Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Αφιερωμα στη μπυρα

 

   

Ετυμολογία

Η λέξη μπύρα προέρχεται πιθανότατα από την ιταλική λέξη birra η οποία με τη σειρά της προέρχεται από τη λατινική -biber (ελλ. ποτό), που συνδέεται και με το λατινικό ρήμα -bibere (ελλ. πίνω). Η ελληνική λέξη ζύθος απαντάται επίσης σε αρχαίους γεωγράφους περιηγητές, όπως ο Διόδωρος και ο Στράβων, δηλώνοντας βασικά το ποτό από κριθάρι, κυρίως των Αιγυπτίων. Η λέξη ζύθος σχετίζεται με το ρήμα -ζέω (δηλαδή βράζω).


Πρώτες ύλες

Οι βασικές πρώτες ύλες για την παραγωγή μπύρας είναι το νερό, το κριθάρι, η ζύμη (μαγιά) και ο λυκίσκος. Άλλα συστατικά είναι δυνατό να προστίθενται, όπως για παράδειγμα ζάχαρη ή άλλα δημητριακά.

Νερό

Χρησιμοποιείται πόσιμο νερό χαμηλής περιεκτικότητας σε άλατα. Διακρίνουμε το νερό που χρησιμοποιείται κατά τη διαδικασία της βυνοποίησης και το νερό που χρησιμοποιείται κατά το βρασμό και τη ζύμωση. Μόνο το δεύτερο περιέχεται στην μπύρα που παράγεται τελικά.

Κριθάρι

Χρησιμοποιείται δίστιχο κριθάρι, συνήθως φτωχό σε πρωτεΐνες και πλούσιο σε άμυλο. Σε ορισμένα είδη μπύρας είναι σύνηθες να χρησιμοποιούνται μαζί με το κριθάρι και άλλα δημητριακά, όπως σιτάρι, βρώμη ή σίκαλη. Άλλα είδη δεν περιέχουν καθόλου κριθάρι αλλά βασίζονται αποκλειστικά σε άλλα δημητριακά.

Λυκίσκος

Ο λυκίσκος αποτελεί φυτό και ως πρώτη ύλη για την μπύρα χρησιμοποιούνται μόνο τα θηλυκά άνθη του. Σε αυτά περιέχονται ρητίνες, οι οποίες κατά το βρασμό αποδίδουν τις αρωματικές και γευστικές ουσίες της μπύρας. Επίσης ο λυκίσκος περιέχει ταννίνες και οργανικά οξέα που δρουν ως συντηρητικά.

Ζύμη (μαγιά)

Ως μαγιά της μπύρας χρησιμοποιούνται διάφορα είδη ζυμομυκήτων. Αυτά αναλαμβάνουν την διαδικασία της αλκοολικής ζύμωσης, τον μεταβολισμό δηλαδή των σακχάρων και την παραγωγή της αλκοόλης και του διοξειδίου του άνθρακα. Η επιλογή της ζύμης, σχετίζεται κάθε φορά με το είδος της μπύρας που θα παραχθεί.

Ζυθοποιία

Παρά το γεγονός πως η παραγωγή της μπύρας μπορεί να εμφανίζει διάφορες παραλλαγές στην τεχνική, η σύγχρονη ζυθοποιία περιλαμβάνει τέσσερα βασικά και απαραίτητα στάδια.
  1. Βυνοποίηση: Το κριθάρι διαβρέχεται για διάστημα λίγων ημερών (συνήθως 2-5 ημέρες), μουλιάζει σε ζεστό νερό και στη συνέχεια αφήνεται για λίγες ημέρες να βλαστήσει, υπό ελεγχόμενες συνθήκες. Η βύνη (αγγλ. malt) που λαμβάνεται με την εκβλάστηση υποβάλλεται σε ξήρανση και εν συνεχεία σε φρύξη (καβούρντισμα). Στο τελικό στάδιο της βυνοποίησης γίνεται κοσκίνισμα της ξηρής βύνης και απομακρύνονται άλλα ανεπιθύμητα συστατικά. Η παραγόμενη βύνη αλέθεται και αναμειγνύεται με αλεύρι και διπλάσια έως τετραπλάσια ποσότητα ζεστού νερού (αγγλ. mashing). Μέσα σ' αυτό το συνολικό μείγμα, γίνεται η εκχύλιση του αμύλου και των υπόλοιπων διαλυτών συστατικών της βύνης. Αφού συντελεστεί και η σακχαροποίηση, το αλεσμένο μείγμα μεταφέρεται αλλού, όπου με ειδικούς μηχανισμούς διήθησης και καθίζησης διαχωρίζονται τα μη διαλυτά συστατικά από το επιθυμητό ζυθογλεύκος, δηλαδή το μούστο της μπύρας (ανάλογο με το μούστο του κρασιού).
  2. Βρασμός: Το ζυθογλεύκος εμπλουτίζεται με τον λυκίσκο και στη συνέχεια βράζεται για λίγες ώρες. Με το βρασμό επιτυγχάνεται η αποστείρωση του ζυθογλεύκους καθώς και η εκχύλιση όλων των γευστικών, αρωματικών και συντηρητικών συστατικών του λυκίσκου.
  3. Ζύμωση: Μέσα σε ειδικά δοχεία, ο μούστος εμπλουτίζεται με τη μαγιά της μπύρας η οποία μέσω διαφόρων χημικών αντιδράσεων παράγει τελικά την αιθυλική αλκοόλη της μπύρας και το διοξείδιο του άνθρακα ("ανθρακικό"). Υπάρχουν δύο βασικά είδη ζυμομυκήτων, οι αφροζύμες και οι βυθοζύμες, τα οποία οδηγούν γενικά σε δύο διαφορετικές κατηγορίες μπύρας.
  4. Μεταζύμωση: Μετά την διαδικασία της ζύμωσης, αφαιρείται το μεγαλύτερο μέρος της μαγιάς και η μπύρα μεταφέρεται σε κλειστές δεξαμενές μεταζύμωσης, όπου το ποσοστό της μαγιάς που παρέμεινε, εξακολουθεί να δρα.
Το τελικό στάδιο αποτελεί η εμφιάλωση της παραγόμενης μπύρας.





                                         Τα μυστικα της ετικετας

   Αbbey η Αbbaye  Kατα λεξη παει να πει "αββαειο",δηλαδη,μοναστηρι!!Η σχετικη,ομως,ενδειξη στις ετικετες δε σημαινει οτι οτι οι μπυρες αυτες παρασκευαζονται απο καλογερους. Απλα προσπαθουν να μιμηθουν το στυλ των αυθεντικων μοναστηριακων μπυρων,των trappiste.
   Ale  Ετσι αποκαλουν οι Εγγλεζοι ολες τις μπυρες υψηλης ζυμωσης( η μαγια μενει επανω κατα τη διαρκεια του "βρασμου")....Σε αυτην την ιδιαιτεροτητα οφειλεται η συνηθως φρουτωδης γευσης τους.Υπαρχουν αρκετα ειδη Ale.
   Bitter  Οι μπυρες με αυτην την ενδειξη περιεχουν αρκετο λυκισκο και  χαρακτηριζονται απο αφθονη και νοστιμη πικραδα..
   Bo(c)k  Γερμανικος ορος που σημαινει μπυρα με υψηλη περιεκτικοτητα σε αλκοολ (συνηθως πανω απο 6,25%).Οι bock  ειναι μπυρες χαμηλης ζυμωσης (η μαγια κατεβαινει χαμηλα,οταν ο ζυθος "βραζει")...
   Brown Ale  Ειδικη κατηγορια ale,ιδιαιτερα δημοφιλης στη Νοτια Αγγλια.Εχει σκουρο χρωμα, χαμηλη περιεκτικοτητα σε αλκοολ και γλυκοπιοτο "στομα".




