Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Metal '80s ~~~Αφιερωμα




                                                            1 9 8 5
Kαι εγενετο 
-----------------
   Crossover----> Δηλαδη, η μιξη,ο συνδυασμος,η διασταυρωση....Διασταυρωση,ομως ποιων? Τι χρησιμοποιηθηκε και προεκυψε αυτο το μουσικο ειδος?Πολυ απλο...Σε ιδιες αναλογιες,η επιθετικη riff-ολογια του thrash metal με τους εκρηκτικους ρυθμους της punk & hardcore μουσικης, εμπλουτισμενη με στιχους κοινωνικου περιεχομενου συχνα δοσμενους μεσα απο καυστικοτατο χιουμορ ,ετσι οπως δεν ειχε χρησιμοποιηθει ως τοτε. Ιστορικα,πολλοι ειναι αυτοι που θεωρουν οτι το crossover γεννηθηκε το 1983 στο Venice του Los Angeles,οταν και κυκλοφορησε το πρωτο,ομωνυμο ντεμπουτο των Suicidal Tendencies.Δεν θα λεγα οτι εχουν και πολυ αδικο.Τοτε γιατι το παρουσιαζω τωρα,σε αυτη τη συγκεκριμενη χρονια?Κι αυτο ειναι πολυ απλο να απαντηθει..Γιατι σε αυτη τη χρονια κανει την πρωτη του εμφανιση ενα συγκροτημα που αλλαξε ολα τα δεδομενα και δημιουργησε μεγαλο θορυβο γυρω του.
   Ειναι οι Stormtroopers Of Death  η αλλιως S.O.D. Το συγκροτημα που αποτελουνταν απο πολυ  σεβαστα ονοματα της thrash metal κοινοτητας της Νεας Υορκης,κυκλοφορησε το θρυλικο πλεον "Speak English Or Die" κι εδωσε μια πληρωμενη απαντηση σε ολους τους "δηθεν" υπερασπιστες της μεταλλικης φλογας,που προσπαθουσαν να πεισουν οτι το metal θα επρεπε να μεινει μακρια απο οποιαδηποτε προσμιξη και πειραματισμο,ετσι ωστε να μη χασει την ταυτοτητα του και τον χαρακτηρα του....Το "Speak English Or Die" ειναι ενα αλμπουμ που,οπως καθετι καινουριο και ριζοσπαστικο, κατακριθηκε απο τη μεγαλη μαζα που ηταν συνηθισμενη σε πιο συμβατικα πραγματα και δεν ηταν ετοιμη για δραστικους νεωτερισμους....Τοσα χρονια μετα,στεκει σαν ενα πραγματικο οροσημο αυτης της μουσικης,που οδηγησε μια ολακερη σκηνη απο την αφανεια στον αφρο....."It doesn't matter how you wear your hair/ It's  what's inside your head / United forces stand for all strong and fair/ Black,white,yellow and red".......
   Intelligent Metal----> Tα ματια των "εξω'' ειχαν ηδη στραφει πανω μας.Οι shock for shock's τακτικες του παρελθοντος και η εκρηξη της ευθυτητας του thrash metal αφησαν τους παντες μουδιασμενους γυρω μας..Εκεινη την ωρα χρειαστηκαμε καποιον που Α) θα χτυπουσε με ρομποτικη ακριβεια και Β) θα εδειχνε πως μπορουμε να χειριστουμε με τετοιο τροπο τα μεσα μας,ωστε να φανουν υπερπροηγμενα.Το ντεμπουτο αλμπουμ των Τεξανων Watchtower ηρθε να τοποθετηθει καταλυτικα σε αυτη τη θεση.Οι heavy metal αφετηριες του "Energetic Disassembly" προσαπτονται σε εναν (φαινομενικα) αναρχο κονστρουκτιβισμο.Το ιδιο το εξωφυλλο μιλαει απο μονο του.Η συνειδητη ακροτητα των συνθεσεων αποσαφηνιζει πως στο "σπιτι" του νεου ιδιωματος που χτιζεται,χωρανε μοναχα οι ικανοι,καθιστωντας παραλληλα ως μοναδικο νομο την αμφισβητηση.Δυσκολο το προγραμμα.ετσι? Σιγουρα...Κια σε μια χρονια σαν το "τρυφερο" 1985, η δουλεια των Watchtower ερχεται να εξαφανισει ψευδοαθωοτητες,να ριξει απροκαλυπτα το ''γαντι" σε "συμμαχους" και "εχθρους"...Υπερτεχνικη λογικη,επιθετικη και μονον επιθετικη(κατι που η σημερινη "sophisticated" metal πλευρα απλα δεν μπορει να καταφερει),ανατρεπτικη με τη γνωση πως διαλυεις το σαπισμενο εκ των εσω.Οσοι ειδαν τον αντικατοπτρισμο τους μεσα στα "Tyrants in Distress" η "Violent Change", εφυγαν μονο ηττημενοι.Ολοκληρη η σκηνη ειχε πλεον ενα μυστικο οπλο στα χερια της. Το technothrash και το  progressive metal υπηρξαν τα ειδη που βραχηκαν απο αυτην την καταιγιδα ιοντων..

