Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Metal '80s ~~~Αφιερωμα



                                                         1 9 8 8
              Kαι εγενετο ---> Metal Becomes Mainstream
   Aν στις αρχες της δεκαετιας που μας απασχολει σε αυτο το αφιερωμα,καποιος πιστευε οτι το heavy metal θα εφτανε να ειναι η κυριαρχη μουσικη που θα απασχολουσε ολα τα Media και η παρουσια του στα charts ολου του κοσμου θα ηταν ασταματητη,τοτε σιγουρα αυτος ο ανθρωπος θα κατεληγε τροφιμος ψυχιατρειου μετα  απο λγο καιρο..Η χρονια του 1988 θα μεινει στην ιστορια της μουσικης σαν η χρονια που το metal εφτασε στο απογειο της δημοτικοτητας του...Σαν η χρονια που η μουσικη αυτη μπηκε στα μεγαλα σαλονια της μουσικης βιομηχανιας και ακουγοταν απο τις μεγαλες μαζες κι οχι μονο απο ενα στενο κυκλο δαχτυλοδεικτουμενων ανθρωπων..Ισως, ο βασικοτερος λογος που το metal περασε στα σαλονια ειναι οτι καταφερε να γινει δημοφιλεστατο κα στην περα πλευρα του Ατλαντικου,η αγορα της οποιας ηταν παντα ο στοχος των metal συγκροτηματων...Και γι αυτο θα πρεπει να δωσουμε credit σε δυο συγκροτηματα που εκεινη την εποχη πραγματικα μεγαλουργουσαν στην Αμερικη..Και αυτοι δεν ειναι αλλοι απο τους Bon Jovi και τους Def Leppard..Δυο χρονια πριν την χρονια που μας απασχολει,οι Bon Jovi  εχουν κυκλοφορησει το υπερεπιτυχημενο "Slippery When Wet" ,ενω ετοιμαζουν και το διαδοχο του,το "New Jersey"......Απο την αλλη,οι Def Leppard, μετα απο απουσια τεσσαρων χρονων βγαζουν στην αγορα το εμπορικοτατο "Hysteria" που οπως λεει και ο τιτλος του,δημιουργει υστερια πωλησεων..Τα videoclips και των δυο συγκροτηματων εχουν συνεχες air-play απο το MTV....Οι Frontmen των συγκροτηματων, Joe Elliot & Jon Bon Jovi,ειναι τα νεα sex symbols και οι περιοδειες που πραγματοποιουν ειναι sold-out πριν καν ανακοινωθουν...Ετσι, η προυπηρεσια των Def Leppard.στο NWOBHM ,απο τη μια,και η σκληρη -για τα αμερικανικα mainstream δεδομενα-μουσικη των αγοριων απο το New Jersey,αναγκαζουν ολα τα Media να στρεψουν τα ματια προς αυτον τον ηχο και να ενδιαφερθουν περισσοτερο και για τα metal συγκροτηματα,.Χαρις σε αυτα τα δυο συγκροτηματα,λοιπον, τα "σαλονια" ανοιξαν τις πορτες τους στο metal .Απο κει και περα,τον χορο εσυραν και αλλες μπαντες.Πρωτοι και καλυτεροι οι Iron Maiden που με το "Seventh Son....." εφτασαν στην κορυφη της καλλιτεχνικης τους δημιουργικοτητας για τα '80s..Οι Metallica με το "....And Justice For All" δεν θεωρουνται πια underground μπαντα και βαζουν γερες τις βασεις για την κατακτηση της κορυφης. Οι αναγεννημενοι Whitesnake του David Coverdale γνωριζουν απροσδοκητη επιτυχια, ενω κανει την εμφανιση της μια μπαντα που θα απασχολησει τα media οσο λιγες τα επομενα χρονια....Το ονομα της : Guns 'n' Roses..

