Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Ο ΑΚΡΑΤΟΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ

                  Οι Τουρκοι μαθητες του Δημοτικου διδασκονται εναν αλυτρωτισμο 
                                         που ξεπερνα τα ορια του παραλογου

   ''Υπο ελληνικη κατοχη βρισκονται τα νησια του Αιγαιου"!!!!....Αυτο διδασκονται στο σχολειο οι Τουρκοι μαθητες,την ωρα που η Ελλαδα διαγραφει τη Σφαγη της Σμυρνης απο τα σχολικα της εγχειριδια στο ονομα μιας αμφιλεγομενης ελληνοτουρκικης προσεγγισης....

   Ενω το βιβλιο Ιστοριας που διδασκονται τα Ελληνοπουλα στην ΣΤ' Δημοτικου εξυμνει τις "προοδευτικες" προσπαθειες των Οθωμανων να ενισχυσουν την εκπαιδευση των Ελληνων κατα την Τουρκοκρατια -και ξεχναει το Κρυφο Σχολειο- το αντιστοιχο εγχειριδιο της  γειτονος διδασκει στους Τουρκους μαθητες οτ騨

-Σελιδα 19  "Τα νησια του Αιγαιου βρισκονται σημερα υπο Ελληνικη κατοχη"!!!!

-Σελιδα 21  "Η Ελλαδα δεν εχει τη δυναμη να διατηρησει στο Αιγαιο την ειρηνη"!!!

-Σελιδα 65  "Η ειρηνη στη Μεση Ανατολη καιη ασφαλεια στην Ασια ειναι δυνατον να διατηρηθει με την επιστροφη αυτων των νησιων στην  Τουρκια".

-Σελιδα 110 "Η Τουρκια καθορισε τα χωρικα της υδατα στα 6 μιλια το 1930.Ετσι η Χιος,η Μυτιληνη και η Σαμος  βρισκονται μεσα στα χωρικα υδατα της Τουρκιας, Το δικαιωμα κυριαρχιας μιας χωρας στα δικα της χωρικα υδατα της επιτρεπει να ασκει τα ιδια  δικαιωματα στα νησια που βρισκονται σε αυτα τα υδατα"..

   Αυτα και αλλα πολλα αλιευει καποιος απο την πρωτη κιολας αναγνωση του βιβλιου Ιστοριας (εκδοση 1996) το οποιο διδασκεται σημερα συστηματικα στις μεγαλυτερες ταξεις του τουρκικου σχολειου οκταετους υποχρεωτικης φοιτησης. Το συγκεκριμενο συγγραμμα που τιτλοφορειται "Τα δικαια της Τουρκιας στο Αιγαιο" (Εge Denizinde Turk Haklari) και κυκλοφορησε για πρωτη φορα στη γειτονα το 1955 με την υπογραφη του Τουρκου καθηγητη Ιστοριας Μεχμετ Σακα ,προπαγανδιζεται παραλληλα και ως απαραιτητο αναγνωσμα για τις μεγαλυτερες ηλικιες.

   Η Ιστορια  στη γειτονικη χωρα εχερι διαμορφωθει σε μεγαλο βαθμο απο τον ιδιο τον Κεμαλ Ατατουρκ, ο οποιος μετα την πληρη επικρατηση του επιδοθηκε σε μια τεραστια προσπαθεια να προσδωσει ιστορικη εντοπιοτητα στο τουρκικο στοιχειθο της Μικρας Ασιας.

   Βαση των αυθαιρετων ιστορικων θεωριων τις οποιες σημερα διδασκονται στις ιστορικες ακαδημιες και στις στρατιωτικες σχολες της Τουρκιας ,ολοι οι πολιτισμοι του Αιγαιου- μεταξυ αυτων και ο Ελληνικος- ηταν τουρκικης προελευσης.! Φτανουν στον παραλογισμο να θεωρουν Μινωιτες,Μυκηναιους,Ιωνες,Τρωες,Πελασγους προτουρκικες φυλες που κατοικουσαν στο Αιγαιο.Συμφωνα με αυτες τις απιστευτες θεωριες,οι Ελληνες δεν ηταν παρα ενα μικρο παρακλαδι του "μεγαλου τουρκικου λαου",του "μοναδικου που ειχε τη δυναμη να δημιουργει μεγαλα κρατη και πολιτισμους!!!"..

