Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Metal '80s ~~~Αφιερωμα





                                                        1 9 8 2

Kαι εγενετο ---> Η Δισκογραφικη Εδραιωση του Αμερικανικου Heavy Metal

   Kι ενω το glam metal εχει αρχισει να παιρνει για τα καλα τα πανω του στις ΗΠΑ ,σε ενα πιο underground ,λιγοτερο επιδεικνυομενο αλλα πολυ ζωντανο επιπεδο,μια αλλη σκηνη αρχιζει να αναπτυσσεται ραγδαια. Ηδη το NWOBHM εχει μπει για τα καλα στο πετσι  των ψαγμενων Αμερικανων metalheads και οι πρωτες πειραματικες προσπαθειες ξεκινανε. Το 1982 ειναι χρονια-σταθμος για το αμερικανικο metal κινημα,καθως εδω ξεκινησαν  τα βηματα τους δυο απο τις σημαντικοτερες ανεξαρτητες metal εταιρειες που ανεδειξαν πολλα απο τα κορυφαια συγκροτηματα στο χωρο. Στο Los Angeles,ενας πιτσιρικας με το ονομα Brian Slagel πασχιζει να διαδωσει τη metal μουσικη εχοντας σιχαθει την απορριψη του μεταλλικου κινηματος απο τις μεγαλες εταιρειες.Ετσι,τα πρωινα εργαζεται σε ενα δισκαδικο και τα βραδια εκδιδει ενα απο τα πρωτα fanzines,το New Heavy Metal Revue. Η δικτυωση του τον βοηθαει να κανει μια μικρη ερευνα μεταξυ των γνωστων του διανομεων,για το κατα ποσο θα μπορουσαν να διανειμουν ενα δισκο-συλλογη με μπαντες χωρις συμβολαιο,συλλογη που θα εφτιαχνε ο ιδιος. Οταν το δειγμα ηταν θετικο,ο Slagel ξεκινησε δουλεια ιδρυοντας τη Metal Blade Records .Οντας φανατικος οπαδος του NWOBHM θυμαται πως την εποχη εκεινη,στο L.A. υπηρχαν μολις δυο ακομη ατομα που μοιραζονταν το ιδιο παθος. Ο ενας απο τους δυο ηταν Δανος,ο  Lars Ulrich, που τοτε εκανε τα πρωτα του μουσικα βηματα παιζοντας διασκευες.Ο Ulrich ρωτησε το Slagel αν θα τον συμπεριλαμβανε στη συλλογη,με την προυποθεση να ειχε ετοιμο ενα δικο του τραγουδι.Ετσι ο Ulrich μαζι με το φιλο του James Hetfield και τη συνδρομη ενος Τζαιμακανου κιθαριστα,του Lloyd Grant, ηχογραφησαν το τραγουδι "Hit the Lights" για το πρωτο compilation "Metal Massacre" χρησιμοποιωντας το ονομα Metallica.Στο δισκο αναφερεται ως κιθαριστας ο Dave Mustain που ομως δεν επαιξε στην ηχογραφηση. Την ιδια εποχη,ενα αλλο συγκροτημα ενθουσιασε τον Slagel με το demo τραγουδι τους ,''Winds of Thor''.Μιλαμε για τους Warlord που ομως,ζητησαν να μην συμπεριληφθουν στη συλλογη,προκειμενου να κανουν μια καλυτερη ηχογραφηση (για την ιστορια,το τραγουδι τους ''Soliloquy" μπηκε τελικα στη δευτερη συλλογη της σειρας)..Τη συλλογη συμπληρωναν oi Cirith Ungol, Bitch, Black'n'Blue, Malice, Pandemonium,Demon Flight &Avatar(οχι οι μετεπειτα Savatage)..Το πρωτο  "Metal Massacre" κυκλοφορησε στις 14 Ιουνιου 1982,ουσιαστικα ως μεμονωμενη συλλογη που ειχε σκοπο να προωθησει το fanzine του Slagel.Ειχε,ομως, τοση απηχηση στους metal κυκλους ,που ο Slagel αποφασισε να διακοψει για ενα εξαμηνο τη φοιτηση του στο κολλεγιο και να ασχοληθει λιγο παραπανω με την  Metal Blade,προκειμενου να δει πως θα "παει η φαση". Τελικα,δεν επεστρεψε ποτε στο κολλεγιο ,εφτιαξε ομως μια απο τις πλεον κραταιες metal εταιρειες,ακομη και σημερα. Πολλα μεγαλα ονοματα εχουν περασει απο το roster της Metal Blade,οπως οι Slayer,Fates Warning, Lizzy Borden,Voivod,Trouble ,Flotsam & Jetsam,Omen ,Warlord ενω οι συλλογες "Metal Massacre" εφτασαν αισιως τις δωδεκα και εχουν περασει πλεον στην ιστορια.