                                               Σημαντικα Γεγονοτα
   - Τo τεταρτο αλμπουμ των Bathory "Βlood Fire Death" ειναι μια αποκαλυψη.Κρατωντας τα σκληρα στοιχεια,δημιουργουν επικες ατμοσφαιρες,οπως κανεις αλλος. Ο Quorthon παρτουσιαζεται για πρωτη φορα σε φωτογραφια με κανονικο line-up.Αργοτερα,βγαινει η βρωμα πως οι Vuornth & Kothaar ηταν απλως φιλοι του,που ηρθαν μονο για τη φωτογραφηση.Οι παραδοσιακοι "τσιμπανε",ενω οι επικοι βαθια μεσα τους γνωριζουν πως οι Bathory το κανουν καλυτερα απο τους Manowar.Το να φρωναζεις το ονομα του Odhinn εχει πραγματικη βαρυτητα οταν εισαι Σουηδος!!.
   - Οι Metallica κυκλοφορουν το απλησιαστο τεχνικα κι εμπνευστικα ".....And Justice For All" , κανονταςκαι το παρθενικο τους βιντεοκλιπ ,"One", .Επιτελους,αυξανουν σημαντικα και το ακροατηριο τους,με το να εχουν μονιμη θεση στην εκπομπη του Metal Hammer(κι οχι μονο ) στο MTV με τους Bailey Brothers.
   - Οι Crimson Glory γνωριζουν την αποθεωση με το δευτερο τους αλμπουμ "Transcendence", αποκτωντας φανατικους φιλους και στη χωρα μας.....
   - Το "South of Heaven" των Slayer δειχνει την μπαντα να εστιαζει περισσοτερο στην (ουσιαστικα) πικρη,παρα στην επιθετικη τους πλευρα.Αυτο οδηγει καποιους (ευτυχως,ελαχιστους) στον σκεπτικισμο.Δεν αφαιρει, ομως, με τιποτα τον ξεχωριστο χαρακτηρα αυτου του σπουδαιου αλμπουμ.
   - Ο King Diamond παρουσιαζει μια απο τις κορυφαιες metal ιστοριες που ειπωθηκαν ποτε στο album "Them".
   - Τα ουσιωδη progressive στοιχεια του "Seventh Son of a Seventh Son" των Iron Maiden,δικαιολογουν το τεραστιο ειδικο βαρος του ονοματος τους,φερνοντας τους και στη χωρα μας τον Σεπτεμβριο αυτου του χρονου.
   - Οι Helloween γιγαντωνονται με το "Keeper of theSeven Keys Pt.II",κανοντας παρανοικες πωλησεις (δικαιως)...
   - Το "Operation :Mindcrime" album των Queensryche,ενας ακρογωνιαιος λιθος του progressive metal, με ιδιαιτερο,ωριμο concept, κυκλοφορει συναντωντας διθυραμβικες κριτικες απο παντου και διεθνη καταξιωση.
   - Ο Lee Dorrian (φωνητικα) και ο Shane Embury (bass) μονιμοποιουνται στους Napalm Death και το δευτερο album τους "From Enslavement To Obiteration" ,επαναφορτιζει το φαρο του grind που οι ιδιοι πατενταρισαν.
   - To "Οpen Up And Say.....Aah" των Poison ακολουθει τα εμπορικως επιτυχημενα θεματα του ντεμπουτου .Σε αυτο βρισκεται  και η κλασσικη μπαλαντα "Every Rose Has Its Thorn".
   - Οι ευφυεστατοι Voivod εισαγουν ακομη και  industrial λαμαρινιες στο φοβερο concept album "Dimension Hatross" αποκαλυπτοντας δειλα και τις ψυχεδελικες τους αφετηριες.Το "Tribal Convictions" γυριζεται και σε βιντεοκλιπ.
   - Ο Ozzy Osbourne επιστρεφει στις στουντιο ηχογραφησεις με το επιτυχημενο "No Rest For The Wicked".
   - Οι Nuclear Assault επιστρεφουν με ενα εξισου δυνατο δευτερο αλμπουμ ονοματι "Survive",ενω λιγο αργοτερα στη χρονια κυκλοφορουν σε single  μια φοβερη διασκευη του "Good Times, Bad Times" των Led Zeppelin, με τεσσερα κομματια b-side!!!
   - Οι τρομεροι παλαιμαχοι Death SS απο την Ιταλια κυκλοφορουν το "Story of Death SS".