   The Fall Of The Iron Curtain --->  Eνα  χρονο μετα την ημερομηνια-οροσημο της οργουελικης φαντασιας,μπορει μεν να μην  υπηρχε ο μεγαλος αδερφος του βιβλιου πανω απο την ανθρωποτητα κρεμοταν,παντως, η δαμοκλειος σπαθη του ψυχρου πολεμου μεταξυ Σοβιετικης Ενωσης και ΗΠΑ. Τοσο ψυχρου,που απειλουσε ανα πασα στιγμη να μας χαρισει ενα μονιμο χειμωνα-του πυρηνικου χειμωνα,αποτελεσμα ενος ολοκαυτωματος προερχομενου απο διηπειρωτικους βαλιστικους πυραυλους .Ποιος,λοιπον,ειναι ο καλυτερος τροπος για να ζεστανει  τις καρδιες των ανθρωπων? Η μουσικη,φυσικα. Ετσι, οι μεγαλες μεταλλικες μπαντες της εποχης δεν παρελειψαν να βαλον κι αυτες το λιθαρακι τους για να γεφυρωσουν το χασμα Ανατολης-Δυσης. Αλλωστε, οι απλοι ανθρωποι δεν ειχαν τιποτα να χωρισουν σε αντιθεση με τους πολιτικους, Και η πτωση του Σιδηρου Παραπετασματος το 1985,εγινε γεγονος. Οι Iron Maiden ξεκινησαν την περιοδεια που κατεληξε στην κυκλοφορια του "Live After Death" απο την Πολωνια,προτεκτορατο τοτε της ΕΣΣΔ, ενω οι Scorpions επισκεφτηκαν κι αυτοι το ανατολικο μπλοκ. Σε μια περιοδο που το Τειχος του Βερολινου χωριζε ακομη οικογενειες,το heavy metal ενωνε καρδιες.Και ακολουθησαν πολλοι: Judas Priest, Uriah Heep,Yngwie Malmsteen, (οι δυο τελευταιοι μαλιστα ηχογραφησαν και ζωντανους δισκους στηυν ΕΣΣΔ, το 1988 και 1989 αντιστοιχα). Μεχρι το τελος της δεκαετιας ,ακομη και metal festival με πολλα αμερικανικα group ειχε γινει στη Μοσχα..All the world's a stage.....


                                                     Σημαντικα  Γεγονοτα 

   - Το "Hell Awaits" των Slayer ειναι πραγματικοτητα και δημιουργει καινουρια δεδομενα στο χωρο του thrash.Οι Slayer πλεον αποτελουν το κορυφαιο ακραιο συγκροτημα και ο δρομος για την παγκοσμια αναγνωριση εχει ανοιξει για τα καλα.Κανενας,ομως, δεν μπορει να φανταστει τι ειχαν στο μυαλο τους οι "Σφαγεις" και το χαμο που θα ακολουθουσε την επομενη χρονια.
   - Ενα απο τα πιο πρωτοτυπα αλμπουμς ολων των εποχων κυκλοφορει .Ειναι το "Energetic Disassembly" των Τεξανων Watchtower. Η θεοτρελη τετραδα που αποτελειται απο τους Jason  McMaster, Billy White,Rick Colacuca & Doug Keyser,δημιουργουν ενα ασυλληπτα διεστραμμενο, ριζοσπαστικο,νεωτεριστικο κι επαναστατικο αλμπουμ,απο αυτα που μονο μια φορα στα δεκα χρονια( και λιγα λεω) χρονια δημιουργουνται και στεκουν για παντα φωτεινοι φαροι που μας καθοδηγουν αιωνια.
   - Το πρωτο ιστορικα σπουδαιο  side-project στην ιστορια του heavy metal,οι Stormtroopers Of Death (S.O.D.) απο τη Νεα Υορκη,που αποτελουνταν απο τους Scott Ian & Charlie Benante των Αnthrax (κιθαρα και τυμπανα αντιστοιχα) ,Dan Lilker των Νuclear Assault & ex-Anthrax (bass) και τον ευτραφη Billy Milano, rtoadie των Αnthrax και τραγουδιστη των M.O.D,γραφουν ιστορια καθως κυκλοφορουν το κολοσσιαιο ""Speak English or Die"..
