Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Metal '80s ~~~Αφιερωμα

                                                         1 9 8 3

Kαι εγενετο ---------->Thrash Metal


   Aς προσπαθησουμε να μπουμε σε μια φανταστικη μηχανη του χρονου και να παμε πισω στο 1983,η χρονια που μας ενδιαφερει.Ποια αραγε ηταν η πραγματικοτητα τοτε στον κοσμο του metal? Το NWOBHM βρισκεται ηδη στα τελευταια του,Τα συγκροτηματα που καταφεραν να ξεχωρισουν και να δημιουργησουν κατι καλο,δεν μετριουνται παρα στα δαχτυλα του ενος χεριου(Iron Maiden,Def Leppard,Saxon,Venom).Ελαχιστα απο τα μεγαλα συγκροτηματα των '70s βρισκονται σε πολυ καλη φορμα (Motorhead,Judas Priest,Ozzy Osbourne). Οι Led Zeppelin,οι Thin Lizzyκαι οι Deep Purple διαλυμενοι. Οι Black Sabbath εχουν αρχισει να παιρνουν την κατω βολτακαι ολα δειχνουν οτι το heavy metal εχει βγει προς αναζητηση νεου αιματος,που θα του δωσει καινουρια ζωη.
   Στο San Fransisco της Callifornia και συγκεκριμενα,στο λεγομενο Bay Area,τα πραγματα φαινονται να ναι πολυ ηρεμα.Ομως,οπως παντα,τα φαινομενα απατουν.Εδω και αρκετο καιρο μια καινουρια "φουρνια" απο συγκροτηματα ετοιμαζονται να κανουν αισθητη την παρουσια τους και να δημιουργησουν ενα νεο metal κινημα.Το ονομα του? Thrash metal. Εχοντας σαν πολυτιμη σημαια τους το NWOBHM,εχοντας "σπουδασει" με πολυ προσοχη την "καφριλα" των Venom και των Motorhead καθως και την ορμητικοτητα του punk αλλα πανω απ'ολα,εχοντας βαθια ριζωμενη μεσα τους τη διαθεση να δημιουργησουν κατι πρωτοποριακο,ολα αυτα τα συγκροτηματα αποτελεσαν την αναγκαια "κλωτσια στον κολο" που χρειαζοταν το metal για να προχωρησει με σοβαροτητα την πορεια του μεσα στα '80s."Αγνωστα",συνοικιακα group-ακια απο το Bay Area οπως οι Exodus, Metallica και οι Megadeth μαζι με τους Slayer και τους Dark Angel επισης απο την Callifornia και τους Anthrax απο τη Νεα Υορκη,εδωσαν την ευκαιρια σε εκατομμυρια underground συγκροτηματα που περιμεναν το συνθημα για να βγουν απο το καβουκι τους.
   Αναμεσα τους οι Overkill, Death Angel, Possessed, Sacred Reich, Forbidden, Testament, Flotsam and Jetsam και τοσοι αλλοι.Η Ευρωπη δεν θα κατσει με σταυρωμενα τα χερια και θα μπει δυναμικα στο παιχνιδι με μπροσταρηδες τους Kreator,Sodom και Destruction. Η Βραζιλια καμαρωνει για τους Sepultura,ο Καναδαςθα παρουσιασει τους Exciter,τους πρωιμους Voivod,τους Razor, τους Sacrifice και τους Annihilator. Καθε χωρα ειχε να εμφανισει και απο ενα thrash συγκροτημα.Ακομη και η χωρα μας ειχε τους Flames. Δεν θα ηταν υπερβολη αν λεγαμε πως απο τη στιγμη που εμφανιστηκε στο προσκηνιο,το thrash μονοπωλησε σε τεραστιο ποσοστο το ενδιαφερον της metal κοινοτητας. Οι καινοτομιες που εισηγαγε παρα πολλες. Και δεν ηταν μονο η καινουρια ηχητικη προταση που ειχε να παρουσιασει.Δεν ηταν μονο τα speed-αριστα κιθαριστικα riffs και η συνεχης χρηση της δικασης με τροπο που κανενας δεν ειχε το θαρρος να παιξει ως τοτε.Ηταν, πανω απ ολα,ο κοινωνικος προβληματισμος που για πρωτη φορα εκανε την εμφανιση του σε τοσο μεγαλο βαθμο μεσα στους στιχους των τραγουδιων.Το heavy metal αρχιζει να ξεφευγει απο τη συνεχη ενασχοληση του με δρακους και βασιλιαδες...