   - Σαρωτικη επιστροφη μετα απο απουσια πεντε χρονων για τους Riot. Το αλμπουμ τους "Thundersteel" ειναι γεματο απο σαρωτικο heavy/ power που επαναφερει το σχημα στην παλια του θεση...
   - Το τεχνικο Metal βρισκει ενα πολυτελες "δοχειο" στο thrash του "Punishment For Decadence" των Coroner.
   - Ο Glenn Danzig κυκλοφορει το ομωνυμο ντεμπουτο του,ως Danzig.Σ-κ-ο-τ-ο-ς!!Ετσι απλα...
   - Το αριστουργηματικο "Ancient Dreams" των Candlemass δημιουργει την πειστικοτερη γοτθικη doom ατμοσφαιρα που υπηρξε ποτε. Γοτθικη ειπαμε.....
   - Οι Death κυκλοφορουν το (για πολλους καλυτερο αλμπουμ τους εως σημερα) "Leprosy". Το "Pull The Plug" ειναι ισως το πρωτο death metal hit....
   - Οι Καναδοι Εxciter ξαναχτυπουν με το "Εxciter"...
   - To ''Deception Ignored",η τριτη δουλεια των Γερμανων Deathrow,αναγνωριζεται ως ΤΟ techno thrash album....
   - Δευτερος live δισκος για τους Motorhead, το "No Sleep At All". Στη χωρα μας, τα πρωτα αντιτυπα του βινυλιου κυκλοφορουν συνοδευμενα απο το 7'' "Live In Athens'' που περιλαμβανε το "Metropolis" (η "Acropolis" οπως το τραγουδησε τοτε ο Lemmy)και "Orgasmatron" απο τις εμφανισεις τους στο Σπορτινγκ..Συλλεκτικα ειπατε?
   - Ο Ron Jarzombeck των Watchtower κυκλοφορει με τους S.A Slayer το "Go For The Throat''..
   - Οι thrashers Hallow's Eve επιστρεφουν με το "Monument".
   - Το "Mortal Way Of Life" των Sodom ειναι ο πρωτος ζωντανος thrash δισκος που κυκλοφορει..
   - Οι Scanner γνωριζουν καλη ανταποκριση στη χωρα μας με το αλμπουμ τους "Terminal Earth", συνδυαζοντας τις δυο πιο hot σκηνες της εποχης,την αμερικανικη και τη γερμανικη.
   - "How Will I Laugh Tomorrow When I Can't Even Smile Today" λεγεται η νεα δουλεια των Suicidal Tendencies,συνοδευομενη και απο το αρκετα ψυχιατρικο( οσοι το θυμουνται,ξερουν) βιντεοκλιπ του "Trip At The Brain".
   - Oι Flotsam And Jetsam κυκλοφορουν το κορυφαιο "Νο Place For Disgrace" ,κανοντας τον απολυτο γαμο του αμερικανικου thrash με το speed/ power metal. Στο κορυφαιο εξωφυλλο, ο αναγνωρισμενος Boris Vallejo δινει ρεστα.
   - Οι Anvil επιστρεφουν με το δυνατο αλλα οχι πανισχυρο "Pound For Pound"...
   - Οi D.R.I εχοντας ταμπελωσει ενα ολοκληρο κινημα με το φοβερο "Crossover",στρεφονται προς πιο heavy ηχους  με το "Four Of A Κind".....
   - Πειρατιας συνεχεια για τους Running Wild τοσο με το live "Ready For Boarding" οσο και με το κορυφαιο "Port Royal"....Το τραγουδι "Conquistadores'' γινεται συντομα υμνος....
   - Οι Rage στο ρεφρεν του "Don't Fear The Winter" απο το νεο τους αλμπουμ "Perfect Man", δανειζονται τη μελωδια απο τη μουσικη ενος ελληνικου σηριαλ των early '80s που λεγονταν "Το φως του Αυγερινου"..Η μουσικη τους στρεφεται σαφως προς το power.....