   Την ιδια περιοδο,στην αλλη πλευρα της Αμερικης,τη Νεα Υορκη ,ενας αλλος metalhead,o Jon Zazula με τη συζυγο του Marsha,ξεκινανε μια αντιστοιχη προσπαθεια στηριξης του metal στην ανατολικη ακτη των ΗΠΑ. Με εδρα το σπιτι τους,στο New Jersey,ιδρυουν τη Megaforce Records και η πρωτη τους δισκογραφικη κινηση ηταν να κυκλοφορησουν για πρωτη φορα επισημα στις ΗΠΑ ενα single κατι τρελαμενων τυπων απο το Newcastle της Αγγλιας,με το ονομα Venom. Αν και δεν αποτελεσε εμπορικη επιτυχια,το ζευγος Zazula ηταν βεβαιο για το ορθον του επιχειρηματος τους. Στα τελη της χρονιας,εντοπιζουν μια μπαντα απο το San Fransisco που ειχε κανει την πρωτη της εμφανιση στο "Metal Massacre",τους Metallica. Εςρχονται σε συμφωνια και την επομενη κιολας χρονια κι ο χαρτης του metal αλλαζει,με το πρωτο πληρες αλμπουμ της Megaforce και του γκρουπ,το ''Kill 'em All". Μαλιστα, ο Zazula εχει λειτουργησει,συμφωνα με τον Ulrich,σαν "νονος του metal" καθως οχι μονο συμπαραστεκοταν στις μπαντες,αλλα τους προσφερε  τροφη και στεγη στο σπιτι του οταν αυτες περιοδευαν,δινοντας τους μαλιστα και το υπογειο του για προβες!!!! Στην πορεια της στο χρονο ,η Megaforce εχει πουλησει περισσοτερο απο 40 εκατομμυρια δισκους ενω εχουν περασει απο αυτη μπαντες οπως οι Anthrax, S.O.D,Raven,M.O.D,King's X,Testament & Overkill. Η πιο σημαντικη,ομως, προσφορα  και των δυο αυτων εταιρειων,ηταν πως στηριξαν και ανεδειξαν το metal στις ΗΠΑ σε πολυ χαλεπους καιρους,με αποτελεσμα απο τα μεσα κιολας της δεκαετιας να υπαρχουν χαρη στη στηριξη αυτη,δυνατα αμερικανικα σχηματα που οχι μονο κοσμουν την μεταλλικη σκηνη,αλλα την καθοδηγουν και τη διαμορφωνουν μεχρι και στις μερες μας. Συμβολη που ουσιαστικα ειναι ανεκτιμητη.