   - Ενα αγνωστο γερμανικο συγκροτημα,με σημα την κολοκυθα και με σπουδαιο μελλον,οπως θα αποδειχθει, κυκλοφορει το πρωτο του mini-LP που εχει τιτλο το ονομα του.Ειναι οι Helloween.
   - Ηχογραφημενο κατα τα 3/4 στο Long Beach Arena της Callifornia και το υπολοιπο στο Hammersmith Odeon του Λονδινου,κυκλοφορει ενα απο τα καλυτερα live albums ολων των εποχων,το "Live After Death" των Iron Maiden. To "Live.." ειναι το επιστεγασμα της υπερεπιτυχημενης "Worls Slavery Tour" που ειδε τους Iron Maiden να περιοδευουν σε 24 χωρες μεσα σε 322 μερες.
    - Ο πρωην κιθαριστας των Metallica, Dave Mustaine, δημιουργει την προσωπικη του μπαντα,τους Megadeth,και ηχογραφουν το "Killing is my business..And Business Is Good",δημιουργωντας μεγαλη αισθηση στο underground thrash κινημα. Στο αλμπουμ υπαρχει και το "The Mechanix'' ,κομματι που ειχε συνθεσει ο Mustaine οταν ηταν ακομη στους Metallica και το οποιο παρουσιαστηκε και στο "Kill 'Em All" κατω απο τον τιτλο "The Four Horsemen'' κι εμφανως αλλαγμενο.
   - Ο Σουηδος κιθαριστας,συνθετης,παραγωγος,εγωιστης και γενικος δερβεναγας Yngwie Malmsteen κυκλοφορει το ,κατα πολλους,καλυτερο αλμπουμ του, "Marching Out"....
   - Οι Accept συνεχιζουν τα σερι των καταπληκτικων δισκων και κυκλοφορουν το "Metal Heart" καθως και το live mini-LP "Kaizoku-Ban" με ηχογραφησεις απο την προσφατη,πολυ επιτυχημενη περιοδεια τους στη χωρα του ανατελλοντος ηλιου.
   - Οι σπουδαιοι Anthrax ,με καινουριο τραγουδιστη τον Joe Belladona, κυκλοφορουν το καταπληκτικο "Spreading the Disease" και μπαινουν δικαιωματικα στην ελιτ του thrash metal..
   - Οι Σουηδοι Bathory προκαλουν μεγαλη αισθηση στα underground κυκλωματα με το "The Return".
   - Κυκλοφορει το EP ''Emperor's Return" και το "To Megatherion" των μεγιστων Ελβετων Celtic Frost,του συγκροτηματος που ειναι υπευθυνο για το 50% του black,death και ατμοσφαιρικου ηχου του μελλοντος.
   - To thrash δεν μπορει να ειναι αποκλειστικοτητα μονο των Αμερικανων.Αυτο το καταλαβε πολυ καλα η Γερμανια που εξαπολυει κι αυτη,με τη σειρα της, τη δυναμικη της επιθεση που λεγεται "Infernal Overkill".Υπευθυνοι γι αυτο το μικρο αριστουργημα ειναι οι Destruction.
  - Δημιουργειται το super group Firm στο οποιο συμμετεχουν ο πρωην κιθαριστας των Led Zeppelin ,Jimmy Page, και ο πρωην τραγουδιστης των Bad Company,Paul Rodgers.Το σχημα πλαισιωνουν ο drummer Chris Slade και ο μπασιστας Tony Franklin.Ο πρωτος τους δισκος εχει ως τιτλο απλα το ονομα τους,και οπως αναμενοταν, γνωριζει μεγαλη επιτυχια.
   - Οι Αμερικανοι power-αδες Liege Lord κυκλοφορουν το πολυ καλο και ενεργητικο "Freedom's Rise",αλλα κανεις δεν τους προσεχει.
   - Οι Αμερικανοι Vicious Rumours,με τον ταλαντουχο κιθαριστα Vinnie Moore στη συνθεση τους, κυκλοφορουν το ελπιδοφορο "Soldiers of the Night" που ομως περναει απαρατηρητο.
   - Οι Καναδοι thrashers Razor θα κανουν μεσα στη χρονια διπλο χτυπημα,με τα "Executioner's Song" & "Evilo Invaders",και δειχνουν τις πολυ καλες δυνατοτητες τους.Δυστυχως,δεν τυγχανουν της προσοχης που τους αξιζει απο τη metal κοινοτητα.