   Dark   Η ενδειξη αφορα τη σκουρα μπυρα γενικα,χωρις να δηλωνει καποιο αλλο,ιδιατερο χαρακτηριστικο.
   Doppelbock  Bock..εις τη νιοστη.Πολυ δυνατη γερμανικη μπυρα με περιεκτικοτητα σε αλκοολ που ξεπερναει το 7,5%. Συνηθως τα ονοματα ,που κοσμουν τις ετικετες αυτης της κατηγοριας μπυρας,τελειωνουν σε  ...ator (π.χ Salvator).
   Dortmunder   To στυλ του Dortmund θελει τις μπυρες,χαμηλης ζυμωσης,με πιο γεματη γευση απο τις pils αλλα λιγοτερο ξηρες απο αυτες.Οι Γερμανοι τις λενε και Export.....
   Draft  η Draught  Η λεξη παραπεμπει στο βαρελι.Οταν τη συνανταμε,ομως,σε κουτι η σε μπουκαλι (ιρλανδεζικες μπυρες) ,σημαινει οτι η συσκευασια περιεχει αζωτο.Ετσι, μολις η μπυρα σερβιριστει,δημιουργειται παχυς αφρος που δινει την εντυπωση καλοχτυπημενου φραπε.
   Faro   Το ξεχωριστο στυλ της μπυρας των Βρυξελων,.Προκειται για lambic που την εχουν γλυκανει με την προσθηκη χοντρης,κρυσταλλικης ζαχαρης.
   Framboise η Framboren   Μπυρα αρωματισμενη με βατομουρο.
   Gueuze  Eiδικη βελγικη περιπτωση.Φτιαχνεται με αναμιξη νεαρης και παλιωμενης lambic.Περιεχει 4,5%-5,5% αλκοολ και η εντονα φρουτωδης γευση της θυμιζει μηλιτη με αφθονο σπινθισμα.
   Hefe  Η μαγια,στα γερμανικα.Ως ενδειξη σε ετικετα ,σημαινει μπυρα αφιλτραριστη και θολη.Η μαγια δινει αλλο "χρωμα" στη γευση.
  



   Hell η Ηeller  Η κατα λεξη  μεταφραση στα γερμανικα σημαινει χλωμη η ξανθια.
   Ice beer  Προκειται για μπυρες lager ,που σε καποιο σταδιο της επεξεργασιας(ζυμωση η ωριμανση) ,καταψυχονται.Η διαδικασια αυτη μαλλον "ξενερωνει" τη γευση τους. Η σχετικη εμπνευση προερχεται απο τις γερμανικες eisbock ,στις οποιες,ομως, η καταψυξη χρησιμευει για την αφαιρεση νερου και τη συμπυκνωση της γευση τους.
   India Pale Ale  Oρος που επιβιωνει για να θυμιζει παλια βρετανικα μεγαλεια,τοτε που οι ale ταξιδευαν τακτικα μεχρι την Ινδια..Σημερα,σημαινει premium χαλκοχρωμη ale.
   Κolsch  Το στυλ της Κολονιας θελει την μπυρα χρυσαφενια,υψηλης ζυμωσης,με 4,3%-5% αλκοολ.
   Kriek  Στις αυθεντικες Kriek προστιθενται ολοκληρα κερασια κατα τη διαρκεια της ζυμωσης.Στην ιδιαιτεροτητα αυτη οφειλεται το ομορφο,φρουτωδες αρωμα που "γραφεται" στη γευση τους.
   Lager  Ολες οι μπυρες,που κατα τη διαρκεια της ζυμωσης τους, η μαγια κατεβαινει χαμηλα.Συνηθως προκειται για τη βασικη μπυρα καθε οικου.
   Lambic    Αποκλειστικη σπεσιαλιτε των Βελγων (κοιλαδα του Senne).Μπυρα αυθορμητης ζυμωσης ,απο σιταρι,που δεν της προσθετουν μαγια αλλα στο ζυθινο μουστο επιτιθενται μυκητες της βελγικης ατμοσφαιρας,.Ξινουτσικη,δροσιστικη,θυμιζει μηλο στη γευση και στη μυτη.
   Light  Μπυρα με λιγοτερο αλκοολ απο το συνηθισμενο.Γυρω στο 2,5% αντι του 4,5%.
   Munchener η Munchner  Το στυλ του Μοναχου θελει τις lager μελαχρινες.
   Oktoberfest Γιορτη της Μπυρας τον Οκτωβριο στο Μοναχο,αλλα και η μπυρα που ζυμωνεται το Μαρτιο,.ωριμαζει και πινεται στη γιορτη του 10ου μηνα.Ο οκτωβριανος ζυθος εχει χαρακτηριστικο αρωμα βυνης.
   Pils η Pils(e)ner   H διασημη τσεχικη μπυρα Pilsnen Urquell καθιερωσε σε ολο τον κοσμο το κλασσικο στυλ της ξανθιας,ξηρης μπυρας,με τη φινα υπογραμμισμενη πικραδα του λυκισκου,που ναι το σημα κατατεθεν της.Ο τυπος αυτος εχει μεγαλη αιγλη και pils παραγονται σημερα σε ολοκληρο τον κοσμο.
   Scotch Ale  Oι Σκοτσεζοι θελουν τη μπυρα τους σκουροτατη,παρα πολυ δυνατη και με εντονη τη γευση της βυνης.Μιλησε κανεις για ουισκι?
   Schwarzbier  Lager με εβενινο χρωμα.Εχει ιδιαιτερο τυπο,με καβουρντιστα αρωματα που θυμιζουν σοκολατα.Τυπικη  εκπροσωπος η Kostritzer απο τη Θουρηγκια της πρωην Ανατολικης Γερμανιας.
   Selected Grains  Οπου αναγραφεται αυτη η ενδειξη ,εκτος απο την κλασσικη βυνη,εχουν χρησιμοποιηθει κι αλλα δημητριακα (πχ. καλαμποκι,ρυζι).Το γευστικο αποτελεσμα
ειναι καπως "ξενερωτο" σε σχεση με την "100% βυνη".Καλυτερα τα καταφερνουν σε αυτο το στυλ οι Απω-ανατολιτες.
   Steam Beer    Αμερικανικη πατεντα της εταιρειας Anchor στο Σαν Φρανσισκο.Χαμηλης ζυμωσης .,"βραζει" σε υψηλες θερμοκρασιες μεσα σε πολυ φαρδια και ρηχα δοχεια. Συνδυαζει το στρογγυλο χαρακτηρα μιας  lager και τη φρουτωδη γευση μιας ale.
   Sur Lie    Αφηνουν μαγια στη φιαλη,προκαλωντας εκει δευτερογενη  ζυμωση. Βελγικη,κυριως,σπεσιαλιτε.Η διαδικασια αυτη δινει μπυρες με ξεχωριστο  χαρακτηρα.
   Τrappiste  Μονο εξι μπυρες εχουν το δικαιωμα να αναφερουν την ενδειξη της αυθεντικης ,μοναστηριακης στην ετικετα τους,αφου παρασκευαζονται κατω απο την αμεση επιβλεψη μοναχων. Τα πεντε μοναστηρια βρισκονται στο Βελγιο (Chimay,Orval,Rochefort,Westmalle και Westleteren) και το ενα στην Ολλανδια (Schaapskooi ,στο Koningshoeven). Μαυρες ,πολυσυνθετες,δυνατες sui generis μπυρες.
   Tripel   Ολλανδικος ορος ,που συνοδευει,συνηθως, την πιο δυνατη σε αλκοολ μπυρα ενος οικου.
   Trub   Γερμανικη λεξη για το ιζημα της μαγιας ,που σε ορισμενες μπυρες μενει στο μπουκαλι.
   Ur η Urquell  Γερμανικη λεξη ,που υποδηλωνει την καταγωγη της  μπυρας..
   Weisse η Weib η Weissbier η Weizenbier  Γερμανικος ορος για τις σιταρενιες μπυρες.
   White Ale    Η λευκη μπυρα ειναι σιταρενια.Στο Βελγιο ειδικα μπορειτε να δειτε την white Ale σαν Witbier (φλαμανδικα) η σαν Bierre blanhe (γαλλικα)..