                                                    Σημαντικα γεγονοτα


   - Παιρνοντας το ονομα τους απο ενα πολεμικο πλοιο του 18ου αιωνα,οι Manowar κανουν το ντεμπουτο τους με το δισκο ''Battle Hymns",ταραζοντας τα μεχρι τοτε ησυχα νερα του αμερικανικου metal.Ιδρυτες τους ο μπασιστας  Joey De Maio και ο κιθαριστας Ross "The Boss" Finichello,ενω το σχημα συμπληρωνουν οι Eric Adams στα φωνητικα και Donnie Hamzick στα τυμπανα.Αξιζει να σημειωθει πως στο τραγουδι "Dark Avenger",ο καλυτερος ηθοποιος ολων των εποχων Orson Wells, κανει μια εντυπωσιακη αφηγηση.
   - Οι Accept παρουσιαζουν το τεταρτο τους αλμπουμ της καριερας τους,με τιτλο "Restless and Wild".. Εντυπωσιαζει το εξωφυλλο με τις φλεγομενες Flying-V, ενω ο δισκος ανοιγει με το τραγουδι "Fast as a Shark" το οποιο ολοι οι μετεπειτα thrashers θα παιξουν απειρες φορες στα προβαδικα τους..Ο κιθαριστας Jorg Fischer  φευγει απο την μπαντα.
   - Οι πατερες του metalcore Discharge κανουν την εμφανιση τους με το "Ηear Nothing, Say Nothing, See Nothing",,επηρρεαζοντας ολα τα μεταγενεστερα σχηματα που ηθελαν να παιξουν πανω σε πραγματικα ακραιες μουσικες φορμες.
   - Ο τραγουδιστης των Scorpions,Klaus Meine,παρουσιαζει σημαντικο προβλημα στις φωνητικες του χορδες και,πρς στιγμην,η μπαντα σκεφτεται να τον αντικαταστησει με τον Don Dokken.Μετα απο επιτυχημενη επεμβαση,ο Klaus  ξεπερνα το προβλημα του και η μπαντα κυκλοφορει το δισκο-σταθμο "Blackout".
   - Πρωτη live δουλεια για τον Ozzy Osbourne,το διπλο ''Speak of the Devil",οπου κιθαρα παιζει ο Brad Gillis (Night Ranger)..Στο δισκο που εχει κυκλοφορησει και με τον τιτλο "Talk of the Devil" ακουγονται μονο συνθεσεις των Black Sabbath.Οι φωτογραφιες ,τοσο στο εξωφυλλο οσο και στο κεντρικο σαλονι του gatefold δισκου,προκαλουν εμφραγματα στις μαμαδες των οπαδων..
   - Οι υπαρχοντες απο το 1976 Νεουορκεζοι Twisted Sister ηχογραφουν τη  πρωτη τους δουλεια ''Under the Blade",παρουσιαζοντας αγριο,ασυμβιβαστο metal,σε συνδυασμο με προκλητικους στιχους και εικονα ασχημων transexual..Μετα την κυκλοφορια του δισκου και την εμφανιση τους στο Reading Festival της συγκεκριμενης χρονιας,οι μεγαλες δισκογραφικες εταιρειες μαχονται για την αποκτηση τους.
   - Οι John Wetton (ex-King Crimson/Uriah Heep),Geoff Downes(ex-Yes),Steve Howe (ex-Yes0,Carl Palmer(ex- E.L.P) δημιουργουν το super group Asia και ντεμπουταρουν με το ομωνυμο τους αλμπουμ το οποιο γινεται τεραστια επιτυχια,χαρη στην υπαρξη του super-hit "Heat of the Moment".
   - Οι Iron Maiden κυκλοφορουν το σημαντικοτερο δισκο της καριερας τους.Εχοντας τον Bruce Dickinson στα φωνητικα απο τα τελη του '81,ηχογραφουν το ''Number of the Beast" το οποιο κυκλοφορουν την ανοιξη του '82 και απογειωνουν τν καριερα τους,ξεφευγωντας απο τα στενα ορια του NWOBHM.Το ''Number of the Beast" ειναι ενας δισκος με τεραστια επιρροη σε μουσικους επομενων γενεων και αυτη ειναι η μεγαλυτερη αξια του.
   - Οι Judas Priest με το αλμπουμ τους "Screaming for Vengeance" σπανε το φραγμα των πλατινενιων δισκων στις ΗΠΑ  και γινονται superstars πρωτου μεγεθους.Παρεπιπτοντως,το "Screaming..." θεωρειται ως οτι πιο κοντα στη λεξη metal ειχε γινει ως τοτε( ορισμενοι υποστηριζουν και ως σημερα). Το single ''You've Got Another Thing Comin' " τους βαζει σε καθε σπιτι.
   - Στη Δανια,απο τις σταχτες των τοπικων Brats & Black Rose,δημιουργουνται οι Mercyful Fate και ηχογραφουν το πρωτο τους mini-album "Mercyful Fate",στην τοπικη Rave On Records.Η δουλεια αυτη ειναι γνωστη και με τον τιτλο "A Corpse Without A Soul"...
   - Νεος δισκος για τους Motorhead,το ''Iron Fist".To trio Lemmy Kilmister/Eddie Clark/Phil Taylor γι αλλη μια φορα διαπρεπει.Το αλμπουμ αυτο ειναι το τελευταιο με τον κιθαριστα "Fast" Eddie Clark στη συνθεση του γκρουπ.