   Παρουσιαζει ενα προσωπο αγνωστο ως τοτε,γινεται πιο σοβαρο. Ενα προσωπο πιο προσιτο,πιο κοντινο στην ανθρωπινη πραγματικοτητα.Ενα προσωπο που ο μεσος οπαδος μπορουσε να ταυτιστει μαζι του.Για πολλους το κινημα του thrash ειναι και οτι πιο σημαντικο εχει να παρουσιασει το metal στη δεκαετια του '80. Το σιγουρο ειναι πως αποτελει εναν απο τους βασικοτερους λογους που η μουσικη μας εγινε  ολο και πιο σοβαρη στα χρονια που ακολουθησαν. Thrash 'til death ,λοιπον....


                                                    Σημαντικα  Γεγονοτα

   - Με μονιμο πλεον κιθαριστα τον Jake E. Lee (πρωην Ratt και Rough Cutt)o Ozzy κυκλοφορει το εξαιρετικο "Bark At The Moon".
   - Ντεμπουτο αλμπουμ για μια καινουρια μπαντα απο το San Fransisco  που συμμετειχε στο πρωτο "Metal Massacre" ,τους Metallica.To "Kill 'em All" αποτελεσε μια εκ των επιτομων του thrash metal και χαιρετιστηκε απο παντου με θετικα σχολια.
   - To "Pyromania",τριτο αλμπουμ των Αγγλων Def Leppard,χαιρετιζεται με τοσο ενθουσιασμο απο τις μαζες στις ΗΠΑ που φτανει στη δευτερη θεση στα εκει charts..
   - ''Like Evil" λεγεται το καινουριο διπλο live album των Black Sabbath,με τραγουδιστη τον Ronnie James Dio.Περα επο το εξυπνο λογοπαιγνιο του τιτλου και την καλη ηχογραφηση,το αλμπουμ   προσφερει και τη σπανια ευκαιρια να ακουσουμε το υλικο των πρωιμων Sabbath με τον Ozzy, τραγουδισμενο απο τον κορυφαιο κοντο...
   - O οποιος κολοσσιαιος τραγουδιστης Ronnie James Dio,μετα τους Elf, Rainbow & Black Sabbath αποφασιζει να κανει solo καριερα και την ξεκιναει με τον καλυτερο τροπο.Το πρωτο αλμπουμ των Dio ,"Holy Diver" ηταν ενας εκπληκτικος σε δυναμη και μελωδια heavy δισκος με κυρια χαρακτηριστικα τη φωνη του Dio αλλα και τις κιθαρες του πρωην Sweet Savage, Vivian Cambell.
   - Oι Black Sabbath απο την αλλη,εξακολουθουν να εκπλησσουν κοσμο και ντουνια.Περα απο την επιστροφη του Billy Ward στα τυμπανα,μετα απο διαλειμμα δυο δισκων,παρουσιαζουν τη συνεργασια τους με το μεγαλο λαρυγγι των Deep Purple, Ian Gillan,.Το αποτελεσμα ηταν το  ''Born Again",ενας δισκος μαλλον ακραιων αντιδρασεων αλλα συνολικα ποιοτικου metal,μιας και περα απο οτιδηποτε αλλο,σηματοδοτει τη δισκογραφικη συνυπαρξη δυο κολοσσων του metal (Iommi / Gillan).
   - Oι Manowar μεταπηδουν στη Music For Nations και κυκλοφορουν το καταπληκτικο "Ιnto Glory Ride" με σαφη πλεον στροφη προς το επικο,πολεμικο metal.  Στο σχημα εχει μπει ο drummer Scott Colombus,ενω εκπληξη μεγαλου βεληνεκους αποτελει η συμμετοχη του κορυφαιου ηθοποιου Orson Wells,που ηχογραφει καποια αφηγηματικα φωνητικα..
   - Το "Shout at the devil" των Motley Crue  κυκλοφορει απο την πολυεθνικη Elektra και τραβαει την προσοχη του μεταλλικου κοσμου.
   - Οι Γερμανοι Accept σαρωνουν για ακομη μια φορα με το φοβερο ''Balls to the wall"..Οι στιχοι του τραγουδιου "London Leatherboys" oμως θα τους φερουν στο στοχαστρο των πουριτανων ως ομοφυλοφιλους!!!
   - Oι Iron Maiden κυκλοφορουν το τεταρτο τους δισκο "Piece of Mind",που καταφερνει να σταθει αξιος διαδοχος του πολυ επιτυχημενου "The Number of the Beast".