   - Οι Manilla Road  επιστρεφουν με το πολυ καλο "Open The Gates".Δεν μπορει,ομως,να γινει το αλμπουμ  που θα κανε γνωστο το συγκροτημα σε πιο πλατυ κοινο κι ετσι,δεν καταφερνουν να ξεφυγουν απο το cult status τους.
   - Οι Fates Warning  του Jim Matheos κυκλοφορουν το "Τhe Spectre Within".Το συγκροτημα δεν εχει καταφερει ακομη να βρει το προσωπικο του στυλ που θα το κανει να ξεχωρισει, και για πολλους ειναι ακομη μια power metal μπαντα που αντιγραφει τους Iron Maiden.
   -  Οι Αμερικανοι Heir Aparrent κυκλοφορουν το υπεροχο "Graceful Inheritance",ενα απο τα ωραιοτερα power metal ντεμπουτα που βγηκαν μεσα στη δεκαετια.Φυσικα,λιγοι καταφερνουν να διακρινουν τη μαγεια που υπαρχει μεσα σε αυτο το μικρο διαμαντι.
   - ''The Skull" oνομαζεται το δευτερο αλμπουμ των Trouble.Αισθητα πιο βαρυ και πιο "σκοτεινο" απο το ντεμπουτο τους,οι Trouble μας παραδιδουν ενα ακομη heavy metal διαμαντι...
   - Κυκλοφορει το εκπληκτικα απογοητευτικο "The Wreckage" των Tygers of Pan Tang και οι οπαδοι τους,μην  μπορωντας να αντεξουν την "ηττα",τους εγκαταλειπουν μια και καλη.
   - Το καλυτερο ισως γυναικειο συγκροτημα,οι Girlschool, κυκλοφορουν το  απαραδεκτο "Running Wild" που καμια σχεση εχει με το πολυ καλο παρελθον τους.
   - Οι Ελβετοι Krokus,θελοντας να κανουν γερη μπαζα στην Αμερικη,ετοιμαζουν το "Change of Address" που,ομως, αποτυγχανει οικτρα .....
   - Οι βετερανοι hard rockers Uriah Heep με εκπληκτικα αλμπουμ στο ενεργητικο τους,κυκλοφορουν το χωρις εμπνευση,''Equator" και πιανουν πατο....
   - "Afterburner" ειναι ο τιτλος του νεου δισκου των ZZ Top,που μπορει να συνεχιζει την εμπορικη επιτυχια του προκατοχου του "Eliminator" ,αλλα δε στεκεται στο ιδιο ποιοτικο επιπεδο.
   - Οι Motley Crue κυκλοφορουν το μετριο "Theater of Pain",γνωριζουν μεγαλη εμπορικη επιτυχια, ποιοτικα,ομως, οταν ερχεται η ωρα της συγκρισης με τις δυο προηγουμενες δουλειες εκει χανει πριν καν αρχισει το παιχνιδι..
    - Οταν λεγεσαι Ronnie James Dio ,εχεις διατελεσει τραγουδιστης μεγαθηριων οπως ειναι οι Rainbow και οι Black Sabbath,και στην προσωπικη σου καριερα εχεις κυκλοφορησει αλμπουμς οπως το "Holy Diver" και " The Last In Line" τοτε......το "Sacred Heart" καθε αλλο παρα αντιπροσωπευτικο των τεραστιων δυνατοτητων σου ειναι.
   - Οι Raven ξεχνουν το πολυ καλο παρελθον τους και προσπαθουν να ακουστουν σαν τους Quiet Riot στο κακο "Stay Hard'....
   - Οι Τεξανοι Pantera κυκλοφορουν το "Ι Αm The Night".Τιποτα το ιδιαιτερο και φυσικα δεν εχει καμια σχεση με το σημερινο εαυτο τους...
   - Ο πρωην μπασιστας του Ian Gillan,John Mc Coy,προσπαθει να εκμεταλλευτει τη φημη του,αλλα αποτυγχανει με το "Think Hard" που κυκλοφορει κατω απο το ονομα Mc Coy........
   - Eνα απο τα σπουδαιοτερα ντεμπουτα του thrash metal κυκλοφορει.Ειναι το "Bonded by Blood" και δημιουργοι του οι Exodus,το συγκροτημα απο το οποιο ξεκινησε,ο Kirk Hammett πριν παρει μεταγραφη στους Metallica.
   - Το ομοτιτλο ντεμπουτο των Metal Church απο το Seattle,κυκλοφορει και δημιουργει αισθηση στη μεταλλικη κοινοτητα.