   - Το αποκρουστικο εξωφυλλο,ο μυθος οτι τα μελη του συγκροτηματος ειναι πρωην νεκροτομοι, αλλα και η εντελως παλαβη αντι-μουσικη προταση των Carcass του ντεμπουτου "Reek Of Putrefaction" ,γεννουν την υποκουλτουρα του deathgrind..Μαζι με αυτο εισαγουν και μια περιεργη ιδεολογια που περικλειεται στο moto τους "thrash not hash- wheat not meat- gore not war". Τα κουτσομπολια της εποχης μιλουν για καφρο-grinders που περνουν εξω απο τα σουβλατζιδικα,βριζοντας αυτους που ειναι μεσα και τρωνε κρεας!!!!
   - Μετα την μεγαλη επιτυχια των demos τους στο underground, κατα τη διετια '86-'87,οι Φλοριδιανοι death metallers Morbid Angel κανουν την πρωτη επισημη,προσωπικη (και αυτο γιατι ειχαν ηδη συμμετασχει στη συλλογη "Satan's Revenge Part II") δισκογραφικη τους παρουσια με το 7" "Thy Kingdom Come" στην Earache...Ο death metal υποκοσμος παιρνει φωτια..Του χρονου θα ερθουν τα "χειροτερα"...
   - Ο κοσμος του techno-thrash συγκλονιζεται απο το "World Circus" των Αμερικανων Toxik.
   - Το "Chemical Exposure" των Sadus "ντροπιαζει" το death συμπαν με την ευκολια του να ακροβατει σε techno-thrash σχοινια,αναπνεοντας με την αυρα του death metal..Στην Αμερικη κυκλοφορει με τιτλο "Illusions"..
   - Οι Bolt Thrower εισαγουν την πολεμικη αισθητικη στο deathgrind με το ντεμπουτο τους "In Battle There's No Law".Ολως περιεργως ,οι grindcorers δεν πολυσυμβιβαζονται με το concept τους. Μουσικα, ομως, γουσταρουν γιατι πληθαινουν..
   - Οι Αμερικανοι Meliah Rage κυκλοφορουν το απροσμενα καλο heavy/ thrash album "Kill To Survive"
   - Οι Ολλανδοι Pestilence αλλαζουν λογοτυπο και κυκλοφορουν το δυναμικο death/ thrash ντεμπουτο τους "Malleus Maleficarum"..Το κομματι "Parricide" γινεται και...¨"hit"......
   - Το γερμανικο progressive σχημα των Sieges Even κανει την πρωτη του δισκογραφικη παρουσια με το "Life Cycle"...
   - Οι Αμερικανοι techno-speed metallers Realm ντεμπουταρουν με το εξαιρετικο για το ειδος "Εndless War...." οπου διασκευαζουν και το "Eleanor Rigby" των Beatles!
   - Η φυσικη συνεχεια του θρυλικου NWOBHM συγκροτηματος των Satan,Pariah, κυκλοφορει το ντεμπουτο "The Kindred".....
   - Oi Γερμανοι speed /thrashers Risk ξεπηδουν απο τα αποκαιδια των διαλυμενων  Faithful Breath και μεσα στο καλοκαιρι κυκλοφορουν το "The Daily Horror News".....
   - Ατοφιο heavy μας δινουν οι Glory απο τη Σουηδια με τοπρωτο τους full-length album "Danger This Game"..
   - Οταν οι σταχτες των Giuffria σκορπισαν, οι νεοσυστατοι House of Lords εβγαλαν το πρωτο ομωνυμο τους αλμπουμ..
   - Οι Αγγλοι thrashers Acid Reigh γνωριζουν επιτυχια με το καλημερα στους thrash κυκλους με το "Moshkinstein"......
   - Το ντεμπουτο των Forbidden, "Forbidden Evil" ,σφραγιζει την thrash κυριαρχια του Bay Area γι αυτη τη χρονια.
   - Οι Blind Illusion ,φορμαρισμενοι απο  πρωην μελη των Possessed και Blue Oyster Cult(!) ,αφηνουν στοματα ανοιχτα με το "The Sane Asylum"....Οργιωδες αλμπουμ, cult ακομη και σημερα ...
