Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Metal '80s ~~~Αφιερωμα




                                                       1 9 8 4

               Kαι εγενετο --------->Death Metal

   Ok,ειναι περιεργο να συνδυαζεις τη γεννηση με εναν ...θανατο.Επισης,ξερουμε πως σε αρκετους θα φανει περιεργο το οτι δεν τοποθετησα τη γεννηση του εν λογω παρακλαδιου με το ντεμπουτο των Death,"Scream Bloody Gore". Ομως, η ουσιαστικη σχηματοποιηση αυτου που ονομαζουμε σημερα ως death metal,βρισκεται στο ντεμπουτο EP των Ελβετων Celtic Frost στα 1984.. Η αρχη ειχε ερθει νωριτερα με το "Apocalyptic Raids",κατω απο το ονομα Hellhammer. Χαμηλοκουρδισμενες κιθαρες,φρενηρεις ταχυητες,συνδυασμενες με αργοσυρτα μερη πιο ψυχοβαλτικα και απο μια θεατρικη δοσμενη σκηνη του ερωτα της Ψυχης με τον Αγγελο του Θανατου Αζραελ. Η ιδια η Noise εβγαλε σχεδον αμεσως μετα μια συλλογη με τον απτο τιτλο "Death Metal".
   Το ''Morbid Tales" αποτελει ακρογωνιαιο λιθο μιας σκηνης. Μια υποσυνειδητη αφετηρια για ολα οσα ακολουθησαν.Στο εξωφυλλο,η σχεδιασμενη απο τον ιδιο τον Thomas Gabriel Warrior , "εφταλφα". Σε καθε μια απο τις γωνιες της,τα γραμματα σχηματιζουν το ονομα του δαιμονα Pazuzu, εμφανιζοντας τη συλληψιακη συνθεση της θεματολογιας με τη σουμεριακη/μεσοποταμιακη μυθολογια και το μυστικισμο. Το τερματικο σημειο,ο σκοπος,τροπος τινα, του ολου εγχειρηματος ειναι ενας : Θανατος. "Λυτρωση".Περασμα στην αλλη πλευρα.Οχι σαν φυσικο  επακολουθο,αλλα σαν υστατη επιθυμια... ''Mortality is my dream",καγχαζει η παρακμιακη φωνη του Warrior στο "Visions of Mortality".Μια επιστροφη στην περιοδο απουσιας ζωης αποζητα εκεινη η απελπισμενη γυναικεια φωνη στο "Return to the Eve",ψελλιζοντας "Τake my soul away,into the dark."..Ενταξει,ουτε zombies υπαρχουν εδω,ουτε κομμενα συκωτια,ουτε γυαλισμενα εργαλεια αυτοψιας. Και ομως,διαολε, τι θανατερο υπαρχει σε αυτον το κοσμο,εκεινη την ωρα,απο τις αναθυμιαστικες κιθαρες και την επιβλητικη του ιδιου του θανατου στο "Danse Macabre",οταν φωναζει "come to me.."επανειλλημενα απο το στομα του Warrior.