   Χαρακτηριστικη ειναι η -τουλαχιστον παραδοξη- ανακοινωση του Τουρκου ιστορικου Χασδαν Τζεμιλ...."Ο κλασσικος Ελληνικος πολιτισμος δεν ειναι ανεξαρτητος. Ο Ελληνικος πολιτισμος ειναι ιωνικος, ο οποιος με τη σειρα του γεννηθηκε απο τον αιγιακο.Αυτος ο αιγιακος πολιτισμος της Δυτικης Ανατολιας,τον οποιο κληρονομησε ο ελληνικος,εμπνευστηκε και δημιουργηθηκε μονο μετα την επαφη με τον χετιτικο πολιτισμο που ηταν..τουρκικος".....

    Ακομη πιο προχωρημενη ειναι η εργασια του Σελαχατιν Σαλιζικ (Turk Yunan iliskileri ve filiki eteria) οπου περιλαμβανονται αλλοκοτοι ισχυρισμοι οπως οτι ο Ελληνικος πολιτισμος ηρθε απο την Ασια και δεν ειχε κανενα πρωτοτυπο στοιχειο,οτι οι Τουρκοι ηρθαν στο Αιγαιο το.....2480 π.Χ και οτι ο Δημοκριτος,Ηροδοτος,Ιπποκρατης,Πυθαγορας και  Ομηρος ηταν ολοι τους τουρκικηςκαταγωγης. Η εργασια εγκριθηκε απο το τουρκικο Υπουργειο Παιδειας και διδασκεται στα τουρκικα σχολεια......

Ενα Μουσειο , Μια Ιστορια






   Το Μουσειο του Ολυμπιακου ανοιξε τις πορτες του στις 14 Μαιου 2006,την  ημερα που  ο Ολυμπιακος κατεκτησε για μια αλλη φορα ενα απο τα πολλα νταμπλ της ιστοριας του. Το Μουσειο βρισκεται στο νεο Σταδιο Καραισκακη και σχεδιαστηκε και υλοποιηθηκε με μουσειολογικες και  επιστημονκες αρχες.

                                      ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΣΚΟΠΟΣ

   Το Μουσειο του Ολυμπιακου συλλεγει,καταγραφει,συντηρει,ερμηνευει,ερευνα και μεταδιδει πληροφοριες και γνωσεις για την ιστορικη,πολιτιστικη και υλικη φυση του συλλογου του Ολυμπιακου και των αθληματων του.,της Ελληνικης αθλητικης ιστοριας και της περιοχης του Πειραια. Σκοπος του Μουσειου ειναι να εκπαιδευει,να ψυχαγωγει, να επικοινωνει,να εμπνεει τους επισκεπτες του, καθως επισης και να διατηρει και να φυλασσει τον πλουτο του συλλογου για τις επομενες γενιες. Το Μουσειο ειναι αμεσα συνδεδεμενο και αφοσιωμενο να ενεργει σαν υπευθυνος συνεργατης του συλλογου και της κοινοτητας του Ολυμπιακου.






                                      ΛΟΓΟΙ  ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

                    Για να μαθαινουν οι νεοι και να θυμουνται οι παλιοι
 
   Oπως ειπε και ο  Herr Hoeness ,Γενικος Διευθυντης της Hertha FC, "Το Μουσειο ειναι στον πολιτισμο καθε μεγαλης ομαδας".
    Οι λογοι δημιουργιας για το Μουσειο του Ολυμπιακου ηταν να συλλεγει,να διαφυλασσει και να παρουσιαζει,να χρησιμοποιειται σαν εκπαιδευτικο εργαλειο,να συμβαλει στην καταπολεμηση της βιας και να αναβαθμιζει πολιτιστικα το Ποδοσφαιρο και τον Αθλητισμο.