   - Το γυναικειο hard rock σχημα των Vixen ντεμπουταρει με το ομωνυμο αλμπουμ του.
   - Οι Νορβηγοι heavy/ power metallers Artch  προκαλουν αισθηση με το ντεμπουτο "Another Return".
   - Το συγκροτημα των Meanstreak κυκλοφορει το σχεδον thrashy album "Roadkill"..Ιδιαιτεροτητα του σχηματος ? Ηταν αμιγως γυναικειο!!!
   - Αλλη μια γυναικεια μπαντα,οι Precious Metal, σκαει στο αμερικανικο προσκηνιο.Σκοπος τους, να χτυπησους τις Vixen με το "Τhat Kinda Girl".Το αλμπουμ ομως παραηταν light ακομη και για τους Αμερικανους.
   - Οι Bay Area thrashers Vio-lence κυκλοφορουν το ντεμπουτο τους ''Eternal Nightmare"...
   - Αλητηριο hard rock μας δινουν οι Circus of Power  στο ομωνυμο ντεμπουτο τους. Hit τους, το "Call of the Wild".
   - Οι θεοτρελοι Gwar ερχονται να μας συστηθουν με το "Hell-O".....
   - Oι powermetallers Hitman ερχονται με το ομωνυμο ντεμπουτο τους...
   - Οι Hexenhaus φαινονται να prog-ιζουν δειλα στο "A Tribute To Insanity"....
   - Οι L.A Guns δειχνουν ταγμενοι στη sleaze πλευρα με το "L.A Guns" και ο Tom Warrior κυκλοφορει σχεδον σε ολα τα liveshows και τις φωτογραφισεις των Celtic Frost με το t-shirt τους...
   - Οι Living Colour κυκλοφορουν το ομωνυμο ντεμπουτο τους...
   - Οι Lilian Axe ερχονται και αυτοι στο glam πανηγυρι με το ομωνυμο ντεμπουτο τους...
   - Ο μπασιστας των απνισχυρων Αμερικανων thrashers Destructor ,Dave Overkill, πεθαινει και η μπαντα διαλυει αποτομα...
   - Οι θρυλοι του αμερικανικου επικου power ηχου,Liege Lord, βγαζουν το τελευταιο τους αλμπουμ, "Master Control"....
   - Mετα τη συναυλια τους στο Dynamo Festival, οι Ostrogoth διαλυονται..Οπως και οι Γερμανοι Mass ,μετα απο πολλα προβληματα και μια καριερα δωδεκα χρονων..
   - Μετα απο ορισμενες προσπαθειες επανασυγκροτησης κα συνεχειας,οι Ολλανδοι Picture τελικα "κλεινουν το μαγαζι" τον Μαρτιο.
   - Ο κοσμος ψιλοαποστρεφεται το "So Far,So Good,So What?" των Megadeth δικαιολογωντας το ως μουδιασμενη απο ναρκωτικα στιγμη στη ζωη του γκρουπ.Η αληθεια ειναι πως ενω οι οκτω στους δεκα το βαριουνται ,οι υπολοιποι δυο το προσκυνουν.Ισως να εφταιγε η καλη αλλα ατοπη διασκευη στους Sex Pistols.....
   - Ο παλιοι φιλοι των Omen μαλλον παρεξηγουν το "Escape To Nowhere",λογω του νεοφερτου τραγουδιστη  Coburn Pharr....
   - Οι Nasty Savage ηχογραφουν τον τριτο  τους δισκο "Abstract Reality" .Η ενδιαφερουσα.,σχεδον πειραματικη σε σημεια μουσικη τους και η παρουσια του τραγουδιστη τους Nasty Ronnie ο οποιος εκαιγε κι εσπαγε τηλεορασεις επι σκηνης,φαινεταινα μην ενθουσιαζουν το κοινο..
   - Oi Destruction,παρ ολο που κυκλοφορουν το πολυ αξιολογο "Release From Agony",φαινεται να παρακουγονται τεχνικοι η "αμερικανικοι" για τον μεσο Destruction οπαδο. Ο Schiemer διακρινει ρωγμες και αρχιζει σκεψεις για αποχωρηση....