   - Οι Kiss συνεχιζουν σε πιο αναλαφρες μουσικες φορμες,κυκλοφορωντας το "Lick It Up" και τα ροζ κοστουμια εχουν πλεον αντικαταστησει το επιθετικο make-up στο εξωφυλλο.Παρ'ολα αυτα ,οι Kiss ειναι παντα Kiss.
 
   - Kυκλοφορει το "Eliminator" των Τεξανων ZZ Top,που θα αποτελεσει τη μεγαλυτερη εμπορικη επιτυχια του συγκροτηματος.
   - Οι Thin Lizzy κυκλοφορουν το πολυ καλο "Thunder and Lightning" ενω το διπλο ζωντανα ηχογραφημενο "Live Life" θα αποτελεσει και το κυκνειο ασμα του μεγαλου αυτου συγκροτηματος.
   - Οι Quiet Riot,πρωην μπαντα του μεγαλου Randy Rhoads, κυκλοφορουν τον τριτο τους δισκο ,"Metal Health" με τεραστια εμπορικη επιτυχια  σε ολο σχεδον τον κοσμο.
   - Οι Venom κυκλοφορουν το τριτο τους δισκο "At war with Satan".
   - Οι Twisted Sister κυκλοφορουν το "You Can't Stop Rock'n'Roll".
   - Οι Virgin Steele κυκλοφορουν το δευτερο δισκο τους ,"Virgin Steele II :Guardians of the Flame".Η στροφη απο τον αμερικανικο ηχο του πρωτου δισκου στο δυνατο,επικο metal ειναι εμφανης και τους χαριζει οπαδους.
   - Τριτος και καλυτερος μεχρι στιγμης δισκος για τους Αγγλους Raven.Τιτλος του ''All For One". Την ιδια χρονια περιοδευουνμαζιμε τους πρωτοεμφανιζομενους,μεσω του "Kill 'm All",Metallica και το ονομα της περιοδειας τους μενει στην ιστορια σαν ενα απο τα πιο επιτυχημενα που υπηρξαν ποτ娨¨
"Kill 'em All For One Tour"!!!!!
   - Μια πο τις σημαντικοτερες γυναικεις μπαντες,οι Rock Goddess,ξεκινουν με δυο δισκους μεσα στη χρονια.Προκειται για το εξαιρετο ντεμπουτο "Rock Goddess" και το αξιολογο αλλα λιγοτερο καλο "Hell Hath No Fury".
   - Οι πελωριοι Blue Oyster Cult κυκλοφορουν το "The Revolution By Night".Αν και δε συγκαταλεγεται στους κορυφαιους δισκους της καριερας τους,εντουτοις ειναι αξιοπρεπεστατος.
   - Οι Αμερικανοι southern rockers Blackfoot κυκλοφορυν ενα πραγματικα εκπληκτικο δισκο, το ''Siogo".Περα απο τις εξαισιες συνθεσεις,ενας ακομη "κραχτης" για το δισκο ηταν και η συμμετοχη του Ken Hensley των Uriah Heep στα πληκτρα.
   - Στην Αγγλια,οι Marillion κυκλοφορουν το πρωτο τους αλμπουμ,"Script for a Jester's Tear",με στοιχεια συμφωνικου rock που παρεπεμπαν στη χρυση εποχη των Genesis.
   - Οι Y & T κυκλοφορουν το "Mean Streak",εναν πολυ καλο δισκο,στα χναρια των παλιων καλων Yesterday & Today.
   - Οι Night Ranger κυκλοφορουν το δευτερο αλμπουμ τους,"Midnight Madness".Ο δισκος πουλαει στις ΗΠΑ σχεδον 2 εκατομμυρια αντιτυπα...
   - Πρωτο πληρες LP για τους Mercyful Fate με τιτλο "Melissa",απο τη Music For Nations.Το ευρυ κοινο ακουει για πρωτη φορα τα φωνητικα του King Diamond....
   - Nεος δισκος για τους Magum ,το ''Eleventh Hour".Tην παραγωγη εδω εκανε ο ιδιος ο κιθαριστας του group,Tony Clarkin,λογω ελλειψης χρηματων για να προσλαβουν κανονικο παραγωγο!
   - Τριτος δισκος για τους Mama's Boys με τιτλο "Turn It Up" και πιο μελωδικη κατευθυνση.
   - Δευτερος πλήρες δισκος των Manilla Road με τιτλο "Crystal Logic". Η επικη χροια του γκρουπ αρχιζει να υλοποιειται απο αυτο το αλμπουμ.