   - Οι Blue Oyster Cult κυκλοφορουν ενα απο τα καλυτερα live της ιστοριας του hard rock,to "Εxtraterrestial Live".
   - Οι Venom κανουν βαφτισια σ'ενα καινουριο μουσικο υφος,αποκαλωντας τη νεα τους δουλεια, "Black Metal". ,τονιζοντας με αυτον τον τροπο περισσοτερο το στιχουργικο παρα το μουσικο τους περιεχομενο.
   - Νεα δουλεια για τους Rainbow, το ''Straight Between the Eyes".Ειναι ομως,εμφανες πως το συγκροτημα εχει χασει την αιγλη του παρελθοντος .Ο Ritchie αδυνατει να καταλαβει πως η μουσικη του ειναι ιδιαιτερα ποιοτικη για να γινει chart breaking.
   - Νεα δουλεια και για τους Rush,με λιγο πιο απλα rock περασματα και ακομη περισσοτερη τεχνολογικη βοηθεια αυτη τη φορα.Το αλμουμ ονομαζεται ''Signals"...
   - Οι Magnum κυκλοφορουν τον εξαιρετικο 4ο δισκο τους με τιτλο "Chase the Dragon".Η εταιρεια τους,ομως, λογω οικονομικων προβληματων δεν ξοδευει δεκαρα για την πρωθηση του και φυσιολογικα ο δισκος πηγαινει απατος.
   - Οι Mama's Boys απο την Ιρλανδια κυκλοφορουν το δευτερο δισκο τους "Plug It In",αναμειγνυοντας στοιχεια hard rock,blues & folk. Εντυπωση προξενησε το σολο βιολι του κιθαριστα Pat McManus στο τραγουδι "Runaway Dreams".
   - Οι Αγγλοι Shiva παρουσιαζουν εξαιρετικο,λυρικο,προοδευτικο σε σημεια hard rock στο αλμπουμ "Fire Dance" αλλα ποτε δεν κερδιζουν την αναγνωριση που τους αξιζε...
   - Οι Manilla Road κυκλοφορουν τον πρωτο τους ολοκληρωμενο δισκο με τον λιτο και περιεκτικοτατο τιτλο ''Metal"...Η μουσικη τους γινεται οντως πιο  μεταλλικη ενω διαφαινονται και καποιες Rush επιρροες.Κυρια στοιχεια,τα φωνητικα του Shelton που ειτε σου αρεσουν πολυ ειτε τα μισεις.
   - Το καλυτερο ισως αλμπουμ τους κυκλοφορουν οι Picture,με τον Ισραηλινο τραγουδιστη Schmoulik Avigal.Τιτλος του? "Diamond Dreamer".
   - Το δευτερο αλμπουμ των Βρετανων Demon με τιτλο "Τhe Unexpected Guest" αποτελει εξαιρετικο δειγμα του metal της εποχης,δυστυχως ομως, σημερα ελαχιστοι γνωριζουν το σχημα και φυσικα την υπαρξη αυτου του δισκου.Αναμεσα τους και οι Blind Guardian που θα διασκευασουν αργοτερα το "Don't Break The Circle"...
   - Οι Nazareth αρχιζουν τη φθινουσα πορεια,με το μετριο "2X5".
   - "Ζipper Catches The Skin" λεγεται μια ακομη δουλεια του Alice Cooper o oποιος εχει παρει τον κατηφορο και δε λεει να να σταματησει με τιποτα.
   - Το "Abominog"  των Uriah Heep ειναι οτι χειροτερο παρουσιασε ποτε η θρυλικη μπαντα απο το Birmingham..
   - Oταν πιανεις πατο κυκλοφορεις δισκους σαν το "The Mechanix" των UFO.
   - Oι παρηκμασμενοι Bad Company παρουσιαζουν ενα φαντασμα του εαυτου τους στο "Rough Diamonds"...
   - Oi Aμερικανοι Night Rangerεπιδεικνυουν για πρωτη φορα το μελωδικο hard rock τους με το αλμπουμ ''Dawn Patrol". Ο κιθαριστας τους,Brad Gillis ειχε αντικαταστησει τον μακαριτη Randy Rhoads στην περιοδεια του Ozzy Osbourne και την ηχογραφηση του "Speak of  the Devil"..
   - Στον Καναδα,μια καλλιγραμμη νεαρα με το ονομα Lee Aaron,αφου φωτογραφηθηκε φορωντας τα απολυτως απαραιτητα για το αντρικο περιοδικο Οui ,αποφασισε να κανει καριερα και στη μουσικη. Ετσι, με τη βοηθεια μελων των Moxy, Triumph & Santers ντεμπουταρει το 1982 με το "The Lee Aaron Project" για να κατακτησει ετσι,εκτος απο τον αντρικο θαυμασμο, και την πρωτη θεση στην απολυτα αλφαβητικη μας κατενεμημενη δισκοθηκη.
   - Στο Los Angeles εμφανιζονται οι hardcore πρωτοποροι Fear με το αλμπουμ "The Record".Στο μελλον ο τραγουδιστης τους Lee Ving θα δημιουργησει μαζι με τον Dave Mustain το project MD45.
   - Μαυρο χιουμορ και doom αισθητικη συνδυαζουν στο πρωτο τους αλμπουμ ''Death Penalty" ,οι cult metallers Witchfinder General,αποτελωντας μια απο τις πιο αξιοπροσεκτες στιγμες της δευτερης γενιας του βρετανικου μεταλλικου κυματος.
   - Χριστιανικο hard rock / metal στα ορια του κατηχητικου παρουσιαζουν οι Καναδοι The Daniel Band,στο πρωτο τους αλμπουμ με τιτλο "On Rock"......
