Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Metal '80s ~~~Αφιερωμα




                                                      1 9 8 0

           Και εγενετο--->New Wave of British Heavy Metal

   Απο τα τελη της προηγουμενης δεκαετιας,ηταν εμφανες πως κατω απο το μουσικο προσκηνιο της εποχης στην Αγγλια,υπηρχε ενα underground  κινημα που κοχλαζε. Εχοντας επιβιωσει απο το αναθεμα που το punk κινημα ειχε ριξει σε οτιδηποτε εφερε τον ορο "rock" εκεινη την εποχη και ψαχνοντας για νεες μεθοδους καλλιτεχνικης εκφρασης πολλες μπαντες απο ολο το Ηνωμενο Βασιλειο πατησαν γερα πανω στα μουσικα θεμελια που ειχαν χτισει οι Black Sabbath,Deep Purple,Uriah Heep,Judas Priest,Thin Lizzy  και UFO και αφου μπολιασαν τη μουσικη τους με την ενεργεια που βιωσαν απο το punk (κατα ειρωνικο τροπο,το ιδιο κινημα που ηταν πολεμιο στη rock  μουσικη),εφεραν την μουσικη επανασταση στη Γηραια Αλβιονα.
   Η μεγαλη εκρηξη του καζανιου που σιγοβραζε,εγινε το 1980,οπου μαλιστα εκαναν την εμφανιση τους και δισκοι-μνημεια οχι μονο για το ιδιωμα αλλα και για ολοκληρο το heavy metal.Το ομωνυμο ντεμπουτο των Iron Maiden,η αντιστοιχη κυκλοφορια των Angelwitch.,oi Holocaust με το mini-LP "Heavy Metal Mania",oi Raven με το πρωτο τους single "Don't need your money".,οι Witchfynde με το "Give 'em Hell',οι Tygers of Pan Tang με το "Wild Cat",αλλα και το "Lightning to the nations" των Diamond Head,ανοιξαν διαπλατα τον δρομο για το νεο μουσικο κινημα.Ταυτοχρονα ,το NWOBHM δεν εμεινε κλειστο μονο σε εκεινες τις μπαντες αλλα δεχτηκε στους κολπους του και παλιοτερα,ηδη ενεργα δισκογραφικα σχηματα.Ετσι,οι ηδη φτασμενοι Judas Priest  με το ''British Steel",οι Samson με το "Head On" και τον Bruce Dickinson(τοτε Bruce Bruce) στα φωνητικα,αλλα και οι Saxon με το δευτερο τους αλμπουμ "Strong arm of the Law" φερονται(κι οχι αδικα) ως αξια μελη του κινηματος.  Πληροφοριακα,το μαλλον αχαρο αλλα ιστορικο πλεον ονομα New Wave of British Heavy Metal ειναι ανακαλυψη του τοτε δημοσιογραφου του Sounds Magazine ,Geoff Burton,..Αυτη τη χρονια,η ΕΜΙ,οσμιζομενη την ανοδο του NWOBHM κυκλοφορησε τις δυο συλλογες 'Metal for Muthas" ,που περιλαμβαναν μπαντες οπως τους Iron Maiden,Angelwitch,Samson,White Spirit,Xero και Ethel the Frog,δινοντας ετσι το εναυσμα στις αλλες δισκογραφικες εταιρειες που φοβηθηκαν πως θα μεινουν εκτος νυμφωνος,να ασχοληθουν με το νεο αυτο μουσικο ρευμα. Ετσι,συντομα,το κινημα ειχε γνωρισει καθολικη αναγνωριση μεσα κι εξω απο τη Βρετανια.Δεν ειναι τυχαιο πως μπαντες οπως οι Metallica μεγαλωσαν με τα ακουσματα συγκροτηματων σαν τους Diamond Head.
   Η συνεχεια  για το NWOBHM ηταν λαμπρη,με τη συνεχη ενταξη σε αυτο σχηματων που ολα γνωρισαν δοξα και τιμες,οπως οι Def Leppard αλλα και οι Venom (που θεωρουνται μεταξυ αλλων,και η γεφυρα μεταξυ του NWOBHM και του thrash) αλλα απεκτησαν μια cult υποσταση,οπως οι Jaguar,οι  Demon,οι Witchfinder General και οι Blitzkrieg ,και αλλα εσβησαν αδοξα (και αδικα) στην αφανεια,οπως οι Gaskin,Savage,Shiva,,Spider και οι Fist...Γεγονος ειναι παντως,πως ενω μεσα σε αυτο το ιδιωμα του  metal υπηρξε πολυ καλη μουσικη ,περισσοτερη ισως απ'οση θα μπορουσε να γνωρισει επιτυχια,απο την αλλη το ειδος βοηθηθηκε απο τον ιδιο του τον μυθο και απεκτησε σε πολλες περιπτωσεις προεκτασεις και μυθοποιηση που ισως και να μην αξιζαν ορισμενα ονοματα. Οποτε,τελικα,το μποια ονοματα του NWOBHM εγιναν εμπορικα επιτυχημενα η οχι, ειναι τις περισσοτερς φορες θεμα συγκυριων,παρα μουσικων ικανοτητων.
   Το κινημα του NWOBHM σε μερικα μολις χρονια εσβησε .Προλαβε ομως,στο βραχυ βιο του να επηρεασει ανεξιτηλα το heavy metal και να κανει παρα πολλους τοτε πιτσιρικαδες να ακουνε και να παιζουν αυτη τη μουσικη,αποτελωντας ετσι ενα απο τα βασικοτερα οπλα για τη διατηρηση και διαδοση  του ειδους.Σημερα θεωρειται απο παρα πολυ κοσμο σαν ενα πο τα επιδραστικοτερα κινηματα στην ευρυτερη rock μουσικη και μαλλον οχι αδικα...