   - Οι Diamon Head κυκλοφορουν το "Canterbury".Σχετικα διαφοροποιημενο απο τις προηγουμενες δουλειες τους και με αρκετα ανατολιτικα στοιχεια στον ηχο ξενιζει τους οπαδους τους,που σνομπαρουν ενα κατα τα αλλα αξιολογο δισκο...
   -Τριτη δουλεια για τους Καναδους Anvil. Το πολυ καλο "Forged In Fire" μαλλον περιλαμβανει την καλυτερη συνθετικη αποδοση του συγκροτηματος,εντουτοις,ομως,και παλι δεν κατορθωνει να τραβηξει πανω του τα φωτα της δημοσιοτητας.
   - Δυο δουλειες για τους Rods μεσα στη χρονια.Το studio album "In The Raw" δεν εντυπωσιασε,το "Live" ομως που κυκλοφορησε στα τελη της χρονιας,δινει μια πολυ εικονα του τι αξιζε η μπαντα.
   - Οι Molly Hatchet επιστρεφουν στον παλιο τους ηχο,στο στυλ των Lynyrd Skynyrd και Blackfoot,και ηχογραφουν το πολυ καλο "No Guts....No Glory".
   - Το "Built to Destroy" των MSG ειναι πολυ αδυναμο για να καταφερει να κερδισει την αγαπη του κοσμου.
   - Οι Y & T κυκλοφορουν το "In Rock We Trust".Σε παραγωγη Τom Allom (Judas Priest) ο δισκος ειναι πολυ εμπορικος και αδυναμος να ικανοποιησει τους οπαδους της μπαντας η να φτασει στο επιπεδο των προηγουμενων δισκων.
   - Μια αδυναμη αναβιωση των θρυλικων Steppenwolf κυκλοφορει το πολυ μετριο "Wolf Tracks''
   - Οι Uriah Heep κυκλοφορουν το ''Head Fist".Πολυ μακρια απο τις καλες τους δουλειες.
   - Μετα απο δυο τρομερα αλμπουμ,οι Βρετανοι Demon μας τα χαλανε λιγο με το σαφως ελαφρυτερο  "The Plague".
   - Οι Vardis κυκλοφορουν το "The Lion's Share". Προκειται για το τελευταιο και δυστυχως χειροτερο αλμπουμ αυτης της πολλα υποσχομενης μπαντας.
   - Επιμονης συνεχεια για τους Nazareth που κυκλφορουν το ανοστο μουσικα "Sound Elixir".
   - Το ''Dada'' του Alice Cooper απεχει πολυ απο τα standards που ο ιδιος ειχε βαλει για τον εαυτο του στην προηγουμενη δεκαετια.
   - Το παλαι ποτε κραταιο γυναικειο γκρουπ των Girlschool απογοητευει με το αδιαφορο "Play Dirty".
   - Οι Holocaust,πνευματικοι πατερες του NWOBHM υμνου "Heavy Metal Mania'' ,μας σερβιρουν ενα χλιαρο κι εντελει ανοστο ζωντανο πιατο,το ''Live:Hot Curry and Wine"....
   - Μια μπαντα απο το Seattle κυκλοφορει ενα αυτοχρηματοδοτουμενο ομωνυμο EP τεσσαρων τραγουδιων,γεματο απο καθαρο,Maiden-ικο  metal,και κυριο αξονα,τα ψηλα φωνητικα,απο τη δικη τους 206 Records.Το ονομα τους? Queensryche.
   - Το ιστορικο mini-LP ''Deliver Us" ειναι η κυκλοφορια που τοποθετει τους Warlord του Bill Tsamis και του Mark Zonder στον παγκοσμιο metal χαρτη.
   - Το crossover σχημα των Suicidal Tendencies κυκλοφορει το ομωνυμο ντεμπουτο του.
   - Το thrash σχημα των Νεουορκεζων Anthrax κυκλοφορει την πρωτη του πληρη δουλεια με τιτλο "Fistful of Metal".Παρα το οτι η παραγωγη του drummer των Rods,Carl Canedy,ηταν μαλλον μερτρια,το album χαιρετιστηκε με ενθουσιασμο.
   - Το συγκροτημα των Avatar απο τη Florida,κυκλοφορει το πρωτο του 7'' EP τριων κομματιων,με τον τιτλο "City Beneath The Surface".Μετα απο αυτη την κυκλοφορια,το γκρουπ μετανομαστηκε σε Savatage και φυσικα μεγαλουργησε.Οσο για το EP,λιγες φορες επτα ιντσες εγιναν τοσο μεγαλο αντικειμενο ποθου..Την ιδια χρονια κυκλοφορησε και το πρωτο τους αλμπουμ με το νεο ονομα "Sirens"και η εμφανιση των Savatage στο μουσικο προσκηνιο ειναι γεγονος.