   - Οι Βρετανοι Sacrilege κανουν την πρωτη τους εμφανιση με το "Behind The Realms of Madness".
   - Απο τη Βρετανια μας ερχονται και οι thrashers Onslaught που κυκλοφορουν το δυναμικο τους ντεμπουτο.,"Power From Hell".
   - Οι Αμερικανοι power metallers Savage Grace κυκλοφορουν το "Master of Disguise".
   - Ντεμπουτο για τους Agent Steel με το "Skeptics Apocalypse"..Ο τραγουδιστης τους με τα χαρακτηριστικα ψηλα φωνητικα John Cyris,αυτοαποκαλουνταν ''Steven Spielberg του heavy metal"..
   - Οι Ελβετοι Sergeant κυκλοφορουν το πρωτο τους ομωνυμο LP.
   - Οι Nasty Savage κυκλοφορουν το ομωνυμο heavy ντεμπουτο τους.
   - Οι Sodom και οι Kreator,απο τη Γερμανια,δειχνουν τις πρωτες τους ικανοτητες,κανοντας τα παρθενικα τους βηματα με το EP "In The Sign of Evil" και το "Εndless Pain" αντιστοιχα.
   - Οι θρυλικοι Possessed κανουν την εμφανιση τους με το "Seven Churches".
   - Οι Thrasher,μια all-star μπαντα που αποτελουνταν απο μελη των Rods, Blue Cheer, Anthrax, Riot, Virgin Steele, κυκλοφορει το πρωτο καιμοναδικο της αλμπουμ με τιτλο "Burning At The Speed of Light".
   - Οι Rough Cult απο την  Callifornia,κυκλοφορουν τον πρωτο τους δισκο με τιτλο το ονομα τους.
   - "In The Beggining" λεγεται το ντεμπουτο των Καλιφορνεζων Malice και κυκλοφορει υστερα απο πολλες καθυστερησεις.Ηχητικα φερνει στο νου τους Judas Priest.
   - Ο πρωην frontman των Van Halen, David Lee Roth,κυκλοφορει την πρωτη του προσωπικη δουλεια, το mini-LP "Crazy from the heart",και εχει την πρωτη του επιτυχια με τη διασκευη στο "California Girls" των Beach Boys.
   - To metal της σεξουαλικης διαστροφης αποκτα νεο νοημα με το "You Axed For It" των Mentors.
   - Oi Δανοι Artilery κυκλοφορουν το ντεμπουτο τους. ¨"Fear of Tomporοw" .
   - Οι Σουηδοι hard rockers Treat πρωτοεμφανιζονται με το "Scratch and Bite"..
   - Οι Γερμανοι Victory του παραγωγου Tommy Newton (Helloween) βγαζουν στην αγορα το πρωτο τους,ομωνυμο αλμπουμ.
   - Οι Αμερικανοι metallers Warrior κυκλοφορουν το ντεμπουτο τους ,"Fighting for the earth"..
   - Οι Q5 απο το Seattle,οι οποιοι εχουν στη συνθεση τους τον Floyd Rose( τον κιθαριστα που ανακαλυψε το tremolo bar) κυκλοφορουν το πολυ καλο και μελωδικο "Steel of the Light"...
   - Kυκλοφορουν τα "Fight for the Griffin" και "Tales of Terror" των Griffin & Hallow 's Eve αντιστοιχα.
   - Οι Hirax κυκλοφορουν το "Raging Violence"...
   - Οι "χαβαλεδες" Piledriver κυκλοφορουν το ντεμπουτο τους "Metal Inquisition"..
   - Οι Destructor κυκλοφορουν τον πρωτο τους δισκο "Μaximum Destruction".
   - Οι Prophet απο το New Jersey,κυκλοφορουν το ομωνυμο τους αλμπουμ.....
   - Οι heavy rockers Rogue Male κυκλοφορουν το " First Visit"....
   - Οι Σουηδοι hard rockers Madison,κυκλοφορουν απο τη  Roadrunner,το "Diamond Mistress''..
   - Η μπαντα του "Fast" Eddie Clarke(ex- Motorhead),oι Fastway, ηχογραφει το "Waiting fo the Roar".
   - Οι Αμερικανοι Abattoir κυκλοφορουν το "Vicious Attack".
   - Οι Αγγλοι Atomkraft,η μπαντα του μπασιστα/τραγουδιστη Tony Dolan,που για ενα φεγγαρι εκανε τραγουδιστης στους Venom,κυκλοφορει το "Future Warriors".
