Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Ιστορικοι Δισκοι ~~~ Master of Puppets(1986)

                                                       Γενικα

   Ειναι το 3ο studio album του γκρουπ ο οποιος ηχογραφηθηκε  κατα τη διαρκεια της περιοδου 1/9/85 εως 27/12/85 στα περιφημα Sweet Silence Studios (ονομα για στουντιο για να ηχογραφηθει ενα τετοιο αλμπουμ!!!) της Κοπεγχαγης και κυκλοφορησε τις 24 Φεβρουαριου του '86 απο την Asylum Records.Παραγωγοι του αλμπουμ οι ιδιοι οι Metallica και ο Flemming Rasmussen..Υπηρξε το τελευταιο του μπασιστα Cliff Burton, o οποιος σκοτωθηκε σε αυτοκινιστικο δυστυχημα  στη Σουηδια κατα τη διαρκεια της περιοδειας για την προωθηση του αλμπουμ στις 27/9/1986.
   Το αλμπουμ εφτασε στο Νο 29 των chart του Billboard200..Ηταν το πρωτο thrash album που γινοταν πλατινενιο και την 9η Ιουνιου του 2003 ειχε γινει εξι φορες πλατινενιο πουλωντας μονο στις ΗΠΑ πανω απο 6 εκατομμυρια αντιτυπα. Οι μουσικοι κριτικοι παραληρουσαν στις κριτικες τους. Η ορμητικη,βιρτουοζικη μουσικη του και οι αγριοι πολιτικοποιημενοι στιχοι του κερδισαν τους επαινους κι απο κριτικους εξω απο την μεταλ κοινοτητα.Το αλμπουμ εχει αποδεχτει παγκοσμια ως η δυνατοτερη προσπαθεια του γκρουπ κι ως ενα απο τα επιδραστικοτερα thrash metal albums ολων των εποχων.Πολλες μπαντες απο ολα τα ειδη του metal διασκευασαν τα τραγουδια του αλμπουμ,συμπεριλαμβανομενων και των tribute album....Το περιοδικό Kerrang! κυκλοφόρησε για τον εορτασμό των 20 χρόνων του δίσκου το 2006 έναν δίσκο με συμμετοχές των Bullet for my Valentine,Mastodon,Trivium,Machine Head και αλλων.Επισης η proggressive μπαντα  Dream Theater εχει παιξει ολο το δισκο σε συναυλιες της ενω οι Apocalyptica στον tribute δίσκο τους "Plays Metallica by Four Cellos" έχουν διασκευάσει τα Master of  Puppets και Welcome Home (Sanitarium)..ενω οι Machine Head κυκλοφόρησαν το Battery σαν bonus τραγούδι του δίσκου τους The Blackening.
   Ένα μεγάλο ποσοστό του κοινού το χαρακτηρίζει ως τον καλύτερο metal δίσκο όλων των εποχών. Μάλιστα, το 2009 οι αναγνώστες του περιοδικού Metal Hammer στην Ελλάδα το ανέδειξαν πρώτο στα 100 καλύτερα metal albums όλων των εποχών ενώ την επόμενη χρονιά, το ομότιτλο αναδείχτηκε πρώτο στα 200 καλύτερα metal τραγούδια όλων των εποχών, με τα Welcome Home (Sanitarium) και Orion να καταλαμβάνουν επίσης υψηλές θέσεις στη λίστα. Το περιοδικό Rolling Stone το ανέδειξε στη θέση 167 των 500 καλύτερων δίσκων όλων των εποχών. Το 2006 η μπάντα έπαιζε ολόκληρο των δίσκο στην Ecape from the Studio '06 tour για τον εορτασμό των 20 ετών από την κυκλοφορία του.




   To εξωφυλλο σχεδιαστηκε απο τον Don Brautigam ,ο οποιος  δουλεψε με μπαντες οπως οι AC/DC, ZZ Top και Rolling Stones.Η αρχικη γνησια εκδοση του εξωφυλλου τεθηκε σε δημοπρασια στο Ροκφελερ Πλαζα στην Νεα Υορκη για την τιμη των 20-30000 δολαριων.....