                                               ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ 


    Το πρωτο πραγμα που πρεπει να βαλουμε καλα στο μυαλο μας ειναι οτι την μπυρα την επιβουλευονται διαρκως τρεις αμειλικτοι εχθροι--το οξυγονο,ο ηλιος και ο χρονος.Καθε μερα που περναει,η μπυρα χανει κατι απο την υπεροχη φρεσκαδα της.Ελαχιστες ειναι οι κατηγοριεςτης μπυρας που μπορουν να παλαιωθουν( π.χ βελγικες,με επαναζυμωση στη φιαλη).Αρα, οσο πιο γρηγορα και πιο μακρια απο την ημερομηνια ληξεως την πινουμε ,τοσο το καλυτερο. Η παρατεταμενη ηλιοθεραπεια ,επισης, κανει μεγιστο κακο στη μπυρα, αφου την τροφοδοτει με πολυ ασχημες μυρωδιες (πχ. βρεγμενο χαρτι,αισθηση λαχανου)..

   Αφροσκεπαστη απολαυση 
Στον αφρο ,τωρα.Κουκλος,ο ζυθος, με το ανοιχτοχρωμο καπελο του στο ποτηρι.Ο αφρος, ομως, εκτος απο "καλλωπιστικους' εχει και ουσιαστικους λογους υπαρξης. Λειτουργει σαν ασπιδα αναμεσα στη μπυρα και στον αερα και προφυλασσει τη γευση και τα αρωματα της..
   Πως παιρνουμε καλο αφρο? 
Ξεπλενουμε καλα με τρεχουμενο νερο το ποτηρι.Αν μεινουν πανω του σκονες,δαχτυλιες,λιπαρα στιγματα,ο αφρος δεν κραταει.Σερβιρουμε,λοιπον, τη μπυρα σιγα-σιγα,πλαγιαζοντας το ποτηρι και στο τελος σηκωνουμε ψηλοτερα το μπουκαλι και "χτιζουμε'" τον αφρο μας.Υπερβολες δε χρειαζονται.Αν η μπυρα πεσει στο ποτηρι απο πολυ ψηλα θα φυγει πολυ CO2 και μαζι του η δροσια της.
   Το ρουχο της μπυρας
Το κουτιειναι η συσκευασια που κολακευει λιγοτερο την μπυρα παρα την πρακτικοτητα του.Κατι χανεται απο τη γευση της,αν τη συγκρινειςμε την ιδια μπυρα σερβιρισμενη απο βαρελι η μπουκαλι.Το βαρελι βεβαιως ,υπερεχει σαφως,αφου εκει μεσα η μπυρα υφισταται μια πολυ συντομη παστεριωση ,που σεβεται περισσοτερο την πρωταρχικη γευση του προιοντος. Για να ευχαριστηθεις ομως καλη βαρελισια μπυρα,πρεπει τοβαρελι να αδειαζει οσο το δυνατο γρηγοροτερα.Αρα,προτιμαμε να την πινουμε σε σημεια με μεγαλη καταναλωση,σε ντραφτ...
   Δροσια με γευση
Ειναι γνωστο οτι το καλοκαιρι σκαει ο τζιτζικας στην Ελλαδα,αλλα αυτο δε σημαινει οτι πρεπει η μπυρα να πινεται καταπαγωμενη(4-5 βαθμους Κελσιου) στα ποτηρια. Το μονο που νιωθεις τοτε, ειναι μια αναψυκτικη ανακουφιση με πολυ λιγη γευση. Το υπερβολικο ψυχος σβηνει την ιδιαιτεροτητα της καθε μπυρας στη γλωσσα.Για σιταρενιες,λοιπον, lager,pils και ξανθιες ειδικες μπυρες,7-9 βαθμους Κελσιου ειναι μια χαρα. Οι καστανες εκφραζονται στους 9 βαθμους και οι μαυρες γυρω στους 10-12 βαθμους . Ειδικη μεταχειριση απαιτουν οι σιταρενιες. Η μαγια που τις θολωνει τους δινει και μια ιδιαιτερη γευστικη αποχρωση. Γι αυτο ακριβως πρεπει ολο το μπουκαλι να σερβιριστει σε ενα και μοναδικο ποτηρι.Αν μοιρασεις τη μπυρα σε δυο ποτηρια ,καθενα θα εχει διαφορετικη γευση.
Το λεμονι τελος,που καθιερωσαν οι μεξικανικες μπυρες να σφηνωνεται στο μπουκαλι, μπορει στυλακι να δινει,ουσια ομως δεν εχει. Κι αυτο, γιατι το λεμονι "κοβει" τη γευση της μπυρας..