   - Στην εταιρεια Shrapnel του Mike Varney,κυκλοφορει το πρωτο αλμπουμ των Chastain,στο οποιο ακουγονται τα εντυπωσιακα φωνητικα της Leather Leone.
- Oι Tyrant κυκλοφορουν το "Legions of the Dead".
   - Κυκλοφορει το "Cyclons" των Γιαπωνεζων Vow Wow.
   - Οι Pandemonium επανερχονται με το "Hole In The Sky"..
   - Οι Αγγλοι Tytan  κυκλοφορουν το "Rough Justice"..
   - Οι Βελγοι Warhead κυκλοφορουν το "Speedway".
   - Οι Γερμανοι Warrant  κυκλοφορουν το "The Enforcer"...
   - Κυκλοφορει το ''Summer Lightning" απο τους  Wildfire.
   - Οι Thor κυκλοφορουν το "Long Live Metal"....
   - Οι Warfare βγαζουν στην αγορα το "Metal Anarchy".
   - Οι Lion κυκλοφορουν το "Power of Love" και οι Αμερικανοι Halloween το "Don't Metal With Evil".
   - Οι Bulldozer απο την Ιταλια ντεμπουταρουν με το "Day of Wrath".
   - Η μπαντα του Randy Rampage (μετεπειτα frontman των Annihilator),οι D.O.A. κυκλοφορουν το"Let's Wreck The Party"..
   - Οι Satan Jokers απο τη Γαλλια,κυκλοφορουν το "ΙΙΙ" και διαλυονται....
   - Διαλυονται,επισης, και οι Βρετανοι Savage μετα την κυκλοφορια του "Hyperactive"...
   - Οι Βρετανοι Stratus που ειχαν στη συνθεση τους τον πρωην drummer των Iron Maiden, Clive Burr, κυκλοφορουν το μοναδικο τους αλμπουμ "Throwing Shares".
   - Διαλυονται οι Madam X και οι More.
   - Το κυκνειο ασμα των Sortilege ειναι το "Hero Tears",καθως κυκvειο ασμα αποτελει και το ¨"Ηead Over Heels" των Headpins.
   - Διαλύονται και οι Icon μετα την κυκλοφορια του "Night of the Crime"..
   - Tελευταια δουλεια και για τους Nightwing , το live "A Night of Mystery-Alive!Alive!"..
   - Δευτερο και τελευταιο  αλμπουμ για τους Αγγλους Spartan Warrior, με τιτλο "Steel 'n' Chains"..
   - Δια΄λυονται οι Axewitch μετα την κυκλοφορια του ''Hooked On High Heels".
   - Kυκλοφορει το "Danger Zone" των Καναδων hard rockers Fist, οι οποιοι ομως γρηγορα διαλυονται.

   - Οι Aerosmith ,μετα απο τρια χρονια απραξιας,κυκλοφορουν καινουρια δουλεια με τιτλο "Done With Mirrors".Η μπαντα επανερχεται στο προσκηνιο με την αυθεντικη συνθεση,με την οποια μεγαλουργησαν στα '70s,καθως ο κιθαριστας Joe Perry & Brad Whitford επιστρεφουν και ξανασυναντουν τον τραγουδιστη Steven Tyler,τον μπασιστα Tom Hamilton και τον drummer Eddie Kramer.Οι μερες δοξας φαινεται να επαναλαμβανονται...
   - Οι Venom, κυκλοφορουν το πρωτο τους  κανονικο live album, το "Eine Kleine Nachtmusik", και μετα ο κιθαριστας Mantas  αποχωρει για να ακολουθησει σολο καριερα.
   - Ο τραγουδιστης των Led Zepelin, Robert Plant,επανερχεται με το πολυ καλο και δυναμικο "Shaken 'n' Stirred"..
   - Νεα δουλεια και για τους Καναδους πατερες του progressive Rush, με το σταθερα καλο "Pοwer Windows"...
   - Κυκλοφορει η πρωτη ολοκληρωμενη δισκογραφικη δουλεια των Βραζιλιανων Sepultura, με τιτλο "Morbid Visions".Ο κιθαριστας Andreas Kisser αντικαθιστα τον Jairo T. και η μπαντα αρχιζει να γινεται σιγα -σιγα γνωστη κι εξω απο τα συνορα της πατριδας τους.
   - Κυκλοφορει το " Delirious Νοmad",δευτερο και καλυτερο αλμπουμ των Armored Saint,σε παραγωγη  Max Norman.