                               ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ  ΤΟΥ  ΜΟΥΣΕΙΟΥ

   Οι θεματικες ενοτητες με τις οποιες ασχολειται το Μουσειο ειναι η ιστορια του Συνδεσμου,η ιστορια του Πειραια.,η ιστορια του Ελληνικου ποδοσφαιρου και αθλητισμου,διακρισεις,κυπελλα,τροπαια,γεγονοτα,οι ανθρωποι του συλλογου,αθλητες και ομαδες.,τα σταδια,γηπεδα και προπονητικα κεντρα που αθλειται οΟλυμπιακος,ρουχισμος,αθλητικα αντικειμενα,αναμνηστικα,τεχνη και ο πολιτισμος του Ο.Σ.Φ.Π....
   Το Μουσειο συλλεγει,διατηρει και παρουσιαζει  Κυπελλα,Τροπαια,Μεταλλια,Αναμνηστικα απο το Σταδιο Καραισκακη,Αθλητικα ειδη,Φανελες,Παπουτσια ,Καπελα,Αναμνηστικα,Εγγραφα,Σημαιες,Λαβαρα,Πανο,Κασκολ,Καρφιτσες,Εργα Τεχνης,Εμβληματα,Προγραμματα,Εισιτηρια,Αυτοκολητα,Γραμματοσημα,Προσωπικα αντικειμενα,Μπαλες,Ρακετες,Κουπια,Φωτογραφιες,Εφημεριδες,Αναμνησεις,Οπτικοακουστικο Υλικο κ.α.

     






                        ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ - ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

                                   Η μονιμη εκθεση παρουσιαζει

 -Ιδρυση του Συλλογου                                        -Κωπηλασια

-Ποδοσφαιρο                                                        -Κανοε Καγιακ
-Καλαθοσφαιριση                                                 -Επιτραπεζια Αντισφαιριση
-Πετοσφαιριση                                                      -Αντισφαιριση
-Υδατοσφαιριση                                                    -Το σταδιο ''Γ.Καραισκακης"
-Στιβος                                                                  -Η Τραγωδια της Θυρας 7
-Κολυμβηση                                                         - Ο Φιλαθλος
-Ιστιοπλοια                                                           -Τεχνη
-Παλη                                                                   -Πυγμαχια

-Αρση Βαρων

   Το Μουσειο εχει ειδικα διαμορφωμενους χωρους για προσωρινες εκθεσεις,Ενα Αμφιθεατρο και ενα Κεντρο Ερευνας και Μελετης-Βιβλιοθηκη.Ειναι προσβασιμο για ατομα με ειδικες αναγκες,εχει πυρασφαλεια και ασφαλιση.Το Μουσειο παρεχει εκπαιδευτικα προγραμματα,ξεναγηση στο Μουσειο και στο Γηπεδο,Ημεριδες,Διαλεξεις,Προβολες καθως και Εκδοσεις και Ερευνα.....







                                                        ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

   Οι επισκεπτες του Μουσειου ειναι Μελη του Συλλογου,Φιλαθλοι του Ολυμπιακου,Φιλαθλοι του Ποδοσφαιρου και του Αθλητισμου,Σχολικες Ομαδες,τουριστες απο την Ελλαδα και το εξωτερικο και "περιεργοι".Απο την εναρξη λειτουργιας του πανω απο 24.000 ατομα εχουν επισκεφτει το Μουσειο.

                                      ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

   Ο Ολυμπιακος ειναι ο κοσμος του και το Μουσειο μας εχει δημιουργηθει απο αυτον τον κοσμο.Η στηριξη των ανθρωπων,ο εθελοντισμος,οι προσφορες και οι δωρεες,ηταν η βαση και η κινητηρια δυναμη για τη δημιουργια και τη σωστη λειτουργια του Μουσειου.
  Και ολοι μπορουν να συμμετεχουν στο εργο του Μουσειου.Ενα μικρο σχολιο,μια ιδεα,ενα αντικειμενο μεχρι το μεγαλυτερης αξιας εργο τεχνης ειναι πολυτιμο κι ανεκτιμητο για το Μουσειο.Για τον εμπλουτισμο των συλλογων,την επιστημονικη αξιοποιηση,τεκμηριωση και προβολη,την αναπτυξη της δραστηριοτητας του σε νεους τομεις  ,συμφωνα με τις συγχρονες μουσειακες αντιληψεις,τη λειτουργια και την ποιοτητα των υπηρεσιων που προσφερει,η συμμετοχη σας,μας ειναι απαραιτητη.Για περισσοτερες πληροφοριες η ενεργη συμμετοχη στο εργο του Μουσειου,επικοινωνηστε στο τηλ.210  48 19 440.