   - Oi Razor επιστρεφουν στον σωστο thrash δρομο (οπως και στην Steamhammer) με το "Violent Restitution" ,αλλα το κοινο μαλλον τους εχει ξεγραψει.
   - Οι Γερμανοι techno-thrashers Mekong Delta παραδιδουν μαθηματα στο αλμπουμ "The Music of Erich Zan"οσο και στο EP της ιδιας χρονιας "Toccata",οπου διασκευαζουν το ομωνυμο κλασσικο θεμα του J.S Bach!! Πολυ intellectual κινησεις για μια εποχη γεματη μποτακια και "χαιτες"......
   - Οι Ολλανδοι cult ηρωες Jewel παρουσιαζουν συμφωνικο metal πριν καν αυτο υπαρξει στο "La Morta"...
   - Οι Gargoyle κυκλοφορουν το εντυπωσιακο,ομωνυμο αλμπουμ τους.....
   - Οι Heretic με το αλμπουμ "Breaking Point" και τον Mike Howe των Metal Church  στα φωνητικα..
   - Οι Gothic Slam παρουσιαζουν μαεστρικο power/ thrash στο ντεμπουτο τους αλμπουμ "Killer Instict".
   - Οι M.O.D οι οποιοι συνεχιζουν με βασικο αξονα τον Βilly Milano,ηχογραφουν το mini-CD "M.O.D", με τον κοσμο να τους κατηγορει ως φασιστες λογω καποιων στιχων του ντεμπουτου τους.Οι κατηγοριες ηρθαν απο τη Ευρωπη.
   - Οι θηριωδεις Prong παρουσιαζουν ενα πανεξυπνο μιγμα hardcore,avant-garde και metal μουσικης που περιλαμβανε η πρωτη τους δουλεια ¨"Force Fed"..
   - Και ξαφνικα,ο Τυπος σταματα να χλευαζει τους Celtic Frost επιδοκιμαζοντας τις προσπαθειες τους. Πραγμα τραγελαφικο μιας και οι Ελβετοι φετος βρισκονται στην πιο αψυχολογητη φαση της καριερας τους,γυρνωντας το στο sleaze /poser και κυκλοφορωντας το "Cold Lake".....
   - Οι Killer Dwarfs  βγαζουν το "Big Deal",,,
   - Το "Reach For The Sky" των Ratt,δινοντας μια απο τα ιδια,κουρασε και τους τελευταιους οπαδους τους.
   - Βγαινει το απογοητευτικο τελευταιο αλμπουμ των Night Ranger, "Man In Motion".....
   - Ο θρυλικος,πρωην κιθαριστας των "εκπτωτων"¨ Venom, Mantas,σχηματιζει το δικο του προσωπικο project και κυκλοφορει το "Project I"...Οι οπαδοι των Venom ξεροκαταπινουν, μιας και ο δισκος θυμιζει heavy rock group!
   - Οι Vandenberg κυκλοφορουν τη συλλογη τους "The Best Of..."
   - Οι Quiet Riot πλεον ξεφτιζουν,μιας και ο τελευταιος τους,ομωνυμος δισκος με το ν ex-Rough Cutt, Paul Shortino στη φωνη,περναει στα γρηγορα...
   - Το "Kings Of Metal" album των Manowar ,τους δειχνει να συνεχιζουν να κυνηγουν την πολυποθητη εμπορικη επιτυχια στην πατριδα τους,φρονταιζοντας παντως εδω να εξισορροπησουν τα πραγματα,με ορισμενα τραγουδια να παραμενουν πιστα στις ριζες τους. Κατα τ'αλλα, εδω παρουσιαζεται για πρωτη φορα η φιγουρα του μαυροπροσωπου πολεμιστη σταο εξωφυλλο τους,απο τον διασημο εικονογραφο Ken Kelly....
   - Οι Γερμανοι thrashers Tankard κυκλοφορουν το "The Morning After" με ενα υπερφορτωμενο σαν κεφαλι σε hangover  εξωφυλλο.
   - Αρκετα καλο hard rock παρουσιαζει στο δευτερο δισκο του, "Skycraper", ο David Lee Roth...