                          Σημαντικα Γεγονοτα

   - Η πρωτη δουλεια του Ozzy Osbourne μετα την αποχωρηση του απο τους Black Sabbath φερει το ονομα "Blizzard of Ozz" Συμμετεχουν οι Randy Rhoads,Bob Daisley και Lee Kerslake και φυσικα ο δισκος γαμει και δερνει.Αξιζει να σημειωθει πως εδω ξεκινα και η συνεργασια τοθ double-O  με την manager και κατοπιν συζυγο του Sharon.Δεν ειναι λιγοι μαλιστα αυτοι που υποστηριζουν πως η καριερα του Ozzy δεν αθ ειχε την ιδια εξελιξη αν πισω του δεν υπηρχε η Sharon.Αρχικη ιδεα ηταν να ονομαστει και το συγκροτημα Blizzard of Ozz αλλα η δαιμονια Sharon το αρνηθηκε.
   - Και οι Black Sabbath κανουν ενα σημαντικο βημα,προσλαμβανουν τον πρωην τραγουδιστη των Rainbow,Ronnie James Dio και μαζι του ηχογραφουν και κυκλοφορουν το δισκο-σταθμο 'Heaven and Hell",δισκος ο οποιος εδειξε την ταση των Sabbath να εναρμονιστουν με το νεο κυμα του metal. Ταυτοχρονα,με το 'Heaven and Hell" κυκλοφορει απο την εταιρεια Νems το ζωντανο αλμπουμ "Live at Last" το οποιο ομως,ποτε δεν κερδιζει την επισημη αναγνωριση του συγκροτηματος.
   - Στην Αγγλια οι Motorhead κυκλοφορουν το 5ο τους αλμπουμ με τιτλο "Ace of Spades' το οποιο σκαρφαλωνει ως το # 4 των βρετανικων charts και οι Motorhead γινονται αποδεκτοι απ'ολους τους fans του σκληρου ηχου.,θετοντας,συμφωνα με πολλους,τους πρωτους σπορους του thrash . Motorhead ακουγαν οι παντες, metallers,punks,rockabillies.Η πρωτη crossover μπαντα?
   - Στην απεναντι ακτη και βορεια,οι proggressive θρυλοι,Καναδοι,Rush μπαινουν ορμητικα στη νεα δεκαετια με το 8ο αλμπουν τους ''Permanent Waves" στο οποιο μακροσκελεις progressive συνθεσεις συνυπαρχουν με εμπορικα αλλα παντα υπερποιοτικα hits.
   - Οι Saxon με μια διπλη κινηση καταφερνουν να ηγηθουν την πρωτη χρονια της υπαρξης του NWOBHM .Κυκλοφορουν δυο δισκους τα 'Wheels of Steel" και "Strong Arm of the Law", και βγαινουν σε περιοδεια με τους AC/DC αλλα και με τους Rush..