   - Πρωτο mini-LP πεντε κομματιων και για τος Savage Grace,με το τιτλο "Dominatress".Στην κιθαρα εμφανιζεται ο Kenny Powell,μετεπειτα ιδρυτης των Omen.
   - Το συγκροτημα των Pantera απο το Texas κυκλοφορει τον πρωτο του δισκο με τιτλο ''Metal Magic" που κινειται στο υφος των Kiss.Ναι,προκειται για τους γνωστους Pantera..
   - Το καναδεζικο thrash trio Exciter ντεμπουταρει με το πολυ επιθετικο και γρηγορο''Heavy Metal Maniac" που,παρα την κακη παραγωγη του,τραβηξε τη προσοχη των metalheads παγκοσμιως.
   - Οι Σουηδοι πιτσιρικαδες Europe κυκλοφορουν το ομωνυμο μελωδικο hard rock ντεμπουτο τους,που στη χωρα τους τουλαχιστον γνωριζει σχετικη επιτυχια.
   - Οι Βρετανοι Tokyo Blade κυκλοφορουν το ομοτιτλο ντεμπουτο τους και εκπλησσουν πολυ ευχαριστα το μεταλικο κοινο με το α-λα Maiden κιθαριστικο heavy metal που προσφερουν.
   - Οι Αμερικανοι Alcatrazz,πνευματικο παιδι του τραγουδιστη Graham Bonnet(ex Rainbow & MSG) κυκλοφορουν τον πρωτο τους δισκο με τιτλο "No Parole from Rock'n'Roll". Στη κιθαρα φιγουραρει το παιδι-θαυμα της εποχης ,Yngwie Malmsteen,που τελικα κλεβει και την παρασταση στο δισκο.
   - Οι Τεξανοι hardcore-αδες D.R.I. κυκλοφορουν στις αρχες του ετους το πρωτο τους album "Dirty Rotten LP" που περιλαμβανει συνολικα 22 τραγουδια!!!
   - "Court In The Act" ονομαζεται το πρωτο  αλμπουμ των Βρετανων Satan.
   - Το ''Vices"των Waysted (το συγκροτημα του πρωην μπασιστα των UFO,Pete Way) κυκλοφορει.Παραλληλα ,το σχημα το σχημαπου ξεκινησε ο πρωην κιθαριστας των Motorhead,"Fats" Eddie Clark,οι Fastway κυκλοφορουν τοομωνυμο ντεμπουτο τους,που αποτελειται απο κιθαριστικο hard rock με blues επιρροες.
   - Οι Βρεατανοι Battleaxe,τυπικο NWOBHM σχημα,κυκλοφορει το ντεμπουτο του,''Burn This Town",τον Ιουλιο.Σημα κατατεθεν του δισκου,το εξωφυλλο που συναγωνιζεται σε "ποιοτητα" εκεινο του "Battle Cry" των Omen.
   - Οι Αγγλοι Avenger που σχηματιστηκαν απο πρωην μελη των Blitzkrieg,κυκλοφορουν το αρκετα καλο ντεμπουτο τους με τιτλο "Bloodsports".
   - Η κιθαριστρια των Runaways ,Lita Ford, κανει τη πρωτη προσωπικη της προσπαθεια με το αρκετα δυνατο "Out For Blood".
   - Οι Silver Mountain απο τη Σουηδια ντεμπουταρουν με το hard/heavy album "Full Moon's Eyes",τον Μαιο, παιζοντας τυπικο και δυνατο heavy metal.
   - Ενα απο τα πολλα συγκροτηματα του NWOBHM,οι Savage κυκλοφορουν το πρωτο τους LP "Loose'n' Lethal".
   - Οι Ιαπωνες Earthshaker κυκλοφορουν το ντεμπουτο αλμπουμ τους,που ως ειθισται,φερει το ονομα τους.Το γεγονος πως ονομαστηκαν ετσι απο τ κλασικ αλμπουμ των Y& T,φανερωνει επαρκως και τις μουσικες καταβολες τους.
   - Οι Καναδοι Zebra κανουν την πρωτη τους εμφανιση με το ομωνυμο αλμπουμ και μουσικη στο υφος των συμπατριωτων τους Triumph,με ψηγματα απο Rush.