 

 

Giovanni Silva De Oliveira (O τελευταιος μεγαλος Santinista)






   O  Θεος ειχε κεφια οταν δημιουργουσε τον Giovanni Silva De Oliveira ισω ς επειδη ηξερε οτι  μια μερα  θα εφτανε σε σημειο το δημιουργημα του να κλεψει λιγη δοξα απο το βασιλια του ποδοσφαιρου,τον Πελε και να τα βαλει με τα ιερα τερατα της θρυλικης Σαντος.
   Ο ασος του Ολυμπιακου εξακολουθει να ειναι μεσα στην καρδια και του πιο απλου φιλαθλου της ομαδας του μεγαλου βραζιλιανικου λιμανιου.Και αυτο φαινεται απο τα διαφορα δημοψηφισματα στο οποια ο 'Ζιο" κατατροπωνει μεγαλους ασους του παρελθοντος κα κανει ..παρεα με θρυλους της Σαντος και της εθνικης Βραζιλιας.


                                  ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΠΕΛΕ

    Μια πολυ σημαντικη νικη πετυχε ο Ζιοβανι σ'ενα δημοψηφισμα που πραγματοποιηθηκε μεσω διαδικτυου δηλαδη μεσω του επισημου site που διαθετει η ασπρη ομαδα στο Ιντερνετ.Οι οπαδοι της Σαντος που πηραν μερος σε αυτο ανεδειξαν το Ζιοβανι ως τον κορυφαιο ποδοσφαιριστη της ομαδας μετα τον Πελε.
   Σ αυτο το δημοψηφισμα πηραν μερος κυριως νεοι ανθρωποι.Ειδικα αυτοι που ειχαν δει το Ζιοβανι να αγωνιζεται με τη φανελα της ομαδας τους το 1995,οποτε ο μαγος της μπαλας μεγαλουργησε στο Βραζιλιανικο πρωταθλημα. Σιγουρα ηταν πολυ μεγαλη νικη,καθως ο Ζιοβανι προτιμηθηκε απο παικτες οπως ο Κουτινιο,ο Ζιτο,ο Πεπε,ο Καρλος Αλμπερτο κ.α.


                                 ΣΤΟΥΣ ΕΝΤΕΚΑ ΥΠΕΡΟΧΟΥΣ

   Με ιερα τερατα τα βαζει ο Ζιοβανι και βγαινει νικητης..Και αν στο πρωτο δημοψηφισμα πηραν κυριως νεοι ανθρωποι ,σε αυτο συμμετειχαν ποδοοσφαιροφιλοι ολων των ηλικιων,οι οποιοι δεν ηταν απαραιτητα οπαδοι της Σαντος..Μιλαμε για το δημοψηφισμα που επιμεληθηκε η αθλητικη εφημεριδα του Σαο Παολο "Γκαζετα Εσπορτιβα". Σε αυτο το γκαλοπ οι αναγνωστες της συγκεκριμενης εφημεριδας κληθηκαν να επιλεξουν την καλυτερη ενδεκαδα της Σαντος ολων των εποχων.Ανταποκριθηκαν περιπου 5000 αναγνωστες οι οποιοι επελεξαν τους καλυτερους ανα θεση.Ο Ζιοβανι ηταν στους εντεκα υπεροχους.Μαλιστα,στο σχετικο αρθρο που δημοσιευτηκε,η συμμετοχη του Ζιοβανι στην καλυτερη ομαδα ολων των εποχων θεωρηθηκε ως πολυ μεγαλη νικη. "Ο Ζιοβανι που σημερα αγωνιζεταιστο ελληνικο ποδοσφαιρο μ,ε τη φανελα του Ολυμπιακου,κερδισε μια θεση στη μεσαια γραμμη της Σαντος,διπλα στους πρωταθλητες κοσμου Ζιτο,Κλοντσαλντο και Μενγκαλβιο".
   Η καλυτερη ομαδα της Σαντος ολων των εποχων συμφωνα με τους αναγνωστες της "Γκαζετα Εσπορτιβα" απαρτιζεται απο τους¨¨

   ΖΙΛΜΑΡ (63,46%) Τερματοφυλακας της Σαντος και της Εθνικης Βραζιλιας στις αρχες της δεκαετιας του '60.Παγκοσμιος πρωταθλητης και με τις δυο ομαδες.