   - Στην Αγγλια οι ηδη βετερανοι και επιτυχημενοι Judas Priest  κανουν στροφη στην καριερα τους και με νεο ντραμερ τον Dave Holland δημιουργουν το αλμπουμ-σταθμο "British Steel" το οποιο συμπλεει με την αισθητικη του NWOBHM,δινοντας παραλληλα τα φωτα του στο νεο αυτο κινημα.Φυσικα, δεν  παραβλεπουμε το εκπληκτικο εξωφυλλο που περικλειει ολοκληρη την ιδεα του βρετανικου μεταλικου ηχου.
   - Ο πρωην κιθαριστας των Scorpions και UFO ,Michael Schenker, σχηματιζει το προσωπικο του σχημα με το ονομα Michael Schenker Group.Το πρωτο τους,ομωνυμο αλμπουμ ειναι απο τους καλυτερους δισκους της χρονιας,γεματο ενταση κι ενεργεια.Στα τυμπανα συνανταμε τον βετερανο Simon Philips και στα πληκτρα τον Don Airey.
   - Μετα απο πεντε χρονια υπαρξης,σνομπαροντας ολες τις εποταγες της μοδας και παραμενοντας πιστος στο αρχικο του οραμα,ο Steve Harris και οι Iron Maiden  του,υπογραφουν τελικα συμβολαιο με την ΕΜΙ και κυκλοφορουν το πρωτο τους,ομωνυμο δισκο ξεκινωντας την πορεια απο το East End του Λονδινου στην αιωνιοτητα.Απο κει και περα το metal δεν θα ναι ποτε ξανα το ιδιο.
   - Μετα το μοιραιο αεροπορικο δυστυχημα των Lynyrd Skynyrd τον Οκτωβρη του '77 ,οι επιζησαντες εκαναν αρκετο καιρο να επανελθουν στα μουσικα τους καθηκοντα.Τελικα,το 1980,οι κιθαριστες του γκρουπ, Gary Rossington και Allen Collins,μαζι με τον πληκτρα Billy Powell και τον μπασιστα Leon Wikeson σχηματιζουν τους Rossington Collins Band και κυκλοφορουν το αλμπουμ ''Anytime,Anyplace,Anywhere" ,γεματο ποιοτικο southern rock.
  - Οι AC/DC με νεο τραγουδιστη τον Brian Johnson καταφερνουν και ξεπερνουν το θανατο του frontman τους Bon Scott και κυκλοφορουν το αλμπουμ "Back in Black" πουλωντας σε μια μονο χρονια περισσοετρα απο 7 εκατομμυρια αντιτυπα στις ΗΠΑ κανοντας τους παντες να παρουν σοβαρα τον ηλεκτρικο μεταλικο ηχο. Οι AC/DC μεχρι και σημερα παιζουν στις συναυλιες τους 4-5 κομματια απο το δισκο αυτο.
   - Οι  Whitesnake,το προσωπικο σχημα του David Coverdale,δαγκωνει δυο φορες μεσα στη χρονια. Το studio album "Ready and Willin'" ερχεται πρωτο κι ακολουθει το καταπληκτικο 'Live..In the Heart of the City".....