   
   Για την ιστορια : Ολες,μα ολες, οι metal μπαντες που βγηκαν στην επιφανεια μετα απο αυτο το κρισιμο σημειο (απο τους Necrophagia και το "Season of the dead" ντεμπουτο του '86 ως τους Obituary του "Slowly We Rot" του '89),εθρεψαν τον ηχο και λιγοτερο το concept τους με την παραξενη ουσια των Frost.Η συνεχεια θα ναι καταιγιστικη. Το μηνυμα αρχικα θα ληφθει απο τους Βρετανους thrash metallers Onslaught στο "Power From Hell" του 1985,οπου φιγουραρει για πρωτη φορα ο τιτλος "Death Metal". Ελαχιστους μηνες αργοτερα,οι σκοτεινοι ηρωες του Bay Area, Possessed, θα χρησιμοποιησουνκαι αυτοι τον εν λογω τιτλο στο ντεμπουτο τους.Κι εδω ειναι που η χιονομπαλα κατρακυλα και γινεται χιονοστιβαδα.Μυριαδες συγκροτηματων βουτανε τον εαυτο τους στην απολυτη αβυσσο του ειδους,ειτε τασσοντας τον εαυτο τους στο γοητευτικο μπασταρδογεννημα του deathrash (απο τους Sepultura του "Bestial Devastation" και τους Sarcofago του "I.N.R.I'' ,ως τους Φλοριδιανους Leviathan,την πρωτη μπαντα του Chris Barnes των Cannibal Corpse,και τους  Xecutioner που μετεξελιχθηκαν στους Obituary.)..Mε χαρακτηριστικη ευκολια θα ξεπηδησουν αμιγως death metal σχηματα οπως οι Autopsy το 1987,οι Necrovore λιγο αργοτερα και τοσοι....μα τοσοι αλλοι.
   Για την ιστορια :Μερος δευτερο....Οταν ρωτουσες τοτε τον Warrior αν συνεδεε τους Celtic Frost με το black metal,εβγαζε σπυρια,και σε εβριζε για κανα μισαωρο.Συμπερασματικα: Πολλοι συνδυαζουν το death metal  μονο με την υπερεπιθετικοτητα...Εχετε ποτε δει ανθρωπο να ξεψυχαει?....




                                             Σημαντικα Γεγονοτα

   - H επανασυνδεση των θρυλικων Deep Purple ειναι γεγονος και μαλιστα με τον καλυτερο τροπο.η,για πολλους αυθεντικη συνθεση Gilla/Paice/Lord/Blackmore/Glover επιστρεφει θριαμβευτικα, με το εξαιρετικο αλμουμ "Perfect Strangers" ,και στα ματια του κοσμου δεν εχει περασει ουτε μια μερα...
   - Τηνπρωτη μερα του χρονου,οι Van Halen κυκλοφορουν το ιστορικο αλμπουμ τους "1984" και γνωριζουν παγκοσμια επιτυχια.Ειδικα το single "Jump" ακουγεται ακομη και σημερα σε ολο τον κοσμο.
   - Το "Ride the Lightning" των Metallica εμφανιζεται.Λιγο πιο μελωδικο απο το ντεμπουτο αλλα με καλυτερη παραγωγη ανοιγει το δρομο της επιτυχιας. 
   - Νεος δισκος για τους Manowar.Το "Hail to England" ηχει εξισου επικο με τον προκατοχο του,με αποτελεσμα να μεινει στην ιστορια.Το ιδιο συνεβη και με το διαδοχο του στα τελη της χρονιας,το επισης ισοπεδωτικο "Sign of the Hammer".
   - Δευτερη εξοχη δουλεια απο τους Dio,το "The Last In Line"αποτελει δειγμα του μουσικου και συνθετικου ταλεντου του μεγαλου τραγουδιστη.
   - Οι W.A.S.P. δημιουργουν τρομερο σαλο παγκοσμιως,με το πρωτο τους single "Animal (Fuck like a beast)" καθως και με το ομωνυμο ντεμπουτο τους που κυκλοφορει τον Αυγουστο.
   - Ενα ακομη αλμπουμ και για  τους Kiss.Τιτλος του αυτη τη φορα, "Animalize".
   - Οι Judas Priest επανερχονταιμε το πιο αμερικανογενες αλλα αρκουντως heavy "Defenders of the Faith".
   - Αλλη μια δουλεια-σταθμος για τους Iron Maiden.Το "Powerslave",εκτος απο φοβερο εξωφυλλο,διαθετει και τραγουδια που εγραψαν ιστορια στο metal..... 
   - Οι Ελβετοι Hellhammer γραφουν το "Apocalyptic Raids" και μαζι με αυτο την ιστορια ενος ολοκληρου μουσικου ιδιωματος ,προτου καν αλλαξουν το ονομα τους στο πιο γνωστο σημερα Celtic Frost.