   ΚΑΡΛΟΣ ΑΛΜΠΕΡΤΟ(89,24%) Δεξιος μπακ...Αρχηγος της Εθνικης Βραζιλιας το 1970,πρωταθλητης Βραζιλιας με τη Σαντος στα μεσα της δεκαετιας του  '60.

   ΡΙΛΝΤΟ(69,77%) Αριστερος μπακ....Τρεις συνεχομενες φορες (1967,1968,1969) πρωταθλητης Βραζιλιας.

   Ρ.ΝΤΕΛΓΑΔΟ(53,75%)  Κεντρικος αμυντικος..Διεθνης Αργεντινος ποδοσφαιριστης αρχοντας της οπισθοφυλακης της Σαντος στα τελη της δεκαετιας του '60.

   ΝΤΖΑΛΜΑ ΝΤΙΑΣ(41,01%) Κεντρικος αμυντικος που αγωνιστηκε τη δεκαετια του '60.

   ΖΙΤΟ(74,51%) Μεσος...Πολυ μεγαλη μορφη.Δυο φορες παγκοσμιος πρωταθλητης με τη Βραζιλια και αλλες δυο με τη Σαντος.

   ΚΛΟΝΤΟΑΛΝΤΟ(71,15%) Πρωταθλητης κοσμου το 1970.;Αν και αμυντικος μεσος,ειχε τοσο καλη τεχνικη που θυμιζε μεσοεπιθετικο.

   ΜΕΝΓΚΑΛΒΙΟ(69,71%)  Μελος της Σαντος που κατεκτησε το Διηπειρωτικο το 1962 και το 1963.Μεγαλος χαφ.

   ΖΙΟΒΑΝΙ(56,71%)  Εκανε τους φιλαθλους της Σαντος να παραμιλανε τη διετια 1994-1996.

   ΚΟΥΤΙΝΙΟ(61,22%)  Σεντερ φορ της Σαντος τη δεκαετια του '60,τοτε που η ομαδα του διασημου βραζιλιανικου λιμανιου διδαξε ποδοσφαιρο στην υφηλιο.

   ΠΕΛΕ(100%) Τα λογια εναι περιττα.Απλα υποκλιθειτε στο βασιλια του ποδοσφαιρου που κατεκτησε τα παντα με τη Σαντος και τη Βραζιλια απο το 1956 ως και το 1974.


                                     Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ''SANTINISTA"

   Toν γουσταρουν πολυ το Ζιβανι στη περιοχη του Σαο Παολο και του Σαντος.Αυτο καταλαβαινει κανεις ευκολα και απο ενα αλλο δημοψηφισμα.Αυτο της εφημεριδας 'Trimpouna". Στο δικο της διαγωνισμο επιλεχτηκαν οι καλυτεροι παιχτες της Σαντος ολων των εποχων.Ο Ζιοβανι χαρακτηριστηκε απο τους αναγνωστες ως ο τελευταιος πολυ  μεγαλος ποδοσφαιριστης που φορεσε τη φανελα της Σαντος.