   - Απο τη Νεα Υορκη ερχονται οι Virgin Steele,οι οποιοι  στο ομωνυμο πρωτο τους αλμπουμ παρουσιαζουν epic metal βασισμενο στα φωνητικα και τα πληκτρα του David De Feis,αλλα και τα κιθαριστικα θεματα του Jack Starr.
   - Ο πρωην μπασιστας των punks "The Damned" ,Algy Ward, δημιουργει με τους αδερφους Peter & Mark Brabbs τους Tank και μεσα σε μια χρονια κυκλοφορει δυο δισκους σε Motorhead-ικο υφος ,τα ''Filth Hounds of Hades" και "This Means War"....
   - Oι Γερμανοι Sinner εμφανιζονται με το "Wild 'n ' Evil"παιζοντας hard rock με αρκετα δανεικα στοιχεια απο τη σκηνη της απεναντι οχθης.
   - ''Special Forces" ονομαζεται το καινουριο αλμπουμ των southern rockers 38 Special.
   - Απο τη Σουηδια ερχονται οι ενδιαφεροντες Torch με το ΕP ''Fire Raiser" αφηνοντας τις καλυτερες των εντυπωσεων.
   - Αρκετα prog στοιχεια και πειραματικη διαθεση παρουσιαζουν οι Αγγλοι Saracen στο ''Heroes,Saints And Fools".
   - Στην Ιταλια εμφανιζονται οι Vanadium οι οποιοι σημερα ακουγονται μαλλον σαν ανεκδοτο.Το πρωτο τους αλμπουμ ονομαστηκε εμπνευσμενα "Metal Rock".
   - Ο Ολλανδος κιθαριστας Adrian Vanderberg, αφου αφησε τους Teaser,δημιουργησε ενα project με το ονομα του και κυκλοφορησε το εντυπωσιακο,ομωνυμο ντεμπουτο του.
   - Το αμερικανικο κινημα εχει αρχισει να παιρνει τα πανω του και η σκηνη του Los Angeles ασφυκτια.Οι Great White με τον τραγουδιστη τους Jack Russell κανουν την πρωτη τους εμφανιση με το EP "Great White"..
   - Heavy επιθετικο rock'n'roll με γυναικεια φωνητικα παιζουν οι Headpins στο ""Turn It Loud"...
   - To βρετανικο κινημα καλα κρατει και οι Bitches Sin κανουν την εμφανιση τους με το παλιομοδιτικο "Predator"...
   - Χρονια  για ζωντανη κυκλοφορια και για τους Blackfoot,το 1982.Ο δισκος τους λεγεται "Highway Song Live".Συγκλονιστικη η εκτελεση του ομωνυμου τραγουδιου.
   - Οι Ιαπωνες Bow Vow επιμενουν ρομαντικα,κυκλοφορωντας ενα ακομη αλμπουμ με τιτλο "Asian Volcano" αυτη τη φορα.
   - Εμφανιζεται μια απο τις πιο πετυχημενες μελλοντικες μπαντες των ΗΠΑ.Οι Dokken και το αλμπουμ τους ''Breakin' The Chains".Τεχνικο παιξιμο,γκομενιστικη αισθητικη,εμπορικα hooks.
   - Στην Αγγλια οι Tygers of Pan Tang κυκλοφορουν το τελευταιο καλο αλμπουμ της καριερας τους, με τιτλο "Crazy Nights"...
   - Οι Twelfth Night με νεο frontman,τον ιδιαιτερα χαρισματικο Geoff Mann,παρουσιαζουν το ''Smiling At Grief".Ο  Geoff Mann,σε μερικα χρονια,θα αντικρουστει εντονα με τον Glenn Benton των Deicide, κατηγορωντας το στιχουργικο περιεχομενο των τελευταιων.Λιγο καιρο αργοτερα ,ο Μann θα πεθανει απο καρκινο.
   - Οι Γερμανοι Bullet κυκλοφορουν το "Execution",την παραγωγη του οποιου ειχε αναλαβει ο Dieter Dierks.
   - Οι Budgie κυκλοφορουν το αλμπουμ "Deliver Us From Evil" και διαλυονται μετα απο αυτο, αφηνοντας κληρονομια που θα εκτιμηθει με τον καλυτερο τροπο στο μελλον.
   - Σε αντιθεση με τους συνονοματους Καναδους συναδερφους τους,οι Αγγλοι Fist  κυκλοφορουν απο τη Neat Records το δευτερο τους αλμπουμ με τιτλο ''Turn The Hell On" αλλα παρα τις θετικες αντιδρασεις,στο τελος του ετους διαλυουν,ακολουθωντας πορεια παραλληλη με εκεινη των περισσοτερων NWOBHM σχηματων.
   - Οι Αγγλοι posers Girl "κατεβαζουν ρολα" μετα το αλμπουμ ''Wasted Youth". Βεβαια,ο κιθαριστας τους Phil Collen θα την βρει αλλου την ακρη και θα κατακτησει τον κοσμο σαν μελος των Def Leppard
   - Tελος ταξιδιου για τους Φινλανδους Sarcofagus.Το ζωντανα ηχογραφημνενο "Circle of Live" βαζει τερμα σε μια οχι και τοσο επιτυχημενη καριερα...
   - Οι Raven των  αδρφων Gallagher κυκλοφορουν το δευτερο δισκο τους "Wiped Out" προσθετοντας κι αυτοι το λιθαρακι τους στη δημιουργια του speed metal.
   - O Ted Nugent συνεχιζει με το νεο του δισκο,με τιτλο " Nugent".
   - Νεο αλμπουμ και για τους Rose Tattoo,με τον τιτλο ''Scarred For Life" και η Αυστραλια μπορει να ειναι περηφανη σαν η αποτελεσματικτερη boogie γη του πλανητη.