   - Τη μεγαλυτερη εμπορικη τους επιτυχια,μεχρι εκεινη τη στιγμη, γνωριζουν οι Scorpions με το "Love at First Sting"..
   - Διπλη συλλογη για τους Motorhead, με το κλασσικο "No Remorse".
   - Οι Warlord κυκλοφορουν το ".......Αnd The Cannons of Destruction Have Begun",ως soundtrack της ομωνυμης βιντεοκασετας που κυκλοφορουν και η οποια δειχνει το συγκροτημα να "παιζει Live" (στην πραγματικοτητα δεν υπαρχει κοινο στην αποθηκη οπου εγιναν τα γυρισματα).
   - Το πρωτο ολοκληρωμενο αλμπουμ απο τους Καλιφορνεζους Armored Saint ειναι γεγονος.Το "March of the Saint",παρα την αδυναμη σχετικα παραγωγη του,αναστατωσε θετικα τη metal σκηνη με τη δυναμη και τις συνθεσεις του.
   - Πρωτος πληρης δισκος για τους ανερχομενους Queensryche..Το "The Warning" αποσπα εξαιρετικες κριτικες και χαριζει φημη στο συγκροτημα.
   - Οι Savatage ηχογραφουν το "The Dungeons are Calling".Εκπληκτικο mini-album που θα κυκλοφορησει επισημα στις αρχες της νεας γενιας,εξαιτιας της δισκογραφικης τους εταιρειας..
   - Οι Quiet Riot συνεχιζουν την παγκοσμια επιτυχια,με το νεο τους δισκο "Condition Critical".
   - Οι Rods κυκλοφορουν το καλυτερο και πιο επιτυχημενο αλμπουμ της καριερας τους,με τιτλο "Let Them Eat Metal",και πρωτο σημειο αναφορας το προκλητικο εξωφυλλο με μια ημιγυμνη κυρια να παιζει με μια μεταλλικη μπανανα!!!!
   - Οι Bon Jovi κυκλοφορουν το πρωτο τους δισκο που φερει απλα το ονομα τους.Απο εδω, το single "Runaway" εγινε μεγαλη επιτυχια  και ακομη και σημερα ειναι ενα απο τα πιο αναγνωρισμα τραγουδια της δεκαετιας στο υψος του.
   - Η νεα μεγαλη αμερικανικη δουλεια στο heavy metal  τιτλοφορειται "Stay Hungry" και οι Twisted Sister  γνωριζουν την ευρεια αποδοχη.
   - Νεα εξοχη progressive δουλεια και απο τον Καναδα και τους Rush. Το αλμπουμ ''Grace Under Pressure" ειναι απο τα καλυτερα αλμπουμ της μπαντας για τη δεκαετια.
   - Μια απο τις κορυφαιες και μαλλον αδικημενες ταινιες που σχετιζονται με το rock, κυκλοφορει. Τιτλος της "This Is Spinal Tap" και προκειται για μια ξεκαρδιστικη κωμωδια που, εν ειδει σοβαρου μουσικου ντοκιμαντερ,εξιστορει το βιοκαι την πολιτεια μιας πολυ επιτυχημενης βρετανικης hard rock μπαντας,των Spinal Tap.Στο πλαισιο προωθησης της ταινιας κυκλοφορει και το soundtrack,ως "album-συλλογη" της ανυπαρκτης φυσικα μπαντας!!!Οπου βρειτε την ευκαιρια να δειτε την ταινια γυρω απο την μπαντα που δε στεριωνε drummer ,δαγκωστε την!!!




   - Το πρωτο πληρες αλμπουμ των Pretty Maids, με τιτλο "Red,Hot and Heavy",κυκλοφορει και κανει αισθηση στο μεταλλικο κοινο.