                                      ΣΚΛΑΒΩΣΕ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΤΑ ΑΠΙΘΑΝΑ ΓΚΟΛ

   Πολλοι θα αναρωτιουντα騨"Μα καλα τι εκανε ο Ζιοβανι και τον θυμουνται ακομη στη Βραζιλια?"..Την απαντηση τη δινει ο Αγγλος ανταποκριτης Μπραιαν Χομγουντ,στο κειμενο του με την ανασκοπηση του Βραζιλιανικου πρωταθληματος του 1995,που δημοσιευτηκε στο εγκυρο ποδοσφαιρικο περιοδικο "World Soccer"(τευχος Μαρτιου 1996)..
   "Η Σαντος,που εχει καταφερει να κατακτησει μονο ενα τιτλο απο το 1973 και μετα,ηταν φιναλιστ του τελικου του Βραζιλιανικου πρωταθληματος. Η νεανικη ομαδα της σκλαβωσε το βραζιλιανικο κοινο με το θεαματικο ποδοσφαιρο που επαιξε,πετυχαινοντας περισσοτερα γκολ απο οποιαδηποτε αλλη ομαδα,ενω στο  προσωπο του επιθετικου Ζιοβανι διαθετουν το πιο συναρπαστικο παικτη στη Βραζιλια"...

                                          ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ , 41 ΓΚΟΛ

   Το δημοσιευμα του αγγλικου περιοδικου με τη Σαντος και το Ζιοβανι λεει πολλα,δεν τα λεει ομως ολα. Ο Ζιοβανι το 1995 αν και νεαρος στην ηλικια,πηρε την  ομαδα στις πλατες του και την οδηγησε εκ του ασφαλους στο δρομο της δοξας,στο δρομο για τον τελικο του Βραζιλιανικου πρωταθληματος.
   Εκεινη τη χρονια ο Ζιοβανι πετυχε 41 γκολ συνολικα.Απο αυτα τα 24 τα σημειωσε στο Καμπιονατο Παουλιστα,ενω τα υπολοιπα 17 στο εθνικο πρωταθλημα,οπου η Σαντος εφτασε στον τελικο, αλλα ηττηθηκε απο τη Μποταφονγκο με 2-1 στο Ριο ντε Τζανειρο, ενω εφερε 1-1 στο 'Βιλα Μπελμιρο".Στο πρωτο ματς ο Ζιοβανι ειχε σκοραρει στο 38',οποτε εκανε το 1-1.
  Μεγαλα παιχνιδια εκανε ο Ζιοβανι εκεινη τη χρονια.Το μεγαλυτερο στον επαναληπτικο ημιτελικο με τη Φλουμινενσε, στο οποιο η Σαντος νικησε με 5-2 και προκριθηκε (παροτι ειχε ηττηθει με 4-1 στο πρωτο ματς) για τον τελικο,λογω καλυτερης συγκομιδης βαθμων γενικα στο πρωταθλημα. Σε αυτο το ματς ο Ζιοβανι πετυχε 2 γκολαρες, ενω θα πρεπει να σημειωσουμε οτι ηταν αυτος που ειχε πετυχει και το μοναδικο γκολ της Σαντος  στο πρωτο ματς,αυτο του Μαρακανα...

                    


                                                   69  ΣΕ ΜΙΑ ΔΙΕΤΙΑ

   Οι φιλαθλοι της Σαντος δε ξεχνουν το Ζιοβανι γιατι πετυχαινε με τη φανελα της ομαδας τους ποπλλα και σημαντικα γκολ.Ο δεξιοτεχνης μεσοεπιθετικος πετυχε συνολικα 69 γκολ ως ποδοσφαιριστης της Σαντος,γεγονος που τον φερνει στην 27η θεση του πινακα των σκορερ ολων των εποχων της ομαδας του μεγαλου λιμανιου.Ωστοσο,ο Ζιοβανι ειναι δευτερος στον πινακα με τους παιχτες που εχουν μεγαλυτερο μεσο ορο στο σκοραρισμα.Πρωτος ειναι ο βασιλιας Πελε , ο οποιος πετυχε 1091 γκολ με τη φανελα της Σαντος.
   Ο Ζιοβανι εχει στο ενεργητικο του περιπου ενα γκολ ανα αγωνα με τη φανελα της Σαντος.Για παραδειγμα,ο Πεπε εχει σηξμειωσει 405 γκολ συνολικα,αλλα σε πανω απο 800 ματς απο το 1954 ως το 1969.