   - Πρωτη και πολυ καλη προσωπικη προσπαθεια απο τον τραγουδιστη των Led  Zeppelin, Robert Plant, με τιτλο "PIctures At Eleven".
   - Oι Rods επανερχονται με το νεο τους δισκο,το ιδιαιτερα σκληρο κι επιθετικο ''Wild Dogs".Το εξωφυλλο με το λυσσασμενο Κερβερο,θα μεινει στην ιστορια...
   - Δευτερο προσωπικο αλμπουμ για τον Frank Marino,το δυναμικο "Juggernaut".,το οποιο τον φερνει ακομη πιο κοντα στους φιλους του heavy metal.
   - Δευτερος δισκος και για τους More που ξαναχτυπουν με το αρκετα heavy "Blood & Thunder".
   - Οι Whitesnake συνεχιζουνη το σερι των πολυ καλων δισκων με το "Saints and Sinners".Σε αυτο ακουμε και την πρωτη εκτελεση του all-time classic "Here I Go Again".
   - "I'm in the mood for something rude" δηλωνουν στη νεα τους δουλεια οι παντα "αγενεις" Foghat.
   - Οι μελωδικοι hard rockers Axe κυκλοφορουν το ''Offering" αλλα η Γη συνεχιζει να κινειται κανονικα μετα απο αυτο.
   - Τον πιο μεταλλικο τους δισκο με τιτλο "Coup D'Etat" κυκλοφορουν οι Plasmatics. Δυστυχως,συντομα θα διαλυσουν.
   - Δευτερος solo δισκος για τον πρωην κιθαριστα των Thin Lizzy , Gary Moore, ειναι το "Corridors of Power".Στο τραγουδι "The End of the World" τραγουδα ο Jack Bruce των Cream.
   - Ο Ιan Gillan και η μπαντα του δισκογραφουν δυο φορες,μια με το "Double Trouble" και μια με το "Magic".
   - Οι  Triumph επανερχονται με το "Never Surrender" χωρις να εντυπωσιασουν οπως την περασμενη χρονια.
   - Οι Van Hallen κυκλοφορουν το "Diver Down" και ο Eddie γινεται μονιμος κατοικος των εξωφυλλων των περιοδικων κιθαριστικου περιεχομενου.
   - Οι Βρετανοι Vardis επανερχονται στο προσκηνιο με το "Quo Vardis".
   - Οι Riot τυπουν σε δυο ταμπλο.Αρχικα με το blues-ιστικο και επιεικως εκτος κλιματος αλμπουμ "Restless Breed" και στη συνεχεια με το πολυ δυνατο,ζωντανο δισκο ''Riot Live''.Τραγουδιστης τους ειναι πλεον ο ασωτος Rhet Forrester.
   - Οι Ελβετοι Krokus επανερχονται με το "One Vice At A Time".