   - Το πρωτο live album για τους Manilla Road με τιτλο "Live Road Kill",ειναι γεγονος..Στα τελη της χρονιας,το ακολουθει το στουντιακο "Out Of The Abyss",με σαφως πιο ανεβασμενες ταχυτητες και αναφορες στη μυθολογια Cthulhu ( βλεπε "Return of the old ones").Εν τουτοις, το σχημα δεν καταφερε ποτε μεσα στη δεκαετια να δωσει εστω κι ενα live στην Ευρωπη...!!!!!
   - Ενα απο τα καλυτερα mini-albums, το  "Surf Nicaragua" των Sacred Reich κυκλοφορει....
   - Οι AC/DC  επιστρεφουν με το εμπορικο αλλα ικανοποιητικο "Blow Up Your Video":...
   - Οι αμετανοητοι ισπανοφωνοι metallers Baron Rojo βγαζουν τη νεα τους δουλεια, "No Va Mas"!!!!
   - Oι δυνατοι Vicious Rumours βγαζουν το "Digitan Dictator"....
   - Οι Virgin Steele  επιστρεφουν με το "Age Of Concent"....
   - Το "Dominator" ειναι η δευτερη δουλεια των Cloven Hoof...
   - Οι Judas Priest ναι μεν δειχνουν μουδιασμενοι στο "Ram It Down", αλλα συνεχιζουν να γραφουν τεραστιων διαστασεων κομματαρες σαν το "Blood Red Skies".
   - Οι trhrashcorers Cryptic Slaughter βγαζουν τη τελευταια τους δουλεια γι αυτη τη δεκαετια, ονοματι " Stream Of Consciousness"..
   - Οι Deep Purple κυκλοφορουν το live album τους "Nobody's Perfect".....
   - Ο Marty Friedman,ενω εκανε παραγωγη στους Apocrypha και συμμετειχε στους Cacophony , εμφανιστηκε με ενα σολο αλμπουμ ονοματι "Dragon's Kiss" και πολλα σχεδια για σολο καριερα...
   - Η Lita Ford γνωριζει μεγαλη εμπορικη επιτυχια με το αλμπουμ της "Lita"...
   - Οι γραφικοι πλεον Stryper κυκλοφορουν το "In God We Trust"....
   - Οι Van Halen βγαζουν το ικανοποιητικο "OU812"....
   - Οι Death Angel συνεχιζουν θριαμβευτικα και τεχνικοτερα με το "Frolic Through The Park"..
   - Οι power metallers Sword βγαζουν το καπως πιο ηπιο,hard-rock-ιζον για την ακριβεια, "Sweet Dreams"..
   - Οι Soundgarden πρωτοεμφανιζονται με το "Ultramega OK"....
   - Οι cult heroes Helstar επιστρεφουν με το νεο τους αλμπουμ "A Distant Thunder".....
   - Οι Hellion της Ann Boleyn κυκλοφορουν το "Screams In The Night"...
   - Οι θεοι poser-αδες  Kix βγαζουν το "Blow My Fuse" που σφυζει AC/DC-ιλα....
   - Οι αγνοημενοι Jane's Addiction κυκλοφορουν το "Nothin's Shocking" που περιεχει ενα απο τα πιο σκοτεινα κομματια του σκληρου ηχου, το "Mountain Song" (που βγηκε αργοτερα και σε περιορισμενο EP)......
   - Oi Holy Terror επιστρεφουν με το δευτερο ,πιο ακραιο αλμπουμ τους ονοματι "Mind Wars".......
   - Οι Impelliteri κυκλοφορουν το "Stand In The Line" με τον Graham Bonett στα φωνητικα...
   - Η Joan Jett βγαζει το "Up Your Alley" , με το "I Hate Myself...." που παιζοταν ακομη και στις ντισκο της εποχης..
   - Οι Hurricane κυκλοφορουν το ''Over The Edge"......
   - Απογοητευουν οι Girlschool με το "Take A Bite" αλλα δινουν μια φοβερη συναυλια στη χωρα μας τον Μαιο..