                                 ΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΔΙΑΔΟΧΟ ΤΟΥ Ο ΠΕΛΕ

   Εκεινες οι εμφανισεις ηταν φοβερες και  τρομερες και δεν περασαν απαρατηρητες απο τον τοτε προεδρο της Σαντος.Ο Πελε σε μια συνεντευξη του που παραχωρησε στα Βραζιλιανικα Μ.Μ.Ε.ειχε χαρακτηρισει το Ζιοβανι ως τον καλυτερο παιχτη που εχει δει τα τελευταια χρονια,τονιζοντας οτι ειναι ο διαδοχος του στη Σαντος.
   Ο Πελε δεν ελεγε λογια του αερα.Διεκρινε το ταλεντο του Ζιοβανι και υπεδειξε κατα καποιο τροπο στον προπονητη της Εθνικης Βραζιλιας ,οτι πρεπει να του δωσει μια ευκαιρια με τη διασημη χρυσαφι φανελα. Οντως, ο Μαριο Ζαγκαλο συμπεριελαβε το Ζιοβανι στην αποστολη για μια τουρνε ανα την υφηλιο. Μαλιστα,τονχρησιμοποιησε ως αλλαγη στο  79' στη θεση του Τουλιο-και στο φιλικο ματς με το Ισραηλ,που εγινε στο Τελ Αβιβ στις 17 Μαιου 1995. Επισης, λιγες μερες αργοτερα χρησιμοποιηθηκε και παλι ως αλλαγη στη μεγαλη  νικη 3-1 στο Γουεμπλει επι της Αγγλιας,που εγινε στο πλαισιο του τελικου του Ουμπρο Καπ( το οποιο λειτουργησε ως μια προβα τζενεραλε ενοψει του Euro  του '96.)..Ωστοσο ο Ζαγκαλο δεν τον συμπεριελαβε στη συνεχεια στην 22αδα της Εθνικης Βραζιλιας για το Copa America  της Ουρουγουαης,οπου η "Σελεσαο" εφτασε ως τον τελικο,αλλα ηττηθηκε απο την "ουρανια ομαδα" στα πεναλτι.
   Παντως,στο τελος του 1995 ο Ζιοβανι εκτος απο κορυφαιος σκορερ αναδειχτηκε και καλυτερος νεος  ποδοσφαιριστης της Βραζιλιας για το 1995.

                            ΜΗΝΥΜΑΤΑ  ΛΑΤΡΕΙΑΣ  ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

   Οι οπαδοι της Σαντος δε λησμονουν το Ζιοβανι.
Αυτο συμπεραι8νει κανεις ευκολα αν διαβασει τα μηνυματα λατρειας που στελνουν διαφοροι οπαδοι στο Ζιοβανι μεσω του διαδικτυου.Στις 31 Μαιου 2001 καποιος που υπεγραφε ως Ρικι Μαρτιν εγραψε στον ασο του Ολυμπιακου."Ζιοβανι θα ηθελα να σου πω οτι για μενα εισαι ακομα ο Νο1 ποδοσφαιριστης.Σου φερθηκαν αδικα στη Μπαρτσελονα και ελπιζω μια μερα να επιστρεψεις και να φορεσεις και παλι το νουμερο 10 της Σαντος".
   25 μερες αργοτερα ηταν ησειρα του οπαδου με το ψευδωνυμο kadig να στειλει το ακολουθο μηνυμα....."Ζιοβανι δε ξερω αν θα διαβασεις αυτο το  μηνυμα.Ποτε θα επιστρεψεις?Ολοι οι Σαντινιστας ονειρευομαστε να γινει αυτο μια μερα.Η πολη μας σε αγκαλιαζει και σε χαιρεταει". Στις 19 Ιουνιου και στον ιδιο διαδικτυακο τοπο,ο Ζιοβανι δεχεται ενα e-mail απο τον οπαδο με το username wagw! "Ζιοβανι η Σελεσαο χρειαζεται στη μεσαια γραμμη μια ποδοσφαιρικη ιδιοφυια σαν και σενα.Ειναι αναγκαιο να ξαναδουμε ομορφο ποδοσφαιρο!"
 


ΠΗΓΕΣ--περιοδικο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ,Τευχος 36 Ιουλιος- Αυγουστος 2001,αρθρο του Πετρου Περιχαρου.