   - Oι MSG κυκλοφορουν το ζωντανο διπλο αλμπουμ "One Nιght At Budokan" ,ηχογραφημενο στην Ιαπωνια και στα τελη του ετους το στουντιακο ''Assault Attack" με τη συμμετοχη στα φωνητικα του Graham Bonnett (ex-Rainbow).
   - Εγκατεστημενοι μονιμα πλεον στη Μ.Βρετανια ,οι Hanoi Rocks κυκλοφορουν μεσα σε μια χρονια δυο δισκους,τα "Oriental Beat" και "Self Destruction Blues'' οργιαζοντας τοσο σε επιπεδο μουσικης οσο και σε attitude.
   - Οι Talas του Billy Sheehan βγαζουν τη δισκαρα ''Sink Your Teeth Into That" και πολλοι ανα τον κοσμο μπασιστες παρατανε το 4χορδο και το ριχνουν στο .subbuteo.
   - Οι εντυπωσιακοι Ιαπωνες Loundness εδραιωνουν σιγα-σιγα τη φημη τους με το"Devil Soldier" και τον παντα εξαιρετικο κιθαριστα τους Akira Takasaki.
   - Οι Status Quo ικανοποιουν το πολυπληθες κοινο τους με το "1'9'8'2".
   - Oι Anvil απο τον Καναδα,ενα χρονο μετα το ντεμπουτο τους, επανερχονται με το αφοπλιστικο ''Metal On Metal".
   - Οι Diamond Head επανερχονται με το δευτερο-επισης καταπληκτικο- δισκο της καριερας τους,το  ''Living On A Borrowed Time",αλλα πολυ δυστυχως δε γευονται την επιτυχια που τοσο πολυ τους αξιζε.
   - "The Night Of The Witch" ηταν ο τιτλος του πρωτου αυτοχρηματοδοτουμενου 7'' single των Death SS.
   - Οι DOA συνεχιζουν να βαρανε αλυπητα και να δημιουργουν  σχολη,μαλλον χωρις να το ξερουν.Το δευτερο τους αλμπουμ ονομαστηκε "War On 45"...
   - Οι Faithfull Breath επιμενουν,οχι για πολυ ακομα,με το αλμπουμ "Hard Breath".
   - "For the none to see" λεγεται η νεα δουλεια των Grand Prix.
   - Οι Καναδοι Fist αποδεικνυονται σκληρα καρυδια και κυκλοφορουν ενα ακομα αλμπουμ με τιτλο "Thunder In Rock".
   - Ο Rory Gallagher παρουσιαζει το "Grinx",χωρις ομως να προκαλεσει ιδιαιτερες εντυπωσεις.
   - Οι Gamma συνεχιζουν το σερι εμπνευσμενων τιτλων ακι παρουσιαζουν το "Gamma 3".
   