   -  Δευτερη δουλεια για τους φοβερους Βρετανους Tokyo Blade.Το"Night of the Blade" αποτελει ενα απο τα καλυτερα αλμπουμ της χρονιας.
   - Ενα ξεχασμενο απο το χρονο live των New York Dolls,εκ των πατεραδων της glam/sleaze σκηνης, ξεθαβεται και κυκλοφορει με τιτλο "Red Patent Leather".
   - Το πολυ καλο "Ecstasy And Danger" κυκλοφορουν οι Ostrogoth το Φεβρουαριο.
   - Οι Heavy Load ηχογραφουν το πολυ καλο "Stronger Than Death" που δυστυχως ελλειψει σωστης προωθησης,δεν καταφερνει να πετυχει εμπορικα...
   - Το πρωτο πληρες αλμπουμ απο τους Jag Panzer κυκλοφορει.Το " Ample Destruction" ειναι ενας εκπληκτικος δισκος που αποτελει δειγμα ορισμου της πραγματικα heavy μουσικης,και σιγουρα πολυ μπροστα απο την εποχη του,Οπως ηταν φυσικο περασε σχεδον απαρατηρητο.......
   - Οι Αμερικανοι metallers Cirith Ungol βγαζουν στην κυκλοφορια το δευτερο τους αλμπουμ με τιτλο "King of the dead".Αργα,μακροσυρτα τραγουδια και βαρια ατμοσφαιρα χαρακτηριζουν το δισκο...
   - Οι Pantera κυκλοφορουν το "Projects From The Jungle" που αν και μουσικα ειναι καλυτερο του ντεμπουτου τους,ειναι επαρκως γλυκαναλατοκαι προσανατολισμενο στην αμερικανικη αγορα.
   - Ο πρωην Iron Maiden , Paul Di Anno, αφου αλλαξε μπαντες σαν τα πουκαμισα,κατεληξε στο δικο του σχημα με το αλτρουιστικο ονομα Di Anno και κυκλοφορησε τον ομωνυμο δισκο. Πληκτρα,πληκτρα και αλλα πληκτρα σε AOR αποχρωσεις,δεν ικανοποιησαν τους οπαδους της παλιας του μπαντας,που του εδωσαν την ευκαιρια να τον ακουσουν.
   - Αλλη μια αδιαφορη δουλεια για τους Nazareth, με τιτλο "The Catch".
   - Οι μεγαλόι Slayer προς τα τελη της χρονιας κυκλοφορουν το θρυλικο πλεον "Haunting The Chapel"  EP..
   - Το παιδι-θαυμα της ηλεκτρικης κιθαρας,ο Σουηδος Yngwie Malmsteen κυκλοφορει την πρωτη του σολο δουλεια με τιτλο "Yngwie Malmsteen's Rising Force".Σχεδον ολοκληρο το αλμπουμ ειναι Ιnstrumental ( με μονο δυο τραγουδια να εχουν στιχους που αποδοθηκαν απο τον Jeff Scott Soto) και κινειται στο χωρο του κλασικοτροπου metal. Ο Malmsteen συμπεριελαβε ακομη στο δισκο τον παλιο drummer των Jethro Tull, Barriemore Barlow και τον  πληκτρα Jens Johansson (ex Silver Mountain).

   - Οι Trouble κανουν την πρωτη τους εμφανιση με το " Trouble" (γνωστο σημερα και ως "Psalm 9") και οι Black Sabbath απεκτησαν μια ακομη ομαδα γνησιων τεκνων.
   - Το συγκροτημα των Omen παραδιδει τη δικη του αποψη για το πραγματικο metal ,μεσα απο το ντεμπουτο του "Battle Cry".
   - Οι Καλιφορνεζοι thrasers Dark Angel ανακοινωνουν περηφανα την αφιξη τους στη metal σκηνη, με το πολυ δυνατο "We Have Arrived"...