   - Οι Αμερικανοι Steeler,με τον νεαρο τοτε Yngwie Malmsteen στη συνθεση τους,ντεμπουταρουν με το "Steeler" και μετα εξαφανιζονται.
   - Οι Δανοι Pretty Maids κυκλοφορουν το ομωνυμο ντεμπουτο αλμπουμ τους.
   - Η πρωτη δισκογραφικη εμφανιση των Jag Panzer απο το Colorado γινεται με ενα ατιτλο mini-LP, που αργοτερα καθιερωθηκε να αποκαλειται "Tyrants" το οποιο εδωσε τα πρωτα δειγματα του πηγαιου ταλεντου και της μεταλλικης ποιοτητας του γκρουπ.
   - Οι Νορβηγοι ΤΝΤ κυκλοφορουν το ντεμπουτο ,ομωνυμο αλμπουμ τους.
   - Ντεμπουτο mini-LP και για τους Καλιφορνεζους Ratt που δινουν την δικη τους εκδοχη  αμερικανικου hard rock .
   - Οι Σκωτσεζοι Heavy Pettin' κυκλοφορουν το αρκετα καλο αλμπουμ ''Lettin' Loose'.Περα απο μια σχετικη επιτυχια στη χωρα τους δεν τα καταφερνουν ποτε.
   - Μια εξαιρετη διασταυρωση NWOBHM με speed επιρροες παρουσιαζεται στο αλμπουμ των Jaguar που εχει τιτλο "Power Games".
   - Οι Grim Reaper κανουν αισθηση στο Μetal κοινο με το δισκο τους "See you in hell" που μαλιστα , σημειωσε και σχετικη επιτυχια στις ΗΠΑ.
   - Οι Σουηδοι hard rockers Axewitch κυκλοφορουν το πρωτο τους mini-album "Lord of the Flies".Ο δισκος  περιειχε ανεκτο ,αλλα οχι ξεχωριστο hard rock.
   - Οι Βρετανοι IQ κυκλοφορουν τον πρωτο τους δισκο "Tales from the Lush Attic". Ο δισκος περιλαμβανει ,οπως αναμενεται και απο το ονομα της μπαντας, σκεπτομενο προοδευτικο hard heavy.
   - Oi Καναδοι μεταλλαδες Killer Dwarfs κυκλοφορουν το ντεμπουτο ,ομωνυμο αλμπουμ τους.
   - ''Prepare To Die" λεγεται το mini-LP των Αμερικανων  S.A. Slayer.Τα αρχικα   S.A. σημαινουν San Antonio,την πολη του Texas,απο οπου καταγονται. Αυτη η απαραιτητη διευκρινηση εγινε μετα την κυκλοφορια του mini-LP το οποιο και κυκλοφορησαν απλα ως "Slayer",γιατι τεσσερα παληκαρια απο την  California κατοχυρωσαν πρωτοι το ονομα.
   - Οι Gotham City απο τη Σουηδια,προφανως οντας φανατικοι οπαδοι του Batman, κυκλοφορουν το πρωτο τους αλμπουμ "Black Writes" που περιλαμβανει αυθεντικο heavy/power metal.
   -Οι Γαλλοι Sortilege κυκλοφορουν το ομωνυμο mini-LP τους.Θεωρηθηκαν απο μερικους,εκεινη την εποχη,ως οι πατερες του γαλλικου metal μαζι με τους Trust. Την ιδια περιοδο,οι επισης Γαλλοι Satan Jokers κυκλοφορουν το ντεμπουτο τους "Les Fils Du Metal".
   - H κυκλοφορια του "Bent Out of Shape" εμελλε να ναι και η τελευταια studio δουλεια για τους μεγαλους Rainbow. 
   - Το μελωδικο AOR groupτων Axe κυκλοφορει το τελευταιο αλμπουμ με τιτλο "Offerings" που περιλαμβανει και μια πολυ καλη διασκευη στο "I've got the fire" των Montrose το οποιο εχουν διασκευασει και οι Iron Maiden.
   - Οι Geordie,συγκροτημα που εγινε γνωστοπερισσοτερο για τον παλιο του τραγουδιστη Brian Johnson και τη μεταπηδηση του στους AC/DC παρα για τη μουσικη του,κυκλοφορει τον τελευταιο δισκο του με τιτλο "No Sweat",πριν χαθει στη ληθη του χρονου.