                                      Ο ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ ΤΩΝ ΖΥΘΩΝ


                                                               Σταρενιες



   Dentergems Witbier (Βελγιο,5%) - Πρωτοτυπα αρωματα κοκκων μουσταρδας και λεμονοχαρτου.Τρυφερη,κρεμωδης,πλουσια,με καποια τσαχπινια CO2.
   Erdinger (Γερμανια, 5,3%) - Εκφραστικο σιταρενιο αρωμα.Η γευση της θυμιζει ομορφο υγρο ψωμι.Δροσερη,ισορροπημενη,σπινθιζουσα.
   Franziskaner (Γερμανια,5%) - Θολη και με πλουσιο συνεκτικο αφρο,ιδιομορφη και μη-βιομηχανικη. Ομορφο γεματο στομα αλλα καθολου βαρυ, Ιδιαιτερα ξεδιψαστικη και ευγευστη. Αρωματα ξηρων καρπων ,ευχαριστη επιγευση.
   Hoegaarden  (Bελγιο, 5%) - Το λευκοκιτρινο χρωμα της θολωνει,λογω της μαγιας που περιεχει.Πρωτοτυπο αρωμα κρεμας,σιταριου,λυκισκου και κοκκινης μουσταρδας.Απαλη,πλουσια,ελαφρα ξινη με πολυ ισορροπημενη γευση.
   Hoegaarden  Triple (Bελγιο, 8,7%) - Ισορροπημενη γευση,νοτες ωριμηςμπανανας,εντονα δροσιστικη.
   Kaiserdom (Γερμανια, 5,3%) - Πρωτοτυπη μπυρα.Καπνιστο,φρουτωδες αρωμα και δροσιστικη γευση.
   Paulaner  (Γερμανια, 12.5%) -Εντονο αρωμα ζυμωσης,που θυμιζει ομορφο ψωμι.Πολυ ισορροπημενη πυκνη γευση.
   Schneider Weisse (Γερμανια,5,4%) - Καραμελε χρωμα,αρωματα καραμελας απο ζαχαρη,γεματη και πλουσια.
   Tucher Weizen (Γερμανια, 5,2%) - Διακριτικο αρωμα λυκισκου στη μυτη,εντονα δροσιστικη.



                                  L i g h t

  Amstel Light (Ελλαδα ,3,5%) - Ελαφρια με εντονο διοξειδιο του ανθρακα.Αναψυκτικη.
   Buckler  ( Ελλαδα, 0,5%) - Απλο αρωμα δημητριακων,πολυ ελαφρα γευση σαν υγρο καλαμποκι.
   Clausthaler (Γερμανια, 0,5%) - Αχνη "μυτη" δημητριακων,σπιρτοζα ,ελαφροτατη με αδιορατη πικρα και γλυκους αποηχους.
   Warsteiner Fresh (Γερμανια, 0,35%) - Αρωμα κριθαριου,σχετικα αδεια γευση και στο στομα αρωματα μονο βυνης.
   Warsteiner Light (Γερμανια, 2,4%) - Αρκετα γεματη για light, με εντονο διοξειδιο του ανθρακα και ισορροπια γλυκας-πικρας.

                                          Φ ρ ο υ τ ω δ ε ι ς 

  Belle -Vue Gueuze (Bελγιο, 5,2%) - Ομορφα,πρωτοτυπα αρωματα που θυμιζουν μηλο και σιροπι κερασιου.Εντονα φρουτωδης γευση καραμελωμενου μηλου,ξινουτσικη και δροσιστικη.
   Belle -Vue Kriek (Βελγιο ,5,2%) - Αρωμα κερασιου.Ελαφρια,εκφραστικη,φρουτωδης και ομορφα γλυκια γευση.
   Belle- Vue Framboise (Belgio, 5,2%) - Eλαφρια,γλυκια,φρουτωδεις,σαν αρωματισμενη με χυμο σμεουρων.Προσαρμοσμενη στους αρχαριους των ειδικων γευσεων.Δροσιστικη με πολυ CO2.
   Βerliner Kindl (Γερμανια ,2,5%) - Ειδικου τυπου βερολινεζικη σιταρενια μπυρα με πολυ ξινη γευση.Στη Γερμανια την πινουν σαν αναψυκτικο,προσθετοντας της σιροπια φρουτων.
   Cubana (Βελγιο,4,5%) - "Καθαρη",φρουτωδης,γλυκοπιοτη,ισορροπημενη.
   Douglas  (Βελγιο ,8,6%) - Πυκνος αφρος,εντονα φρουτωδες αρωμα,Σπανιος συνδυασμος πικρης,γλυκιας και γεματης φρουτα γευσης,που οδηγει σε ισορροπημενο,εντονο "στομα".
   Fischer Kriek ( Γαλλια, 6,5%) - Αρωμα λυκισκου στη μυτη,κερασι και γλυκα στο στομα.Λεπτη γευση.
   Gluhkriek Liefmans (Βελγιο, 6,5%) - Εντυπωσιακη,πρεπει να τη ζεστανεις στους 70 βαθμους για να την πιεις.Εξαιρετικη μπυρα,εντονα φρουτωδης με αυθεντικη γευση κερασιων και βυσσινων,πασπαλισμενων με κανελογαρυφαλλα,Γλυκα και ομορφη οξυτητα στη γλωσσα.
   Hoegaarden "le Fruit Defendu" (Βελγιο, 8,8%) - Κανελι  χρωμα.Πλουσια,φρουτωδης,  γλυκια.Εξαιρετικα δροσιστικη και σπινθιζουσα στο στομα.Νευρο και δυναμη.
   Kingston (Γαλλια, 7,9%) - Αρωματα απο ρουμι και φρουτα.Γλυκια στο στομα,με μπολικο αλκοολ.
   Leffe Blonde  (Βελγιο ,6,6%) - Ομορφα αρωματα βυνης και  κιτρινων φρουτων,γεματη πιπερατη με διαρκεια στο στομα γευση, που θυμιζει μελι και αποξηραμενα φρουτα.Οινικοι χαρακτηρες.Μπυρα για μπυροφιλους.
   Liefmans Framboise (Βελγιο, 5,4%) - Θολη, λογω μαγιας,με χρωμα καραμελας.Καραμελενια αρωματα βατομουρου. Εντονα φρουτωδης γευση ,γλυκια αλλα κα ξινη.
   Liefmans Kriekbier (Βελγιο ,6.5%) - Διαθετει ενα βαθυχρωμο,ελκυστικο κερασι χρωμα.Θαυμασια και με βαθος αρωματα κουκουτσια απο αγριοκερασα. Στο στομα ολα δενουν στην εντελεια μεταξυ τους  και η φυσικηυψηλη οξυτητα της lambic μετριαζεται απο τη γλυκα των κερασιων,προς οφελος ενος αρμονικου συνολου.
   36.15 Pecheur (Γερμανια, 4,5%) - Η ''ερωτευμενη μπυρα" ,που διαδοσεις αναφερουν ως αφροδιασιακη,με αρωματα βοτανων ,θυμαρισιου μελιου,δυοσμου,μπαχαρικων.Εκκεντρικη ξανθια!!!
   St.Arnoldus  Triple (Bελγιο, 7,5%) - Εντονα αρωματα καραμελας και φρουτων. Γλυκια,γεματη,εντονη.
   Saint Landelin Ambre (Γαλλια, 6,4%) - Χρωμα κοκκινωπο,κεραμιδι, εντονα φρουτωδη αρωματα.Γευση γλυκια και γεματη,εξαιρετικα πλουσια και πολυπλοκη.
  Saint Landelin Blonde (Γαλλια, 6,4%) - Kεχριμπαρενια,με αρωματα βαρελιου,ροδακινου,,   ζαχαρωμενων εσπεριδοειδων,πολυ ευχαριστη και λιγο "μεταλλικη".Για βραδινο απεριτιφ.
   St.Magnus (Γερμανια, 7%) - Χρυση, με αρωματα ζαχαρωμενων κιτρινων φρουτων,εσπεριδοειδων,καλο κρατημα και πλουσια επιγευση.
   Straffe Hendrick (Βελγιο , 6%) - Μπυρα για παρεα ζυθο-φανατικων.Οινωδη αρωματα,αλλα και νοτες αχλαδιου,ροδακινου.Πλουσια,κρεμωδης,ευχαριστη,γευστικη.Μια μπυρα που δε "χαμηλωνει τα ματια" μπροστα σε ενα πολυ καλο κρασι.
   Timmermans Cassis (Bελγιο, 4%) - Αρωματισμενη με φραγκοσταφυλο lambic μπυρα του Βελγιου,με πολυ ελαφρια και ξεδιψαστικη γευση και εντονα αρωματα παραδοσιακης ελληνικης βυσσιναδας.
  Timmermans,Lambic Peche (Βελγιο ,4%) - Αρωματισμενη με ροδακινο lambic.Ευχαριστη,  ισορροπημενη (το ροδακινο δεν επικαλυπτει τα ξινα χαρακτηριστικα της).Καλοκαιρινη.
   Timmermans Faro (Βελγιο, 3,5%) - Πρωτοτυπη γευση που θυμιζει μηλιτη. Ευχαριστες νοτες κομποστας μηλου,δροσια φρεσκοκομμενου ξινομηλου και αφθονο CΟ2.
   Vondel (Βελγιο,8%) - Απιστευτα πλουσιος και συνεκτικος αφρος (τρωγεται,αραγε και με το κουταλι?). με αναπαντεχες χρυσαφι ανταυγειες.Η μπυρα εχει βαθυ ρουμπινι χρωμα,με πρωτοτυπα αρωματα αγουρων μηλων και σταφυλιου.Βαρια και γλυκια γευση,εξαιρετικα σαρκωδης.