   - Οι Γερμανοι Running Wild κυκλοφορουν το ντεμπουτο τους "Gates To Purgatory", που περιελαμβανει τυπικο τευτονικο speed metal.
   - Το Δεκεμβριο κυκλοφορει και το mini-LP "Sentence of Death" των Γερμανων thrasers Destruction.
   - Κανουν το ντεμπουτο τους οι Καναδοι Voivod με το "War and Pain".
   - Απο το Cincinnati των ΗΠΑ,οι Fates Warning δειχνουν την αγαπη τους για το καθαρο metal αλλα και τους Maiden,μεσα απο το ντεμπουτο τους "Night On Brocken".
   - Οι Ελβετοι Celtic Frost εκπλησσουν θετικα την ακραια (τοτε) metal σκηνη,κυκλοφορωντας το mini-LP "Morbid Tales". Aν και οι δημοσιογραφοι της εποχης δεν συμμεριστηκαν τον ενθουσιασμο των fans, η μπαντα σχηματισε εναν ισχυρο πυρηνα οπαδων.
   - O Σουηδος  Quothron αναλαμβανει να τα κανει ολα μονος του στην ηχογραφηση του δικου του σχηματος ,Bathory, με τη βοηθεια και μερικων session μουσικων,και μεσα στη χρονια το ομωνυμο ντεμπουτο τους ειναι γεγονος.
   - Η αγγλικη heavy μπαντα των Cloven Hoof κυκλοφορει τον πρωτο της πληρη δισκο,με τιτλο το ονομα της.Καλο heavy metal,επηρεασμενο απο την αγγλικη σκηνηπου φερνει λιγο στο νου τους Diamond Head.
   - Οι Γερμανοι metallers  Grave Digger κυκλοφορουν το "Heavy Meatl Breakdown"..
   - Προερχομενοι απο την Bay Area του San Fransisco, ,οι Laaz Rockit ντεμπουταρουν με το αλμπουμ "City's Gonna Burn".
   - Οι Chastain,Jenkius,Sharp,Skimmerhorn ,υο το ονομα CJSS ηχογραφουν το "World Gone Mad".Απο εδω και μετα,ο κιθαριστας Dave Chastain θα μας απασχολησει με τις συνεχεις κυκλοφοριες του και τα τρια του projects.
   - Ο θεοτρελος Αμερικανος Lizzy Borden που εχει παρει το ονομα του απο μια παρανοικη δολοφονο,κυκλοφορει με το ομωνυμο συγκροτημα το πρωτο του mini-LP "Give 'Em The Axe".
   - Οι Τεξανοι power metallers Helstar κυκλοφορουν την πρωτη τους δουλεια,"Burning Star".
   - Η αμερικανικη thrashcore μπαντα των Corrosion of Conformity παρουσιαζει το ντεμπουτο της "Eye For An Eye" στο κοινο που την παρακολουθει αφωνο,και συναμα σχηματιζει ενα μικρο αλλα ισχυρο κυκλωμα οπαδων.
   - Στην Αγγλια,οι πρωην Southern Death Cult και μετεπειτα Death Cult,που εχουν ως ηγετη τον τραγουδιστη Ian Astbury,αποφασιζουν δυο πραγματα :Να πετσοκοψουν κι αλλο το ονομα τους σε The Cult και να κυκλοφορησουν το ντεμπουτο τους με τιτλο "Dreamtime",σε υφος κοντινο στο hard rock.
   - Οι Γερμανοι Warlοck μες την Doro Pesch στα φωνητικα,κυκλοφορουν το ντεμπουτο τους ''Burning The Witches".
   - Οι Ολλανδοι Vengeance κυκλοφορουν το ομωνυμο ντεμπουτο τους.
   - ''Eye to Eye" λεγεται το πρωτο αλμπουμ των Γερμανων Tyran Pace,στους οποιους τραγουδαει ο Ralf Scheepers (μετεπειτα στους Gamma Ray και Primal Fear).