   - O πρωην κιθαριστας των Scorpions,ο αξεπεραστος Uli Jon Roth ,παρουσιαζει την εξαιρετικη δευτερη προσωπικη δουλεια του με τιτλο "Firewind"..Η οποια δυστυχως λιγοι εκτιμησαν.Ως γνωστον δεν μπορεις να κανεις καριερα πουλωντας δισκους μονο σε κιθαριστες.
   - Οι cult metallers ,Faithful Breath μετα απο επτα χρονια κυκλοφορουν το δευτερο δισκο τους με τιτλο "Back On My Hill", αποσπωντας αδικως το ενδιαφερον λιγων οπαδων.
   - Το ντεμπουτο των Βρετανων Limelight ,με τιτλο το ονομα του σχηματος,φανερωσε εξαιρετικο pomp/progressive rock και κυκλοφορησε με τεσσερα διαφορετικα εξωφυλλα.Δυστυχως ,ο κοσμος το αγνοησε.
   - Ο μελλοντικος τραγουδιστης των Uriah Heep,Bernie Shaw, και η μπαντα του οι Grand Prix, ντεμπουταρουν με το ομωνυμο δισκο τους,το οποιο ηταν πομπωδες στο υφος των Magnum, αλλα αρχικα ο Τυπος και στη συνεχεια η ιστορια τους αδικουν...
   - Οι Scorpions,με τον Matthias Jabs σαν σταθερο μελος πλεον,κυκλοφορουν το εντυπωσιακα καλο και πλουσιο '"Animal Magnetism",το οποιο,ομως σνομπαρεται επιδεικτικα.Ισως επειδη οι μπαλαντες που περιειχε δεν ηταν και τοσο  "ξεκωλε".
   - Ο Alice Cooper και η μπαντα του,αφου στα '70s δημιουργησαν μια σειρα απο καταπληκτικους δισκους μπαινουν στραβα στη νεα δεκαετια με το απογοητευτικο "Flush the Fashion",ριχνοντας τον Alice σε μια περιοδο παρακμης που θα κρατησει αρκετα χρονια.
   - Ο σπουδαιος Ιρλανδος κιθαριστας Gary Moore ,μετα τη συμμετοχη του στους Skid Row και τους Thin Lizzy,αποφασιζει για δευτερη φορα να ξεκινησει προσωπικη καριερα.Η συνεργασια με  τον Glenn Hughes χαλαει πριν μπουν στο στουντιο κι ετσι, με τραγουδιστη τον Tony Newton κυκλοφορει το αλμπουμ "G Force".
   - Απο το Wichita τοy Kansas το τριο των Manilla Road κυκλοφορει το πρωτο τους -ιδιαιτερα δυσευρετο σημερα στην αυθεντικη του μορφη- mini-LP με τιτλο "Invasion",στις αρχες του χρονου.Το σχημα αποτελουν οι Mark Shelton(guitar,vocals), Scott Park(Bass), Rick Fisher (drums)..και η μνουσικη σε αυτο το δισκο φανερωνει επιρροες απο Rush.
  - To μετωπο του NWOBHM ενδυναμωνεται συνεχως,εμφανιζονται οι Diamond Head και το αλμπουμ με την τεραστια επιρροη "Lightning the Nations".Το αν η επιρροη του ηταν τελικα θετικη η αρνητικη δεν εχει ξεκαθαρισει ακομη.
   - Εμφανιζονται οι Angelwitch, των οποιων το ομωνυμο ντεμπουτο ειναι ισως οτι καλυτερο εχει να επιδειξει το NWOBHM σε καθε παραμετρο..Παραγωγη,συνθεσειςεκτελεσεις,αισθητικη.Τα παντα υψηλοτατου επιπεδου.