                                    ΠΙΚΡΟΥΤΣΙΚΕΣ, ΔΡΟΣΙΣΤΙΚΕΣ

   Αmstel (Eλλαδα, ,5%) - Ελαφρυ αρωμα λυκισκου και βυνης.Σχετικα γεματη γευση, πιπερατο φιναλε.
   Astra (Γερμανια ,4,9%) -Αρωματα κριθαριου και δημητριακων.Γευση δροσερη και γεματη.
   Beck's (Γερμανια, 5%) - Ελαφρα φρουτωδη αρωματα. Στο στομα γεματη,ισορροπημενη και πληρης.
   Blinding (Γερμανια, 4,5%) - Αρωματα δημητριακων. Στο στομα εντονη πικρα,που συναγωνιζεται το CO2. Εντονα αναψυκτικη.
   Bitburger (Γερμανια, 4,6%) - Φινο αρωμα αμυγδαλων.Δροσοστικη και ευχαριστα πικρη.
   Brand's (Ολλανδια, 5%) - Δροσιστικη,πιπερατη,ξηρη με πικρη γευστικη "αποχρωση". Αρωματικη φρεσκαδα λυκισκου.
   Budweiser (Τσεχια,5%) - Αρωμα λυκισκου,φρεσκο και βοτανικο.Πλουσια κι ευχαριστα πικρη.
   Carlsberg (Δανια, 4.6%) - Αρωματα μελιου και δημητριακων.Γεματη, με εντονο αρωμα "στοματος".
   Coors Extra Gold (ΗΠΑ ,5%) -Ωριμα αρωματα,διαχυτη πικρα και αναψυκτικη ενταση CO2.
   Dortmunder Union Original (Γερμανια ,5,3%) - Κορη του Dortmund ,αντιπροσωπευτικη του ειδους της,πυκνος αφρος,αρωματα δημητριακων,πιπερατη, με διαρκεια στο στομα,ξηρη,για απεριτιφ.
   Faxe (Δανια, 5,6%) - Εντονα φρουτωδης,γλυκια,ελαφρια,δροσερη αλλα και πικρη.
   Fischer bitter (Γαλλια, 4,9%) - Σκουρο,κιτρινο χρωμα.Αρωματα φρεσκων χορτων,λυκισκου και κυμινου.Γλυκοπιοτη αρχη,χαρακτηριστικη,ομορφη πικραδα στη συνεχεια.
   Fischer Tradition Γαλλια, 6%) - Φινο αρωμα, εξαιρετικη ισορροπια.Πλανιεται μια ευχαριστη πικρα.
   Foster's  (Αυστραλια, 4,8%) - Μελενια στο χρωμα και στα αρωματα. Στιβαρη.
   Furstenberg (Γερμανια, 4,8%) - Γλυκια εισοδος στο στομα,που δινει τη σκυταλη στη πικρα.
   Gosser ( Αυστρια, 5,1%) - Ανθωδης αρωματικη φρεσκαδα,γευση ελαφρια και διακριτικη πικρα.
   Groisch (Ολλανδια ,5 %)- Αρωματα φρουτων και δημητριακων. Σχετικα γεματη και πικρη. Εντονα αρωματικη στο στομα.
   Holsten (Γερμανια, 5,2%) - Φρουτωδης με εντονο αρωμα μελιου,ελαφρια γλυκα,εντονη αισθηση CO2. Δροσερη...
   Jever (Γερμανια, 4,7%) - Ισως η πιο ξηρη γερμανικη pils.Εντονο αρωμα λυκισκου και νοστιμο,πικρο φιναλε διαρκειας.
   Kaiser (Ελλαδα,5%) - Αφθονο ανθρακικο.Αρωματα ρεβιθιου/στραγαλιου,γευση πολυ ελαφρια.
   Krombacher (Γερμανια, 4,8%) -Μια απο τις καλυτερες μπυρες  της σειρας,με πλουσιο,γεματο βελουδινο στομα και εξοχη,ευγενικη πικριλα λυκισκου στην επιγευση.
   Kronenbourg (Γαλλια, 5%) -Μια πο τις πιο λαικες μπυρες της Γαλλιας.Ελαφρως ξεδιψαστικη, χαρακτηρας και αρωμα ιδιαιτερα "ρεβιθωδες".
   Kuppers Kolsch (Γερμανια, 4,8%) - Εντονα αρωματα κριθαριου. Ελαφρια και δροσερη.
   Lapin Kulta (Φινλανδια, 5,2%) - Πανεμορφο βαθυ κιτρινο-καναρινι χρωμα και γεματο , σαρκωδες "στομα",που εκπλησσει.Δροσιστικη με ευχαριστη επιγευση λυκισκου.
   Lowenbrau Original (Ελλαδα, 5%) - Εντονο αρωμα λυκισκου,σωστη ισορροπια γλυκας-πικρας, ελαφρια και ευχαριστη στο στομα.
   McFarland (Ιρλανδια, 5,6%) -Εντονο αρωμα λυκισκου,ισορροπημενη και εντονα δροσιστικη γευση.
   Nastro Azzuro (Iταλια, 5,2%)- Μια βιομηχανικη εκδοση της pilsen ,απο τη μεγαλυτερη ζυθοποιια της Ιταλιας.,Peroni. Πολυ ελαφρια,ισορροπημενη,απλη.
   Paulaner Original Munchner Hell (Γερμανια, 4,9%)- Αψογος συνδυασμος πικραδας και CO2 ,κομψο αρωματικο παντρεμα λυκισκου και βυνης.Ξανθια εκδοχη της συνηθως σκουρας Munchner.
   Paulaner (Premium Pils) -(Ολλανδια, 5%) - Αρωματα ανθισμενων οπωροφορων,λυκισκου και βυνης,κρατημα στο στομα,ελαφρια πικραδα,ευχαριστη ως ποτο.
   Paulaner Urtyp (Γερμανια, 5%) - Εξοχο προιον με "μυτη" που θυμιζει...σαμπανια(ευγενη αρωματα ζυμης και ξηρων καρπων),και στομα κομψο,γεματο και πλουσιο.Διχως να ειναι πληθωρικη,  ειναι ισορροπημενη και σαρκωδης.Μια αγνωστη Paulaner.
   Pils Hellas ( Ελλαδα,5%)- Χρυση,ελαφρια και αναψυκτικη.
   Pilsner Urquell (Τσεχια, 4,4%) - Το προτυπο του ειδους.Αρωμα που θυμζει μπουκετο απο λυκισκο,λουλουδια και φρεσκοκομμενο γρασιδι,με βοτανικη φρεσκαδα.Αψογα ισορροπημενη γευση με αιχμηρη,πιπερατη πικραδα και μακρια επιγευση.