                                                        Κληρονομια

   Το Master of Puppets υπηρξε ο πρωτος δισκος thrash που εγινε πλατινενιος και μεχρι τα πρωιμα '90s βοηθησε το thrash metal επιτυχημενα να αλλαξει η δεσποζουσα ταση του metal και να την επαναξετασει εκ νεου. Οι Metallica και λιγα αλλα γκρουπ ηταν ικανα για να ναι headline σε συναυλιες και ειχαν μονιμη θεαση στο MTV αν και η παρουσια τους στο  ραδιοφωνο  υπηρξε δυσανολογη με την διασημοτητα τους.
   Ο Steve Huey του Allmusic δηλωσε οτι το Master of Puppets "υπηρξε το μεγαλυτερο κατορθωμα τους".και συνεχισε "μερικες κριτικες το χαρακτηρισαν ως το καλυτερο metal album ολων των εποχων". Ο Joel Mclver στο βιβλιο του " Justice For All - The Truth About Metallica" αναφερε το αλμπουμ ως τον κυριο λογο εγγυημενης συμμετοχης τους στους Big Four του Thrash....

   Eχει παρουσιαστει σε διαφορες λιστες των "καλυτερων album ολων των εποχων".  Εμφανιστηκε στη λιστα "The All-TIME 100 Albums" του περιοδικου ΤΙΜΕ τον Νοεμβριο του 2006.Στην κριτικη του περιοδικου η γνωμη του Josh Tyrangiel "οι Μetallica δεν ασχοληθηκαν με αγκιστρωμενες η ποπ πειθαρχιες" γραφοντας το Master of Puppets. ...Το IGN to τοποθετησε Νο1 στη λιστα με τα "Top 25 Metal Albums" που εκδοθηκε τον Γεναρη του 2007...Παρουσιαζεται  στο βιβλιο "1001 albums you must hear before you die" και το περιοδικο Q το μετρησε μεσα στα 50 πιο heavy album ολων των εποχων. Το 2003, το αλμπουμ σκαρφαλωσε στο Νο 167 της λιστας με τα "500 μεγαλυτερα αλμπουμ ολων των εποχων" ,του περιοδικου Rolling Stone. Στη μουσικη κριτικη του Piero Scaruffi το τοποθετει στη δευτερη θεση των καλυτερων metal album ολων των εποχων. Το 2012,το περιοδικο Slant το τοποθετησε στην 90η θεση της λιστας του "Best Albums of the 1980s"...Πολλοι εχουν αναγνωρισει την αξια του Master of Puppets ως το πιο επιδραστικο και σημαντικο metal album που εγινε ποτε, ξεπερνοντας το Paranoid των Black Sabbath...Το αλμπουμ συχνα διαλεχτηκε απο τους κριτικους ως "ενα  απο τα πιο επιδραστικα metal album ολων των εποχων"..
   Σε μια πρωιμη παρωδια "αναμφιβολων στιχων" του PMRC's με προειδοποιητικη ετικετα,πολλα αντιγραφα του Master of Puppets της εκδοσης του 1986 παρουσιαζοταν ενα 8γωνικο sticker μπροστα που δηλωνε "" Το μονο κομματι που ισως δε θα θελατε να παιξετε ειναι το  'Damage, Inc.' που οφειλεται στη διαφορετικη χρηση της κακοφημης λεξης που αρχιζει απο "f ".Διαφορετικα δεν υπαρχουν λεξεις οπως ¨"σκατα","γαμησια","κατουρα".,"μουνια"."γαμιαδες" η"πουσταρια" πουθενα στον δισκο""......
   Το ομωνυμο τραγουδι σκαρφαλωσε στο Νο51 των "Μεγαλυτερων κιθαριστικων σολο " του περιοδικου Guitar World..Η 5η εκδοση του Απριλου του Kerrang ηταν αφιερωμενη σε αυτο,προμηθευοντας τους αναγνωστες με το εξωφυλλο του αλμουμ Master of Puppets: Remastered....Τον Μαρτη του 2007,το κιθαριστικο περιοδικο Τotal Guitar το τοποθετησε  "στα 100 καλυτερα riffs ολων των εποχων" και το κυριο riff του ομωνυμου τραγουδιου στη θεση Νο1.
   Ολα τα τραγουδια με τις εξαιρεσεις των "Leper Messiah" και  "Damage, Inc." ειναι ικανα να παιχτουν στο μουσικο βιντεο  του παιχνιδιου Guitar Hero: Metallica  ,To τραγουδι "Βattery"  εμφανιζεται και στο Rock Band2...