   - Μετα το single "Back to the Grind" ,οι Αγγλοι White Spirit  παρουσιαζουν το παρθενικο τους δισκο με τιτλο......"White Spirit ". Στη θεση του κιθαριστα βλεπουμε τον μελλοντικο μας γνωριμο Janick Gers , ο οποιος πριν καταληξει στους Iron Maiden  θα περασει απο το προσωπικο σχημα του Ian Gilan & Bruce Dickinson.
   -Οι Talas με το φοβερο και τρομερο μπασιστα Billy Sheehan παρουσιαζουν το ομωνυμο αλμπουμ τους.
   - Οι Αγγλοι Nightwing κυκλοφορουν το πολυ καλο "Something in the Air'" ,που μουσικα κινουνταν μεταξυ Styx  και Kansas,με πιο μεταλλικους προσανατολισμους.
   - Οι Quo Vadis μετανομαζονται σε QuoVardis και στη συνεχεια σε σκετο Vardis,για να αποφευγονται οι συγχυσεις με τους Status Quo.,και κυκλοφορουν το πρωτο τους αλμπουμ το οποιο ειναι live με τιτλο "100 ΜPΗ". Σε αυτο ακουγεται η πρωτη βρετανικη παρολιγο speed μπαντα.
   - Δυο σχηματα με το ιδιο ονομα ,οι Fist,απο τον Καναδα και οι συνονοματοι τους απο την Αγγλια πρωτοεμφανιζονται με τα ''Hot Spikes'" και "Turn the Hell On" αντιστοιχα.
   - Girl ονομαζοταν το σχημα απο το οποιο ξεκινησε την καριερα του ο μετεπειτα κιθαριστας των Def Leppard, Phil Collen,.Οι Girl επαιζανπροχωρημενο,"βαμμενο" glam rock και το ντεμπουτο τους ονομαστηκε ......''Sheer Greed"..
   -Οι θηλυκες Motorhead ,οι Girlschool ,κανουν το πρωτο τους βημα με το εντυπωσιακο ''Demolition", αναγκαζοντας πολλους αρρενες συναδερφους τους να νιωσουν ευνουχισμενοι...
   -Η πρωην Runaway (μαζι με την Lita Ford) Joan Jett βγαζει τον πρωτο της προσωπικο δισκο ,δινοντας του το ονομα της ετοιμαζοντας τον κοσμο γι αυτο που θα ακολουθουσε την επομενη χρονια.
   - Οι Ολλανδοι Bitch ντεμπουταρουν με το ''First Bite'' αλλα αργοτερα θα επισκιαστουν απο τους Αμερικανους συναδερφους τους με το ιδιο ονομα και τη "yummy" Betsy στο μικροφωνο.
   - Οι Tygers of Pan Tang εμφανιζονται επιτυχως με το ''Wild Cat" και μπαινουν κι αυτοι στη πρωτη γραμμη του νεου βρετανικου κινηματος με ατου τους τις υπερδυναμικες live εμφανισεις τους.
   - Το βρετανικο κινημα δε λεει να σταματησει και ο Witchfynde στο πρωτο τους αλμπουμ με τιτλο "Give 'em Hell" ,ειναι το πρωτο metal σχημα που παρουσιαζει το γνωστο τραγο στο εξωφυλλο,.Θα ακολουθησουν πολλοι αλλοι.
   - Ο πρωην μπασιστας των Rainbow και μετεπειτα των Dio, Jimmy Bain, μαζι με τον πρωην κιθαριστα των Thin Lizzy, Brian Robertson,δημιουργουν τους Wild Horses και το ομωνυμο αλμπουμ.
   - Εντυπωσιακο  AOR απο τους Αμερικανους Touch και το ομωνυμο δισκο.