   Rock's Super Dry Lowenbrau (Ελλαδα, 5%) - Πλουσιος αφρος και καθαρα αρωματα,ισορροπια με οχι υπερβολικη και παραπλανητικη χρηση αμθρακικου,καλη αρωματικη παρουσια της βυνης.Πραγματι "super dry" ,απο τις καλυτερες lager της εγχωριας παραγωγης.
   Teutsh (Γερμανια, 4,5%) -Ανοιχτο χρωμα,με φρουτωσηα ρωματα,ξηρη,χωρις εξαρσεις.
   Tuborg (Δανια,5%) - Ευχαριστα αρωματα βυνης,με διακριτικη πικριλα στοσ τομα,ξηρη και καθαρη γευση.
   Warsteiner (Γερμανια, 4,8%) -Δροσιστικη οξυτητα και ευχαριστη πικραδα οδηγυν σε ενα φινο φιναλε.


                                                         Γ λ υ κ ε ς

   Adelscott ( Γαλλια ,6,6%)- Συνθετο και ενδιαφερον αρωμα ξηρων φρουτων και ξηρων καρπων,στο στομα ειναι πλουσια και γλυκια..
   Biere du Demon ( Γαλλια, 12%) - Η ''Μπυρα του Διαβολου" επιδεικνυει ενα προκλητικο αλκοολικο βαθμο που της αφαιρει φινετσα αλλα οχι και ισορροπια.
   Carib ( Τρινινταντ, 5,2%) - Αρωματα εντονα,φρουτωση σε φοντο δημητριακων.Πολυ γλυκια,γεματη και δροσερη.
   Desperados ( Γαλλια, 5,9%) - Υποτιθεται οτι την ενισχυουν με τεκιλα. Τεχνητα αρωματα κιτρου που δεν πειθουν..
   Duvel ( Βελγιο, 8,5%) - Ομορφα αρωματα καραμελας,φρουτων και εντονα γλυκια,δυνατη γευση..
   Gordon Finest Gold (Βρετανια, 10%) - Εντονα αρωματικη.Γευση δυνατη,γλυκα εντονη,με αποχρωσεις καραμελας και καπνου.
   Leffe Triple ( Βελγιο, 8,4%) -Ξεδιψαστικη ,με αρωματα ξινου και μηλου και "στομα'' καπως αδειανο, προς το γλυκο.
   Paulaner Salvator (Γερμανια, 7,5%)- Θαυμασια μπυρα με βαθυ κεχριμπαρενιο χρωμα και εναν πλουσιο,χρυσο και ελκυστικο αφρο.Η γευση της ειναι γεματη και ζεστη,σχεδον γλυκια.
   Rolling Rock ( Ολλανδια, 4,6%) - Λευκοκιτρινη,ουδετερη,με αρωματα φρεσκιας ζυμωσης και ρυζιου.
   San Miguel ( Ισπανια, 5,4%) - Μελι στη μυτη,που εμφανιζεται και στο στομα,πλαισιωμενη απο εντονη γλυκα και CO2.
   S o l  ( Μεξικο,4,5%) - Αρωματα μελιου και φρουτου.Γλυκια,γεματη αλλα και δροσερη.
   St.Arnoldus ( Βελγιο, 7,5%) - Λιγο θολη, λογω επαναζυμωσης.Αρωματα καραμελας και φρουτων.Πολυ γλυκια ,παχια και γεματη..
   Veltins (Γερμανια, 4,8%) - Μικρης εμβελειας,γλυκια γευση....


                                              Δ υ ν α μ ι κ ε ς

   Biere du Desert (Γαλλια, 7,5%) - Ειναι ενας μικρος δυναμιτης με 7,5 βαθμους αλκοολ.Ξανθια και "ζουμερη",πινεται ευκολα και ξεδιψαει  πολλους ουρανισκους στα καλοκαιρινα θερετρα της Ευρωπης,οπου κανει θραυση,καθoτι πολυ "in"....
   Golden Carolus ( Βελγιο,7,8%) - Συνθετο φρουτωδες αρωμα με νοτες ξηρων ακρπων.Γεματη, με εξαιρετικα ισορροπημενη γευση.
   Kwak ( Βελγιο, 9%) -Πικαντικη,γενναιοδωρη,αρωματικη..
   La Goudale ( Γαλλια,7,2%) -Ανθισμενος λυκισκος,εστραγκον και μελισσοχορτο,ητοι ευγενης βοτανικη αισθηση στη μυτη.Καραμελε,καπνιστη γευση με πικραδα,φρεσκαδα και αφθονο CO2 σε πολυ καλη ισορροπια.Δυνατη..
   Leffe Radieuse (Βελγιο, 8,2%) - Γλυκα και πικρα αγκαζε στο στομα.με πολυ ωραια καραμελε αρωματα.Εντονα δροσιστικη..
   Triple Diamond ( Βρετανια, 8,5%) - Φαιοχρυση, με παχυ αφρο,πιπερατη,με αρωματα μπαχαρικων,γλυκοριζας και σικορε....Ευχαριστη,γλυκοπιοτη..