   - Οι White Lion απο τη Νεα Υορκη κυκλοφορουν το "Fight To Survive" που περιλαμβανει μελωδικο, κιθαριστικο hard rock made in USA.
   - Ο πρωην body builder John Miki Thor δημιουργει τους Τhor και κυκλοφορει το "Unchained".
   - Οι Stone Fury κανουν  το ντεμπουτο τους με το αλμπουμ "Burns Like A Star"  που περιλαμβανει δυνατο heavy rock βασισμενο στην κληρονομια των Led Zeppelin .Tραγουδιστης τους ειναι ο Lenny Wolf που μετεπειτα θα κανει μεγαλη καριερα με το σχημα των Kingdom Come..
   - Οι Razor απο τον Καναδα,ντεμπουταρουν με το thrash mini-album "Armed and Dangerous" τον Νοεμβριο.
   - Οι Αμερικανοι power metallers Shok Paris κυκλοφορουν το πρωτο τους LP ,το πολυ καλο "Go For The Throat".....
   - Επισης απο το Newcastle,οι Αγγλοι Warfare κυκλοφορουν το "Pure Filth",ενα αλμπουμ που ηχητικα ηταν οντως πολυ "βρωμικο".
   - Οι Γερμανοι Steeler εμφανιζονται με το "Steeler".
   - Μετα απο μια σειρα περιοδειων και πολλες προσπαθειες,το party rock συγκροτημα των Madam X υπογραφει με τη Jet Records και ηχογραφει το "We Have The Right" .Χαρακτηριστικα της μπαντας,οι προκλητικες εμφανισεις των δυο αδερφων Petrucci,της κιθαριστριας Maxine και της drummer Roxy, αλλα και η αρκετα καλη φωνη του τραγουδιστη Bret Kaiser.
   - Mε την επανασυνδεση των Deep Purple,οι Rainbow διαλυονται,γι αυτη τουλαχιστον τη δεκαετια.
   - Οι Axe διαλυονται μετα το θανατο του κιθαριστα Michael Osborne σε τροχαιο,στις 21 Ιουλιου.
   - Οι Battleaxe κυκλοφορουν το δευτερο και τελευταιο τους δισκο ,τον Ιουλιο, το σχετικα αδυναμο "Power from the universe".Ουτε η επιστροφη του drummer και ιδρυτη της μπαντας,Ian McCormack,που ενδιαμεσα ειχε προσχωρησει στους Satan κατορθωσε να δωσει το κατι παραπανω στην μπαντα.
   - Οι Bullet απο τη Γερμανια κυκλοφορουν το δευτερο και τελευταιο τους δισκο,"No Mercy"..Παρα τη βοηθεια του παραγωγου Dieter Dierks,το αλμπουμ απετυχε να τραβηξει τη στοιχειωδη εστω προσοχη.
   - Τελευταια δουλεια και για τους Hanoi Rocks,το αξιοπρεπες "Two Steps From The Move".
   - Live album για τους Talas,το "Live Speed On Ice"..Δυστυχως,ειναι ο τελευταιος δισκος που κυκλοφορει η  μπαντα.
   - Οι Witchfynde κυκλοφορουν το "Lords of Sin".Αυτο το αλμπουμ και το ομωνυμο single ,ηταν οι τελευταιες δισκογραφικες τους παρουσιες.
   - Οι Jaguar δεν κατορθωνουν να επαναλαβουν το κατορθωμα του "Power Games" κι ετσι, το "This Time" ειναι ο τελευταιος τους δισκος.
   - Η επονομαζομενη και "βασιλισσα του metal" ,Lee Aaron,κυκλοφορει το δευτερο της αλμπουμ με τιτλο "Metal Queen".
   - To " Τooth and Nail" ειναι η δευτερη δουλεια  των Dokken.