   - Oι Αμερικανοι Hard rockers Αngel διαλυονται μετα την κυκλοφορια του ζωντανου "Live without a net".
   - Οι Αμερικανοι  Fandangoμε τον αχωνευτο τραγουδιστη Joe Lynn Turner κυκλοφορουν το τελευταιο και καλυτερο δισκο της καριερας τους με τιτλο "Cadillac".
   - Μετα το δευτερο αλμπουμ τους "'Mariner Two" ,οι Mariner του βιρτουοζου κιμπορντιστα George Murasaki,διαλυονται.
   - Οι southern hard rockers, Moly Hatchet κυκλοφορουν τον τριτο τους δισκο "Beatin' the Odds" παραμενοντας δυστυχως τριτοι στη κουρσα της προτιμησης των southern metalheads.
   - Στο νησι εχουμε το τριτο αλμπουμ για τους Magnum και πρωτο τους live..To "Marauder" ηχογραφημενο στο θρυλικο club Marquee κυκλοφορησε απο τη Jet Records σε παραγωγη του Leo Lyons (UFO).
   - Ο τρελαμενος Αμερικανος κιθαριστας Ted Nugent μπαινει δυναμικαστη δεκαετια με το "Scream Dream".
   - Οι βετερανοι hard rockers Nazareth κυκλοφορουν το πολυ καλο "Malice in Wonderland".
   - Η Αμερικανιδα hard rocker Suzi Quatro κυκλοφορει το αξιολογο αλμπουμ ''Rock Hard".
   - Ο ντραμερ των Kiss, Peter Criss, κυκλοφορει δευτερο προσωπικο δισκο με τιτλο "Out of Control".
   - Ο Αγγλοι Quartz κυκλοφορουν το καλο "Live Quartz" με ζωντανα κομματια,διασκευες και μια νεα συνθεση.Επιρροες τους-τι αλλο?-οι Black Sabbath & Deep Purple.Δυστυχως ο επομενος στουντιο δισκος "Stand up and Fight" που κυκλοφορησε μεσα στη χρονια ,δεν ηταν το ιδιο αξιολογος.
   - Οι Γερμανοι Accept κυκλοφορουν το δευτερο δισκο της καριερας τους με τιτλο "I'm a Rebel"και θετουν τις βασεις για μια μεγαλη καριερα....Οσοι θελετε να δειτε τον Udo με μαλλια ριξτε μια ματια στο οπισθοφυλλο του δισκου...
   - Oι southern heroes Blackfoot κανουν το πρωτο τους βημα στη δεκαετια με το εντυπωσιακο "Tom Cattin'".
   - Ο θρυλικος Ιρλανδος hard bluesman Rory Gallagher,μετα απο μια σειρα σπουδαιων δισκων,ξεκουραζεται και δινει στους οπαδους το ζωντανα ηχογραφημενο "Stage Struck"..
   - Το θρυλικο λαρυγγι των Deep Purple ,Ian Gillan, προσπαθει να στρωσει την προσωπικη του καριερα κυκλοφορωντας ενα ακομη αλμπουμ. Αυτη τη φορα λεγεται ''Glory Road". Τελικα τα reunions χρειαζονται καμια φορα.
   - Oi Blue Oyster Cult επανερχονται με το-οπως παντα- πολυ καλο "Cultosaurus Erectus".
   - Ενας ακομη βετερανος,ο πρωην Montrose και μελλοντικος τραγουδιστης των Van Halen, Sammy Hagar, πραγματοποιει επιτυχημενη καριερα στις ΗΠΑ και το ζωντανο του αλμπουμ "Live loud and Clear" του επιτρεπει να κανει το απαραιτητο διαλειμμα για ανασυγκροτηση δυναμεων.
   - Βετερανων συνεχεια και οι Αγγλοι πρωτοποροι του space rock, Hawkwind,κυκλοφορουν το ζωντανο και ηχογραφημενο κατα τη διαρκεια της περιοδειας τους τη περασμενη χρονια.Λεγεται "Live 1979" ενω μεσα στην ιδια χρονια χτυπουν και με το στουντιακο ''Levitation".
   - Το ιστορικο σχημα των αδερφων  Ann & Nancy Wilson,οι Heart, απο το Seattle κυκλοφορουν ενα ακομη δισκο με τιτλο "Bebe la Strange"...
   - Οι Budgie,οπαδοι των οποιων δηλωνουν οι Metallica και οι Megadeth,μας παρεχουν το "Power Supply".
   -Eνας απο τους πλεον επιδραστικους και καινοτομους keyboard man,ο  πρωην Uriah Heep ,Ken Hensley, ηχογραφει προσωπικο αλμπουμ με τιτλο "Free Spirit".
   - Οι Journey που αυτην την εποχη μεσουρανουν στο αμερικανικο ραδιοφωνο και γεμιζουν τις μεγαλυτερες αρενες συναυλιων,κυκλοφορουν δυο δισκους μεσα σε μια χρονια τα,''Departure" και ''Dream After Dream".
   -Οι Krokus,οι Ελβετοι  με το Μαλτεζο τραγουδιστη Marc Storace ,μας προσφερουν τον καλυτερο δισκο της καριερας τους ,το ''Metal Rendezvous" καταφερνοντας να κοπιαρουν αρκετα επιτυχημενα αυτη τη φορα τους ΑC/DC..
   - Oι πειραματιστες Gamma κυκλοφορουν το δευτερο δισκο τους 'Gamma 2"...
   - O Paul Samson παρεα με τον drummer Thunderstick και τον τραγουδιστη Bruce Bruce- ο οποιος αργοτερα θα γινει γνωστος ως Bruce Dickinson- βαζουν φωτια στο νεο κινημα του βρετανικου metal με το αλμπουμ τους "Head On:"...
   - Οι προγονοι του glame rock Slade εμφανιζονται ξανα με το "We'll bring the house down".
   - Οι Αγγλοι Status Quo πουλανε  για αλλη μια φορα μερικες εκατονταδες χιλιαδες αντιτυπα στη χωρα τους με το "Just Supposin' "...