                                        Λεπτες , Δροσιστικες

   Bavaria ( Oλλανδια, 5%) - Υπερβολικα ελαφρια,απλοικη,αναψυκτικη.
   B u d ( ΗΠΑ, 5%)- Ελαφροτατη,ξεδιψαστικη,γλυκοπιοτη,με αρωματικη φρεσκαδα δημητριακων και λυκισκου.Φτιαγμενη απο βυνη και ρυζι
   Castlemaine XXXX ( Αυστραλια, 4,8%) - Ομορφο χρυσαφι χρωμα και διακριτικα αρωματα ζυμης και "καπνιστου".Πολυ ελαφρια στη γευση..
   Corona ( Μεξικο, 4,6%) - Περισσοτερο αναψυκτικο παρα μπυρα.Αφρος μηδαμινος,αρωμα ανυπαρκτο,γευση ανουσια..
   D A B (Γερμανια, 5%) - Αρωματα φρουτων και κριθαριου.Γλυκοπιοτη, απλή και αναψυκτικη.
   Dortmunder Union ( Γερμανια, 5%) - Ελαφρια και ισορροπημενη μπυρα,απο αυτες που οι φιλτατοι Γερμανοι ζυθοποτες καταναλωνουν σε απιστευτα μεγαλες ποσοτητες.Ως εκ τουτου,λιγο ουδετερη ακι περισσοτερο ξεδιψαστικη παρα .στοχαστικη.
   Foster's Ice Beer ( Βρετανια, 5%) - Ελαφρια,ξινουτσικη,αναψυκτικη.Η γευση της δεν "σφραγιζει" τη γλωσσα.
   Heineken ( Ελλαδα, 5%)- Ελαφρια,ισορροπημενη με ιδιαιτερα σπινθιζον φιναλε.Στο αρωμα της φρεσκαδα λυκισκου..
   Henninger (Ελλαδα, 5%) - Ελαφρα φρουτωδης με αρωματα βυνης.Ελαφρια και δροσερη.
   Kirin (Ιαπωνια, 4,8%)- Η γιαπωνεζικη ελαφρια-χωρις δομη- με  αρωματα ψωμιου και ζυμωσης.
   Labbat Ice ( Βρετανια,5,6%) - Αρωματικη ,με νοτες καραμελας και λιγο φρουτο.Γλυκια ,γεματη και πλουσια...

   Michelob ( ΗΠΑ, 5%) - Μαλακο,γλυκο ξεκινημα στο στομα.Ισορροπημενη, λεπτη με ελαφρια γευση...
   Miller (ΗΠΑ, 4,7%) - Αρωματα καραμελας και φρουτων. Γλυκια και αρωματικη..
   Oranjeboom ( Ολλανδια, 5%)- Αρωματα ψωμιου, επιγευση μπανανας,γλυκια,ελαφρια..
   Regenten ( Γερμανια, 5%) - Χρυσοκιτρινη, με αρωματα λευκων φρουτων, ισορροπημενη. Ευχαριστη...
   Sapporo Silver ( Ιρλανδια, 4,5%) - Εξαιρετη σταθεροτητα αφρου,χαρακτηριστικο αρωμα λυκισκου πολυ καλη εξισορροπηση γλυκυτητας-πικραδας.
   Stella Artois (Βελγιο,5,2%) - Μαλακια,δροσιστικη γευση,που προερχεται απο το  εντονο CO2.
   Τetley Bitter (Βρετανια, 3,6%)- Ειναι προτιμοτερο να την πινεις απο βαρελι,σε εγγλεζικες παμπ.Οταν συσκευαστει,χανει.Φαντασμα του καλου της εαυτου,με αδιαφορη γευση.
   Tsingtao ( Κινα, 3,5%)- Ελαφρια και γλυκια...
   Tucher Pilsener ( Γερμανια, 4,7%)-  Ελαφρια,αναψυκτικη γευση..


                                             Καβουρδιστες

   Amstel Bock (Ελλαδα ,7%)- Χρωμα καραμελας,αρωματα καμενης ζαχαρης. Γλυκια,ισορροπημενη και πολυ πλουσια.
   Aventinus Schneider ( Γερμανια, 8%)- Εντυπωσιακος αφρος,καπνιστο αρωμα,πλουσια,εξαιρετικα ισορροπημενη,πικαντικη γευση(γαριφαλο)...
   Chimay Blanche (Βελγιο,8%) - Καλοδεμενη και ξηρη γευση, με εμφανη παρουσια λυκισκου και πολυ καλη,φρουτωδη υποστηριξη.Μια ευγενης μπιρα που δεν εχει την trappiste ιδιαιτεροτητα της αδερφης Chimay Bleu...
   Chimay Bleu ( Bελγιο,9%) - Εξαιρετικη μπυρα. Τη μυριζεις και νιωθεις καπνο ωραιου πουρου και σοκολατας.Βελουδινη,σοκολατενια γευση,με αρωματα κερασιων και ξηρων δαμασκηνων.Γευστικο βαθος,σπινθισμα και αρμονια.Χρωμα μελενιο..
   Chimay Rouge ( Βελγιο, 7%) - Κεχριμπαρενιο χρωμα και σκουρος,πυκνος αφρος.Πρωτοτυπα αρωματα καφε,κακαο και κορας ψωμιου.Ισχυρη,πλουσια και πολυπλοκη...
   Double Diamond ( Βρετανια,5,2%) - Κεχριμπαρενια.Ωριμος,αρωματικος συνδυασμος κακαο και λυκισκου.Πολυ ισορροπημενη γευση που θυμιζει καραμελα..
   Dubels Brucker ( Γερμανια, 4,9%) - Συνθετο αρωμα καφε,ξηρων καρπων και πλουσια,φινα ισορροπημενη γευση, με ευχαριστα πικρο τελειωμα.
   Einbeck Ur-Bock ( Γερμανια, 6,5%) - Πλουσια,"στρογγυλη",με σοκολατενιες ανταυγειες και αρωματα απο σικορε,ανθη μηλιας,γλυκοριζα και ξηρο κερασι..Γλυκοπικρη επιγευση.
   Einbecker Ur- Bock (Γερμανια, 6,5%)- Εντονα φρουτωδης,με αρωματα καμμενης ζαχαρης στο φοντο.Γλυκοπικρη γευση με εντονη αισθηση CO2.
   Franziskaner Heffe Weiss ( Γερμανια, 5%) -Καπνιστη μπυρα με αρωματα καφε,καπνου ,αποξηραμενων φρουτων,"στρογγυλη",για βραδυνες απολαυσεις,με ενα πιατο αλλαντικων.
   Guiness (Ιρλανδια, 5%) -Μαυρη,με πλουσιο μπεζ αφρο.Πολυσυνθετη "μυτη" με καφε,πουρο,σοκολατα.Πλουσια,ευχαριστη πικραδα,μεστη γευση,επιγευση μπιτερ σοκολατας,με μεγαλη διαρκεια.
   John Martin's ( Βελγιο, 5,8%)- Αρωματα ωριμων φρουτων με νυξεις σοκολατας και δαμασκηνου.Γεματη γευση,με νοτες σοκολατας και κακαο.
   Kostritzer (Γερμανια, 4,8%) -Εβενινο χρωμα,ομορφα καβουρντιστα αρωματα,πλουσια κρεμωδης γευση με μια σταλια πικραδα.Προσιτη ,μαυρη....