   - Οι Riot κανουν μια στροφη προς το αμερικανικο κοινο με το αλμπουμ"Born In America",Χωρις ο δισκος να ναι κακος,δεν ικανοποιει τους παλιους fans και δημιουργει προβληματα στην μπαντα.
   - Οι Status Quo βγαζουν στην αγορα το "Back To Back".
   - Οι Vandenberg κυκλοφορουν το δευτερο αλμπουμ τους.Προκειται για το εξαιρετικο "Heading for a storm".
   - Δευτερη δουλεια κα για το super group των Asia με τον τιτλο "Alpha".Αν και πολυ αξιολογο μουσικα,απεχει απο το μεταλλικο χωρο και ως εκ τουτου αναφερεται εδω για ιστορικους και μονο λογους.
   - Δευτερο solo album για τον Rober Plant,το "Principle of Moments".
   - Νεα προσωπικη δουλεια και για τον Cozy Powell....Τιτλος της "Octopus".
   - Οι UFO κυκλοφορουν το "Making Contact" και τη συλλογη "Headstones".
   - Πρωτη πληρης δουλεια για τους Αμερικανους Bitch,το "Be My Slave".Αιχμη του δορατος για την μπαντα εξακολουθει να ναι η τραγουδιστρια Betsy ,που μαλιστα,δινει και στο εξωφυλλο του δισκου την απαιτουμενη απο τον τιτλο σαδομαζοχιστικη προεκταση.
   - Οι Saga κυκλοφορουν το "Heads of Tales".
   - Νεο αλμπουμ για τους Motorhead,το "Another Perfect Day".Η μουσικη κατευθυνση ειναι λιγο πιο ηπια,ισως χαρη στη συμμετοχη του πρωην Thin Lizzy κιθαριστα Brian Robertson,στη θεση του "Fast" Eddie Clark.
   - Καινουρια δουλεια και για τους AC/DC ,μετα απο απουσια ενος ετους,.Το"Flick Of The Switch" ομως,ειναι για πρωτη ισως φοραλιγοτερο δυνατο απ'οτι περιμεναν οι οπαδοι του αυστραλεζικου συγκροτηματος,χωρις να ναι παντως κακο.
   - Οργασμος κυκλοφοριων για τον Gary Moore,χαρη στις δισκογραφικες εταιρειες.Η CBS κυκλοφορει το "Dirty Fingers" που ο κιθαριστας ειχε ηχογραφησει μερικα χρονια πριν,ενω ακολουθει το "Gary Moore:and friends live".Η νεα του εταιρεια,Virgin, απαντα με ενα ακομη ζωντανο δισκο,το ''Rockin'every night-Live in Japan",πριν το ετος κλεισει με το εξοχο και πολυ πετυχημενο αλμπουμ "Victims of the Future" .
   - Οι Styx,γνωριζουν μεγαλη εμπορικη επιτυχια με το "Kilroy was here".
   - Οι Saxon κυκλοφορουν το "Power and the glory"....
   - Οι Headpins βγαζουν στην αγορα το αλμπουμ "Line OF Fire"..
   - Απο τους Καναδους hard rockers Helix κυκλοφορει το "No Rest for the Wicked"...
   - "The Amazing Kamikaze Syndrome" ονομαζεται τονεο LP των Slade.
   - Oι Γαλλοι Trust κυκλοφορουν το ομωνυμο τεταρτο αλμπουμ τους.
   - Ο τελευταιος τραγουδιστης των Rainbow.,Joe Lynn Turner,κυκλοφορει τον πρωτο προσωπικο του δισκο ,το 'Fandango".
   - Οι Γιαπωνεζοι Bow Vow κυκλοφορουν τον τελευταιο τους δισκο με αυτο το ονομα.Προκειται για το ζωντανο "Holy Expedition",μετα τη κυκλοφορια του οποιου στρεφονται στην κατακτηση της αμερικανικης αγορας,με πρωτο βημα μια ριζοσπαστικη αλλαγη του ονοματος τους σε Vow Wow..
   - Tην ιδια ωρα,αλλος ενας μουσικος απο τη χωρα του ανατελλοντος ηλιου,ο Higuchi Munetaka,drummer των  Loudness,κυκλοφορει τον cult  πλεον προσωπικο του δισκο "Destruction".Tην ιδια χρονια,οι Loudness κυκλοφορουν το "Τhe Law of Devil's Island".Εξαιρετικος heavy δισκος ,αλλα οι στιχοι που με τοσο παθος τραγουδαει ο Minoru Nihara ειναι εις απταιστον ιαπωνικην,κατι που κανει το ανοιγμα της μπαντας προς τη δυτικη αγορα αρκετα δυσκολη υποθεση.