   - Οι Znowhite κυκλοφορουν το πρωτο και τελευταιο τους αλμπουμ "Act Of God"....
   - Ακραιο τεχνικο speed παιζουν οι Atrophy στο "Socialized Hate" και θεωρουνται ως το επομενο μεγαλο σχημα.
   - Παρα πολυ καλο το "Under The Influence" των Overkill......
   - Η πιο τρελαμενη κυκλοφορια της χρονιας ειναι το 7" με τα τριαντα-τοσα κομματια των ψυχοπαθων grind-noisers απο την Ιαπωνια,The Gerogergegege!!!!!
   - Κυκλοφορει η cult συλλογη με αναλογα σχηματα του ειδους,απο την Ιαπωνια, με τιτλο "Death Tech".......
   - Συνεχιζεται η περαιτερω κατρακυλα στην μετριοτητα των Saxon,με το "Destiny"....
   - Κυκλοφορει το απιστευτα ποιοτικο "The New Order" των Testament,απο το οποιο γυριζουν και το πρωτο τους videoclip για το κομματι "Trial By Fire".....
   - Νεα δουλεια και για τον Yngwie Malmsteen, με τιτλο "Odyssey".Αυτη τη φορα,στο μικροφωνο βρισκεται ο ( πρωην Rainbow,μετεπειτα Deep Purple) Joe Lynn Turner και ο δισκος κινειται στα ιδια εμπορικα χναρια του "Trilogy"..Αρκετη βοηθεια σε αυτο προσφερει και ο Jett Glixman (Black Sabbath,Gary Moore) στη θεση του παραγωγου...
   - Live EP με ενα studio track (ακυκλοφορητο) κυκλοφορουν οι Armored Saint, με τιτλο "Saints Will Conquer"....
   - Οι Ελβετοι Apocalypse κυκλοφορουν ενα ομωνυμο αλμπουμ με τον παραγωγο των Metallica, Flemming Rasmussen..
   - Οι Blue Oyster Cult κυκλοφορουν το "Imaginos" και θα εμφανιστουν ξανα,μετα απο αυτο, σε δεκα χρονια.....
   - Τους Σουηδους Silver Mountain και τον πιο γνωστο δισκο τους ''Roses And Some Pain"......
   - Ο πρωην τραγουδιστης των Riot, Rhett Forrester, κυκλοφορει τον δευτερο προσωπικο του δισκο "Even The Score"...
   - "The Voice Of The Cult" ονομαζεται το νεο,καλοκριτικαρισμενο απ' ολους νεο αλμπουμ των Chastain...

                                                        F e s t i v a l s 
Donnington ---->Iron Maiden,Kiss,David Lee Roth,Megadeth,Guns n' Roses & Helloween
Monsters Of Rock (Germany) ---> Iron Maiden,Kiss,David Lee Roth
Monsters Of Rock( America) --->Van Halen,Scorpions,Dokken,Metallica & Kingdom Come
Christmas Meetings(Germany)  ---> Motorhead,Destruction,Candlemass,Scred Reich & Coroner


             
                                                     20 Albums You Must Have
  1) Bathory ~ Blood Fire Death
  2) Carcass ~ Reek Of  Putrefaction
  3) Crimson Glory ~ Transcendence
  4) Death ~ Leprosy
  5) Fates Warning ~ No Exit
  6) Helloween ~ Keeper of The Seven Keys Pt II
  7) Iron Maiden ~ Seventh Son Of A Seventh Son
  8) Metallica ~ ".....And Justice For All"
  9) Queensryche ~ Operation: Mindcrime
 10)Slayer ~ South Of Heaven
11) Blind Illusion ~ The Sane Asylum
12) Bolt Thrower ~ In Battle There's No Law
13) Cinderella ~ Long Cold Winter
14) Coroner ~ Punishment For Decadence
15) Danzig ~ Danzig
16) Living Death ~ Worlds Neuroses 
17) Necronomicon ~ Apocalyptic Nightmare 
18) Pestilence ~ Malleus Maleficarum 
19) Riot ~ Thundersteel 
20) Sadus ~ Chemical Exposure