                                                  Zωντανες εμφανισεις

   Το ομωνυμο τραγουδι εγινε το σχεδον μονιμο θεμα της ζωντανης  set-list του συγκροτηματος και ειναι συγχρονως το πιο πολυπαιγμενο τους.....Ο τραγουδιστης James Hetfield καλει το κοινο να ουρλιαζει κατα τη διαρκεια του και ο κιθαριστας Kirk Hammett καιγεται κατα την υπογραφη που βαζει στο σολο του τραγουδιου,ηλεκτριζοντας την αρενα. Τα "Battery" και "Welcome Home (Sanitarium)" παιζονται κανονικα στις συναυλιες.Το "Battery" παιζεται συνηθως στο τελος της set-list η κατα τη διαρκεια του encore συνοδευομενο απο laser και δεσμες φωτιας. Το "Welcome Home (Sanitarium)" συχνα παρουσιαζεται μπροστα στο κοινο,οντας το δευτερο πιο πολυπαιγμενο live τραγουδι τους του αλμπουμ με 870 gigs οπως τον Ιουνιο του 2013. Το "Disposable Heroes" παιχτηκε προσφατα live στην 5η ετησια του Revolver Golden Gods Awards στις 16 Μαιου του 2013. Παρουσιαζεται επισης στο live video album Orgullo, Pasión, y Gloria: Tres Noches en la Ciudad de México (2009) που ελαβε μερος στο Μεξικο Σιτυ,στο οποιο το συγκεκριμενο τραγουδι παιχτηκε τρεις συνεχομενες βραδιες μπροστα σε 150 χιλιαδες οπαδους.Η τελευταια παρασταση του ηταν στο Orion music+more  φεστιβαλ στις 9 Ιουνιου 2013.Το Rolling Stone παρατηρησε τη rhythm guitar του James Hetfield ως "αψογη στην εκτενη και σπανια εκδοση του "Disposable Heroes" "..Το "Orion"  ειναι το λιγοτερα παιγμενο τραγουδι του αλμπουμ εχοντας παιχτει μονο 43 φορες.Η πρωτη ζωντανη παρουσιαση του εγινε κατα τη διαρκεια της "Escape from the studio '06 "περιοδειας οταν η μπαντα επαιξε το αλμπουμ πληρες,τιμωντας την 20η επαιτειο της αρχικης κυκλοφοριας του.  Το αλμπουμ παιχτηκε πληρες το 2006 στο Rock am Ring..Το ξαναεπαιξαν την επομενη μερα στο Rock im Park festibal της Νυρεμβεργης.








                                      Track listing

All lyrics written by James Hetfield.

No. Title Music Length
1. "Battery"    Hetfield, Ulrich 5:12
2. "Master of Puppets"   Hetfield, Ulrich,Burton, Hammett 8:36
3. "The Thing That Should Not Be"   Hetfield, Ulrich, Hammett 6:37
4. "Welcome Home (Sanitarium)"   Hetfield, Ulrich, Hammett 6:27
5. "Disposable Heroes"   Hetfield, Ulrich, Hammett 8:17
6. "Leper Messiah"   Hetfield, Ulrich 5:40
7. "Orion" (instrumental) Hetfield, Ulrich, Burton 8:28
8. "Damage, Inc."   Hetfield, Ulrich, Burton, Hammett 5:29
Total length:
54:46
 

                                                             Personnel

  •  
  • James Hetfieldlead vocals, rhythm guitar
  • Lars Ulrichdrums
  • Cliff Burtonbass, backing vocals
  • Kirk Hammettlead guitar
  •