   - Οι Blackfoot κυκλοφορουν καινουριο δισκο και παλι με τον Ken Hensley στη συνθεση τους,χωρις ομως τον κιθαριστα (και ιδρυτικο στελεχος) Charlie Hargett.Αποτελεσμα,ενας καλος δισκος που απεχει ομως αρκετα απο την ποιοτητα παλιοτερων εργων τους.
   - Δευτερη δουλεια για τη Lita Ford με το "Dancin' On The Edge",ενω και η Joan Jett κυκλοφορει το "Glorious Result of Misspent Youth".
   - Διπλο χτυπημα και απο τους Marillion.Κυκλοφορουν δυο δισκους μεσα στη χρονια,το επιθετικο "Fugazi" και το μετριοπαθες "Real To Reel"..
   - Δευτερος live δισκος για τους ΜSG,με το ονομα "Rock Will Never Die".
   - Κυκλοφορει το "Slide It In" των Whitesnake.
   - Κυκλοφορει το πολυ καλο "Knights of the new thunder" των Νορβηγων ΤΝΤ,που μουσικα κινειται στο χωρο του αμερικανικου hard rock.
   - "Βad Attitude" ειναι ο τιτλος του νεου δισκου του Meatloaf.
   - Δευτερος δισκος για τους Mercyful Fate , με τιτλο "Don't Break The Oath"..
   - Ο σπουδαιος κιθαριστας; Steve Vai (πρωην Frank Zappa)κυκλοφορει την πρωτη του προσωπικη δουλεια με τιτλο "Flex-Able" καθως και το "Flex-Able Leftovers'' που,οπως λεει ο τιτλος του, αποτελειται απο ηχογραφησεις που δεν χωρεσαν στον πρωτο δισκο.
   - Διπλος live δισκος με τα καλυτερα τους τραγουδια,κυκλοφορει απο τους Raven,.Τιτλοφορειται "Live at the Inferno".
   - Πρωτη ολοκληρωμενη δουλεια για τους Ratt,το αξιολογο "Οut of the Cellar"..
   - Δευτερη δουλεια για τους Exciter ,το "Violence and Force".Εξισου δυνατο με το ντεμπουτο,αλλα η παραγωγη του drummer των Rods,Carl Canedy, ειναι σαφως καλυτερη του πρωτου δισκου.
   - Οι Venom κυκλοφορουν το "Possessed".Δυστυχως, η μπαντα αρχιζει να εμφανιζει σημαδια φθορας.
   - Οι Saxon,σε μια προσπαθεια τους να κατακτησουν την Αμερικη,κυκλοφορουν το εμπορικοτερο του αναμενομενου,αλλα πολυ καλο "Crusader"....

   - O κιθαριστας Jack Starr αποχωρει απο τους Virgin Steele και κυκλοφορει τον πρωτο του προσωπικο δισκο "Out of the Darkness".Σε αυτον τον εξαιρετικο heavy δισκο συνεργαζεται με μεγαλα ονοματα της αμερικανικης σκηνης,οπως τον τοτε τραγουδιστη των Riot ,Rhett Forrester,και το rhythm section των Rods,Gary Bordonaro & Carl Canedy.
   - Δευτερη δουλεια για τους Σουηδους Europe.Το "Wings of Tomorrow" ειναι μαλλον το σκληροτερο τους αλμπουμ και συνολικα μια πολυ καλη hard rock προταση που τους εφερε να αποκτουν φημη κι εξω απο την πατριδα τους.
   - Αρκετη δουλεια,αυτη τη χρονια,για τα στελεχη των Deep Purple.Ο μπασιστας τους,Roger Glover, κυκλοφορει τον προσωπικο του δισκο "Mask",ενω ο Jon Lord το "Before I Forget"..
   - Οι Loundness αποδεικνυονται εργασιομανεις,καθως κυκλοφορουν τοσο το ζωντανο αλμπουμ "Live Loud Alive",οσο και το πολυ καλο "Disillusion"..Το τελευταιο μαλιστα,περιλαμβανει (για πρωτη φορα στην ιστορια του σχηματος) στιχους αμιγως αγγλικους.