   - ''Fast Decision" λεγεται η νεα δευτερη δουλεια των Γερμανων Sinner.
   - Οι φοβεροι και τρομεροι Death SS κυκλοφορουν το,αισιως,τριτο αλμπουμ τους "Chains of Death".
   - Ο Ian Gillan κυκλοφορει ενα ζωντανα ηχογραφημενο αλμπουμ,με τιτλο "LIve at Budokan".
   - Ο Sammy Hagar ηχογραφει το "Three Lock Box".
   - Οι Hanoi Rocks εχουν ετοιμο το "Back to Mystery City"..
   - Οι Αγγλοι Twelfth Night κυκλοφορουν το "Fact and Fiction".
   - Τριτη και τελευταια προσωπικη δουλεια για τον drummer των Kiss,Peter Criss,με τιτλο "Let Me Rock You" ,που ομως δεν ειχε να πει πολλα μουσικα.
   - Οι Ελβετοι Krokus κυκλοφορουν το αρκετα καλο,αν και λιγο παραγνωρισμενο,"Headhunter".
   - Οι Kix κυκλοφορουν το αλμπουμ "Cool Kids",ενω οι Killer το "Shockwaves"...
   - Οι Καναδοι Fist κυκλοφορουν το καλυτερο,κατα γενικη ομολογια, δισκο τους,με τιτλο "In The Red" που κινειται σε AOR  υφος....
   - Μια ενδιαφερουσα ελβετο-αμερικανικη συνεργασια εμφανισαν οι Combra, με το αλμπουμ τους "First Strike".Οχι τοσο γι αυτο καθεαυτο το δισκο που δεν πηγε και πολυ καλα,αλλα λογω των μελων τους.Ο τραγουδιστηςJimi Janison μεταπηδησε στους αμερικανους Survivor,ενω το rhythm section των Τommy Keiser(μπασο) και Jeff Klowen (τυμπανα)μεταγραφηκε στους Krokus και αργοτερα στους Craaft...
   - ''Friends From Hell" ονομαζεται η δευτερη και τελευταια κυκλοφορια των Witchfinder General.
   - Οι 38 Special δημιουργουν το "Tour de Force"...
   - Οι Witchfynde κυκλοφορουν το "Cloak & Dagger".
   - Οι Quartz κανουν την υστατη προσπαθεια για επιτυχια με το πιο προσιτο "Against All Odds".Δυστυχως αποτυγχανουν...


                                             F e s t i v a l s

Donnington ---->Whitesnake, Meat Loaf, ZZ Top, Twisted Sister, Dio & Diamond Head
Reading --->Thin Lizzy,Black Sabbath,Marillion,Magnum,Anvil,Mama's Boys,Heavy Pettin' & Lee Aaron
Monsters of Rock (Germany)----->Thin Lizzy,Whitesnake,Motorhead,Twisted Sister & Saxon
Rockpop (Germany)--->Ozzy Osbourne,Judas Priest,Iron Maiden,Scorpions,Def Leppard,MSG,Quiet Riot & Krokus.
Heavy Sound Festival (Belgium)---->Gary Moore, Uriah Heep,Golden Earring,Anvil,Baron Rojo & Ostrogoth
Heavy Metal Festival (U.S.A)--->Van Hallen,Ozzy Osbourne,Judas Priest,Scorpions,Motley Crue,Quiet Riot & Triumph



                                        20 Albums You Must Have

 1)  Antrax ~ Fistful of Metal
  2)  Def Leppard ~ Pyromania
  3)  Dio ~ Holy Diver
  4)  Iron Maiden ~ Piece of Mind
  5)  Manowar~ Into Glory Ride 
  6)  Mercyful Fate ~ Melissa 
  7)  Motley Crue ~ Shout at the Devil 
  8)  Ozzy Osbourne ~ Bark At The Moon 
  9)  Ratt ~ Ratt 
10)  Slayer ~ Show No Mercy

11)  Acid ~ Maniac
12)  Exciter ~ Heavy Metal Maniac
13)  Grim Reaper ~ See You In Hell
14)  Quiet Riot ~ Metal Health
15)  Satan ~ Court In The Act
16)  Thin Lizzy ~ Thunder and Lightning
17)  Twisted Sister ~ You Can't Stop Rock'n'Roll
18)  Virgin Steele ~ II :Guardians of the Flame
19)  Warlord ~ Deliver Us
20)  Y & T ~ Meanstreak