   La Trappe Dubbel ( Βελγιο, 6,5%)- Ελκυστικο,βαθυ ρουμπινι χρωμα,αρωματα φρουτωδη με πολλες νυξεις ζυμης και πολυπλοκη γευση,που θυμιζει δαμασκηνα και κερασια.
   La Trappe Quadrupel (Ολλανδια, 10%)- Μια εκπληκτικη μπυρα,με απιθανα "γεματο στομα" και πολυπλοκα αρωματα βερικοκων,χουρμαδων,δαμασκηνων...
   La Trappe Tripel (Ολλανδια, 8%) -Διακριτικο αρωμα μελιου και λυκισκου,πλουσια γευση με καραμελε αρωματα.Εξαιρετικα ισορροπημενη.
   Leffe Brune (Βελγιο, 6,5%) -Σκουρο καφε χρωμα.Καραμελε και σοκολατενια αρωματα,σε μια μπυρα γεματη και ισορροπημενη.
   Leffe Vieille Cuvee ( Βελγιο, 8,1%) - Σκουρα,αρωματα  καφε και ξηρων φρουτων.Πλουσια κι ευχαριστα πικρη.
   McEwan's ( Βρετανια, 4,5%)- Γλυκα αρωματα καφε,καραμελας κερασιου.Αφθονο CO2,ελαφρια,με μικρο γευστικο "σωμα" και πικραδα στο τελος...
   Murphy's (Ιρλανδια, 4%)- Εβενινο χρωμα,κρεμωδης αφρος.Αρωματα καβουρδισμενου καφε και καπνου μαυρου,γοητευτικη πικραδα και δροσιστικα τσιμπηματα στη γλωσσα.
   Newcastle Amber (Βρετανια, 4,7%)- Κοκκινο-κεχριμπαρενιο χρωμα,καβουρντιστα αρωματα.που θυμιζουν καφε και καραμελα.Γλυκοπιοτη,καραμελε,γευστικη ελαφραδα.
   Saint Landelin (Γαλλια, 6,2%)- Ομορφα καβουρντιστα αρωματα,καφε-σοκολατας και κοκκινων φρουτων(κερασι) ,στη γευση και στο στομα. Εντονη,ομορφη αισθηση αλκοολ..


   10 καλά της μπύρας που δεν ήξερες 



Για πολλά χρόνια οι λάτρεις του κρασιού το απολάμβαναν χωρίς ενοχές, αφού έχει αποδειχτεί ότι προστατεύει από τις καρδιαγγειακές παθήσεις.
Όπως δείχνουν όμως πρόσφατες μελέτες, μάλλον ήρθε η ώρα να απενοχοποιηθεί και η μπύρα, χάρη στα πολλαπλά οφέλη της: από τη μείωση του κινδύνου οστεοπόρωσης μέχρι την πρόληψη από το διαβήτη και την άνοια.

 
Αποκτάς πιο ανθεκτικά οστά
Η μπύρα περιέχει μεγάλες ποσότητες σιλικόνης που συνδέεται με την υγεία των οστών. Σε έρευνα μάλιστα που έγινε το 2009 από το Tufts University βρέθηκε ότι οι ηλικιωμένοι άντρες και γυναίκες που έπιναν ένα ή δυο ποτήρια μπύρα την ημέρα είχαν μεγαλύτερη πυκνότητα οστών
Πιο δυνατή καρδιά
Μια ανάλυση που έγινε το 2011 σε 16 προηγούμενες έρευνες που περιελάμβαναν περισσότερους από 200.000 ανθρώπους, υπό τη διεύθυνση του ιταλικού ινστιτούτου έρευνας Fondazion di Ricerca e Cura βρήκε ότι ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων μειώθηκε κατά 31% σε όσους έπιναν ένα ή δυο ποτήρια μπύρα την ημέρα, αφού αυξάνουν την HDL, τη λεγόμενη «καλή» χοληστερόλη.
Πιο υγιή νεφρά
Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Φινλανδία βρήκε ότι σε σχέση με τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά, η μπύρα μείωνε τον κίνδυνο ανάπτυξης πέτρας στα νεφρά σε ποσοστό 40%. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι επειδή η μπύρα περιέχει μεγάλη ποσότητα νερού βοηθά τα νεφρά να λειτουργούν καλύτερα.
Καλύτερη διανοητική υγεία
Μια μπύρα την ημέρα μπορεί να κρατάει μακριά τη νόσο Αλτσχάιμερ ή άλλες μορφές άνοιας, λένε οι επιστήμονες. Έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 11.000 ηλικιωμένες γυναίκες κατέληξε ότι  όσοι έπιναν ένα ποτήρι μπύρα την ημέρα είχαν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν  παθήσεις σε σχέση με όσους δεν έπιναν κατά 20%.
Μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου
Πορτογαλέζικη έρευνα βρήκε ότι η μπριζόλα που είναι μαριναρισμένη σε μπύρα μειώνει κατά 70% τις καρκινογόνες ουσίες (HCAs) που παράγονται όταν τηγανίζεται το κρέας. Οι ερευνητές επίσης βρήκαν ότι η μπύρα περιέχει τα ίδια περίπου επίπεδα αντιοξειδωτικών με το κρασί, με τη διαφορά ότι είναι διαφορετικές.
Αυξάνει τα επίπεδα των βιταμινών
Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Δανία από το TNO Nutrition and Food Research Institute βρήκε ότι όσοι έπιναν μπύρα είχαν 30% υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης Β6 στο αίμα τους, διπλάσια δηλαδή από όσους προτιμούν το κρασί. Η μπύρα επίσης περιέχει Β12 και φολικό οξύ.
 
Προστατεύει από το εγκεφαλικό επεισόδιο
Ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard ανακάλυψαν ότι οι μέτριες ποσότητες αλκοόλ, συμπεριλαμβανομένης της μπύρας, εμποδίζουν τη δημιουργία θρομβώσεων  που μπλοκάρουν τη ροή του αίματος στην καρδιά, το λαιμό και τον εγκέφαλο και μπορεί να προκαλέσουν ισχαιμικό επεισόδιο.
Μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη  
Έρευνα του Harvard που έγινε σε 38.000 μεσήλικες άντρες βρήκε ότι όσοι έπιναν ένα με δυο ποτήρια μπύρα την ημέρα, μείωναν τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 κατά 25%. Σε ποσότητα όμως πάνω από δυο ποτήρια δεν βρέθηκαν ευεργετικά αποτελέσματα.
Μειώνει την πίεση του αίματος  
Το κρασί κάνει καλό στην καρδιά σου, αλλά, σύμφωνα με έρευνα του Harvard, η μπύρα κάνει ακόμα μεγαλύτερο καλό. Η έρευνα έγινε σε 70.000 γυναίκες από 25 έως 40 ετών και κατέληξε ότι όσοι πίνουν με μέτρο μπύρα έχουν μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν αυξημένη πίεση.
Σου προσθέτει χρόνια ζωής  
Όσοι πίνουν με μέτρο ζουν περισσότερο, σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν 50 μελέτες του U.S. Department of Agriculture (USDA). Το USDA εκτιμά ότι οι… μέτριοι πότες διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο για παθήσεις που βρίσκονται στις πρώτες λίστες αιτιών θανάτου, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και διάφορα είδη καρκίνου.
Πιες με μέτρο όμως...
Το κλειδί και στην περίπτωση της μπύρας είναι το μέτρο. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να καταναλώνεις όχι περισσότερα από 340 γραμμάρια μπύρας, αν είσαι γυναίκα, και όχι περισσότερο από 680 γραμμάρια (περίπου 2 κουτάκια δηλαδή) αν είσαι άντρας. Η κατάχρηση του αλκοόλ είναι γνωστό ότι προκαλεί σοβαρά προβλήματα στο  στο συκώτι, ορισμένα είδη καρκίνου, καρδιακές παθήσεις, αλλά και παχυσαρκία, αφού ένα κουτάκι μπύρας μπορεί να έχει περίπου 150 θερμίδες.