   - Οι Αμερικανοι Omen προσφερουν αφθονη φαντασια,μεσα απο το "Warning of Danger".Το σημα κατατεθεν της μπαντας, η κομπρα εμφανιζεται για πρωτη φορα στο εξωφυλλο,οι συνθεσεις ειναι αισθητα πιο μεστες και οι φιλοι των Manowar & Iron Maiden βρισκουν αλλο ενα συγκροτημα που να ικανοποιει τις μουσικες τους αναζητησεις.
   - Οι Αγγλοι Magnum κυκλοφορουν το πολυ καλο  "On A storyteller's Night" και καταφερνουν να γνωρισουν σχετικη επιτυχια.
  - Οι Twisted Sister κυκλοφορουν το επιτυχημενο "Come Out And Play"..
  - Οι AC/DC κυκλοφορουν το "Fly On the Wall" και καταφερνουν να διατηρησουν τη δημοτικοτητα τους σε υψηλα επιπεδα.
  - "World Wide Live" λεγεται το live album των Scorpions,που αποτελει το ηχητικο επιστεγασμα της πετυχημενης παγκοσμιας περιοδειας που εκανε το θρυλικο γερμανικο συγκροτημα για την προωθηση του "Live at First Sting"..
   - "Power of the Night" λεγεται η τριτη δισκογραφικη παρουσια των Savatage.
   - Οι Angelwitch κυκλοφορουν το "Screaming 'n' Bleeding"..
   - Οι βετερανοι Blue Oyster Cult κυκλοφορουν τον Δεκεμβριο το 10ο αλμπουμ τους με τιτλο "Club Ninja",με σαφως πιο εμπορικο ηχο.
   - Οι Αμερικανοι Ratt κυκλοφορουν το καλο "Ιnavasion of your Privacy" και οι Αutograph το "That's the Stuff"...
   - Μετα απο 12 χρονια αδρανειας,οι βετερανοι rockers Blue Cheer κυκλοφορουν το "The Beast Is Back"....
   - Oi Bon Jovi κυκλοφορουν το "7800 Fahrenheit" και η επιτυχια χτυπαει σιγα-σιγα την πορτα της μπαντας απο το New Jersey....
   - Mετα απο την πρωτοφανμη επιτυχια που ειχαν γνωρισει την προηγουμενη χρονια με το ντεμπουτο τους,οι W.A.S.P κυκλοφορουν το νεο,δευτερο αλμπουμ τους,"The Last Command".Απο το αλμπουμ θα ξεχωρισουν τα δυο singles το"Blind In Texas" και το υπεροχο "Wild Child"...Η δημοτικοτητα τους ανεβαινει,ομως, εντεινεται και ο πολεμος της οργανωσης P.M.R.C που θεωρει την μπαντα επικινδυνη για τα ιδανικα και τις αξιες της αμερικανικης νεολαιας.
   - Κυκλοφορει το τριτο αλμπουμ "Long Live the Loud" των Καναδων power/thrasers Exciter..
   - "Innocence Is No Excuse" λεγεται η νεα δουλεια των Saxon.Καλυτερο απο το περσινο "Crusader" ,οχι ομως στα υψηλα standards του προσφατου παρελθοντος τους.
   - ''Soldiers Under Command" λεγεται το πρωτο κανονικο LP των white metallers Stryper που αρχιζουν σιγα-σιγα να βλεπουν το metal (κα οχι μονο) κοινο να ψιθυριζει το ονομα τους.
   - Οι Bay Area thrashers Laaz Rockit κυκλοφορουν το "No stranger to danger".
   - "Run For Cover" ονομαζεται ο νεος δισκος του Gary Moore,στον οποιο ξανασυνεργαζεται με τον παλιο του συνεργατη απο τους Thin Lizzy, Phil Lynott,στην μεγαλη επιτυχια "Out In The Fields". Σε καποια αλλα κομματια του δισκου, τα φωνητικα εχει αναλαβει ο Glenn Hughes.Η συνεργασια,ομως, αυτη δε συνεχιστηκε καθως-συμφωνα με δηλωσεις του Gary- ο Glenn ενδιαφεροταν περισσοτερο για τις σοκολατες παρα για το τραγουδι.
   - Οι Marillion κυκλοφορουν το "Misplaced Childhood" και γνωριζουν εμπορικη επιτυχια στα βρετανικα charts με το single "Keyleigh".
   - Οι The Cult  κυκλοφορουν το ''Love"
   - Οι Corrosion of Conformity που τοτε επαιζαν thrashcore,βγαζουν το "Animosity" και κανουν σχετικη αισθηση.
   - Οι Ολλανδοι Picture ξαναχτυπουν με το "Traitor".