   - Οι Fastway εχουν ετοιμο το δευτερο δισκο τους και σαφως καλυτερο του ντεμπουτου ,με τον τιτλο "All Fired  Up".
   - Οι Γερμανοι Faithful Breath κυκλοφορουν το καλυτερο τους αλμπουμ "Gold 'n' Glory".
   - Οι Helix συνεχιζουν σταθερα με το " Walkin' the Razor's Edge".
   - "Rock'n'Roll"  ονομαζεται η νεα δουλεια απο τους Γαλλους Trust.
   - Οι Waysted κυκλοφορουν το ομωνυμο mini-album τους.
   - Οι Twelfth Night κυκλοφορουν δυο δουλειες.Προκειται για το ζωντανο "Live and Let Die" και  το studio "Art and Illusion".....
   - Οι Sinner συνεχιζουν τις προσπαθειες τους για καταξιωση και κυκλοφορουν το "Danger Zone"..
   - "Honour and Blood" ονομαζεται το τεταρτο αλμπουμ που κυκλοφορησαν οι Tank.
   - Τεταρτη δουλεια για τους Picture,το λιγο πιο μελωδικο "Eternal Dark"....
   - Νεα δουλεια και για τον Sammy Hagar,το "Through The Fire".
   - "Thunder Seven" ειναι ο τιτλος του νεου δισκου  των Triumph.
   - Ο πρωην τραγουδιστης των Riot,Rhett Forrester,κυκλοφορει το προσωπικο του δισκο με τιτλο "Gone With the Wind"...
   - Οι Baron Rojo κυκλοφορουν τον πρωτο τους ζωντανο δισκο,και μαλιστα διπλο.Το "Βaron Al Rojo Vivo",σε παραγωγη μαλιστα του Chris Tsangarides,εδειχνε πως η μπαντα τα καταφερνε αρκετα καλα στις ζωντανες της εμφανισεις...





                                                     F e s t i v a l s

Donnington ---->AC/DC.,Van Halen, Ozzy Osbourne,Gary Moore, Y & T, Accept & Motley Crue
Monsters of  Rock (Germany) --->AC/DC.,Van Halen, Ozzy Osbourne,Gary Moore,Dio,Accept & Motley Crue
Breaking Sound (France) ---->Ozzy Osbourne,Dio,Gary Moore,Whitesnake,Uli Jon Roth,Mercyful Fate,Metallica,Accept,Motley Crue,Tokyo Blade,Virgin Steele, & Sortilege
Heavy Sound Festival (Belgium) --->Motorhead, Twisted Sister, Metallica, Mercyful Fate., Lita Ford, Faithful Breath & H-Bomb.
Aardshok (Holland) ----->Venom, Twisted Sister, Mercyful Fate., & Metallica


                                           20 Albums You Must Have




  1) Deep Purple ~ Perfect Strangers
  2) Hellhammer ~ Apocalyptic Raids
  3) Iron Maiden ~ Powerslave
  4) Judas Priest ~ Defenders of the Faith
  5) Manowar ~ Hail to England
  6) Manowar ~Sign of the Hammer
  7) Metallica ~ Ride The Lightning
  8) Twisted Sister ~ Stay Hungry
  9) Van Halen ~ 1984
10) W.A.S.P. ~ "W.A.S.P."



11) Accept ~ Balls to the Wall
12) Armored Saint ~ March of the Saint
13) DIO ~ The Last In Line
14) Jag Panzer ~ Ample Destruction
15) Heavy Load ~ Stronger Than Evil
16) Loudness ~ Disillusion
17) Mercyful Fate ~ Don't Break The Oath
18) Queensryche ~ The Warning
19) Tokyo Blade ~ Night of the Blade 
20) Europe ~ Wings of Tomorrow