   - Oi κορυφαιοι Ιρλανδοι Thin Lizzy με νεο κιθαριστα τον πρωην session των Pink Floyd ,Snowy White,  επανερχονται δυναμικα στο προσκηνιο με το ''Chinatown"....
   - Το Καναδεζικο power trio των Triumph συνεχιζει τη δυναμικη του πορεια με το "Progression of Power"...
   - Οι Γαλλοι Trust κυκλοφορουν το "Repression" στο οποιο περιεχεται η συνθεση '"Antisocial",την οποια θα δοξασουν οι Anthrax μερικα χρονια αργοτερα.
   - Ο ηγετης των Thin Lizzy ,Phil Lynott, κυκλοφορει το πρωτο του προσωπικο αλμπουμ με τιτλο "Solo in Soho". Σε αυτο συνανταμε και τον μπασιστα των Rainbow , Jimmy Bain.
   - Οι Van Halen ανεβαινουν ολοταχως τη σκαλα της επιτυχιας κανοντας τους παντες να ασχοληθουν μαζι τους.Κυκλοφορει το 3ο αλμπουμ τους με τιτλο "Women and Children First".
   - Οι Αμερικανοι Shakin' Street  κυκλοφορουν το δευτερο τους αλμπουμ με τιτλο το ονομα τους. Στις κιθαρες βλεπουμε το ονομα του Rob Furnicello η αλλιως Ross the Boss.
   - Οι 38 Special υψωνουν για μια ακομη φορα τη σημαια του Νοτου με το '"Wild Eyed Southern Boys".
   - Ο θρυλικος κιθαριστας Pat Travers επανερχεται μ'ενα ακομη αλμπουμ το "Crush and Burn".
   - Το ιδιο κι ο ετερος θρυλος της κιθαρας ,ο Robin Trower ,και το αλμπουμ "Victims of the Fury"..
   - Οι Αγγλοι street hard rockers Foghat συνεχιζουν με ενα ακομη αλμπουμ το "Tight Shoes"...


                                                       F e s t i v a l s

Donington ---Rainbow,Judas Priest, Scorpions,April Wine,Saxon,Riot,Touch
Reading  --- Rory Gallagher,U.F.O.,Whitesnake,Gillan,Pat Travers Band,Ozzy Osbourne,Iron Maiden,Def Leppard, Krokus,Samson,Prayin Mantis,Gary Moore,Tygers of Pan Tang...
Heavy Metal Band (Aγγλια) ---Motorhead.,Saxon,Girlschool,Angel Witch,Vardis,White Spirit & Mythra.


                                          20 Albums you must have



 1)   AC/DC ~ Back in Black
 2)   Black Sabbath ~Heaven and Hell
 3)   Diamon Head ~Lightning to the Nations
 4)   Iron Maiden ~ Iron Maiden
 5  Judas Priest ~ British Steel
 6)   Motorhead ~ Ace of Spades
 7)   Ozzy Osbourne ~ Blizzard of Ozz 
 8)   Rush ~ Permanent Waves
 9)   Saxon ~ Wheels of Steel 
10)  Scorpions ~ Animal Magnetism


11)  Accept ~ I'm A Rebel
12)  Def Leppard ~ On Trough the Night
13)  Krokus ~ Metal Rendez-vous 
14)  MSG ~ The Michael Schenker Group 
15)  Picture ~ Picture
16)  Samson ~ Head On
17)  Saxon ~ Strong Arm of the Law
18)  Thin Lizzy ~ Chinatown
19)  Vardis ~ 100 M.P.H
20)  Witchfynde ~ Give 'Em Hell"