   - Οι Hellion της τραγουδιστριας Αnn Boleyn,κυκλοφορουν το "Postcards From The Asylym".....
   - Τα αδερφια Van Zant κυκλοφορουν το "Van Zant".
   - Οι Alcatrazz,το σχημα του Grahan Bonnet (ex-Rainbow) κυκλοφορουν το νεο τους εγχειρημα- "Disturbing The Peace".
   - Οι Electric Sun του πρωην κιθαριστα των Scorpions, Uli Jon Roth, κυκλοφορουν το πολυ καλο και ψυχεδελικο "Beyond the Astral Skies".
   = "Hellbound" ονομαζεται το νεο αλμπουμ των Warlock απο τη Γερμανια.
   - Η αποκαλουμενη "metal queen" Lee Aaron κυκλοφορει το "Call of the Wild"...
   - Οι '70s θρυλοι Mountain κυκλοφορουν το ''Go For Your Life".
   - Δημιουργειται ενα super project απο μελη των Whitesnake, MSG, &Gary Moore Band,με το ονομα Phenomena,και κυκλοφορουν το πρωτο τους δημιουργημα....
   - Οι Γιαπωνεζοι Loundness κυκλοφορουν το πολυ καλο "Thunder In The East" που τους καθιερωνει κι εξω απο την πατριδα τους.....
   - "The Good,The Bad,The Waysted" ονομαζεται το νεο αλμπουμ των Waysted...
   - Οι Sinner εχουν ετοιμο το "Τοuch of Sin".....
   - Οι NWOBHM ηρωες  Demon κυκλοφορουν το "Heart Of Our Time"...
   - Οι Γερμανοι Grave Digger εχουν ετοιμο το "Witchburner" και οι Hawaii του κιθαριστα Marty Friedman (μετεπειτα στους Megadeth) κυκλοφορουν το "Loud Wild And Heavy" και "The Natives Are Restless"...
   - Οι Καναδοι Anvil κυκλοφορουν το "Backwaxed".
   - Οι Y & T κυκλοφορουν το Live "Open Fire" και το studio "Down for the Count"....
   - Κυκλοφορει το ''Thank You And Goodnight" των Samson.
   - Ο Joe Lynn Turner κυκλοφορει το "Rescue You".....
   - Ο Jack Starr (ex- Virgin Steele) κυκλοφορει το "Rock The American Way"..
   - Οι Keel και οι Kix κυκλοφορουν αντιστοιχα τα "The Right To Rock" & "Midnight Dynamite"..
   - Οι Σουηδοι Silver  Mountain επανερχονται με το δευτερο τους αλμπουμ.Τιτλος του ,"Universe" και η επιτυχια του στην Ιαπωνια ηταν απροσμενη,αν και ο δισκος ηταν πιο ηρεμος απο τον προκατοχο του.....
   - Live album κυκλοφορουν οι Ιαπωνες Earthshaker.......

                                                F e s t i v a l s
Donnington ----> ΖΖ Τop,Marillion,Bon Jovi,Metallica,Ratt & Magnum
Rock In Rio (Brazil)----> Queen,Iron Maiden,Whitesnake,AC/DC,& Yes
Day On The Green --->  Deep Purple,Scorpions, U.F.O,Meat Loaf,Alaska & Mama's Boys
Metal Hammer Festival (Germany) ----> Venom,Metallica,Warlock,Pretty Maids,Running Wild,Tyran Pace,Savage Grace,Heavy Pettin',Nazareth,Restless & Wishbone Ash
 World War III (Canada) ----> Voivod,Celtic Frost,Destruction,Possessed & Nasty Savage.

                                   20 Albums You Must Have 
 1)  Accept ~ Metal Heart
 2)  Anthrax ~ Spreading The Disease
 3)  Armored Saint ~ Delirious Nomad
 4)  Celtic Frost ~ To Megatherion
 5)  Destruction ~ Internal Overkill
 6)  Exodus ~ Bonded By Blood
 7) Yngwie J. Malmsteen ~ Marching Out
 8)  Possessed ~ Seven Churches
 9)  Slayer ~ Hell Awaits
10)  Sodom ~ In The Sign Of Evil

11) Agent Steel ~ Skeptics Apocalypse
12) Celtic Frost ~ Emperor's Return
13) Lizzy Borden ~ Love You To Pieces
14) Magnum ~ On A Storyteller's Night
15) Omen ~ Warning Of Danger
16) Onslaught ~ Power From Hell
17) Q5 ~ Steel The Light
18) Savage Grace ~ Master Of The Disguise
19) Trouble ~ The Skull
20) W.A.S.P ~ The Last Command