   - Oi Saxon μαζι με τους Maiden και τους Def Leppard,εχουν πλεον αποστασιοποιηθει απο το NWOBHM και χτιζουν τις επιτυχημενες τους καριερες.Μετα απο τεσσερα studio albums κυκλοφορουν το παρα πολυ καλο ζωντανο "The Eagle Has Landed".
   - Live δισκος και για τους Slade,με τιτλο ''Slade On Stage".
   - Ο Sammy  Hagar δεν λεει να σταματησει να βγαζει δισκους. Τιτλος της νεας του δουλειας ,''Standing Hampton".
   - Οι Girlschool συνεχιζουν με δυναμη αλλα χωρις ουσια,στο ''Screaming Blue Murder".
   - Το "Creatures of the Night" των Kiss ειναι παρα πολυ καλο αλμπουμ στο οποιο το θρυλικο αμερικανικο συγκροτημα φαινεται πως εχει βρε τον παλιο ,καλο εαυτο του.Τους Stanley/Simmons πλαισιωνουν οι Vinnie Vincent & Eric Carr.
   - Οι Καναδοι Saga συνεχιζουν να φλερταρουν με τους οπαδους των Rush,αρκετοι απο τους οποιους τους βλεπουν με θετικη αποψη.Ο δισκος τους ειναι ζωντανα ηχογραφημενος και λεγεται "In Transit  Live".
   - Ο fronteman των Thin Lizzy ,Phil Lynott, κυκλοφορει το δευτερο προσωπικο του δισκο με τιτλο "the Philip Lynott Album".Σε αυτο,μεταξυ αλλων,συμμετεχουν οι Jimmy Bain, Mike Urge, Mark Knopfler, Scott Gorham....
   - Οι Samson με τον πρωην τραγουδιστη  των Tiger, Nicky Moore, προσπαθουν να ξεπερασουν την αποχωρηση του Bruce Dickinson και κυκλοφορουν το αντικειμενικα καλο "Before The Storm".
   - Ο keyboard-man των Deep Purple ,Jon Lord, πειραματιζεται με τα πληκτρα του στο "Country Diary Of An Edwardian".


                                                F e s t i v a l s

Donnington ----> Status Quo,Gillan,Saxon,Hawkwind,UriahHeep & Anvil



                                      20 Albums You Must Have

1) Accept ~ Restless and Wild

2)  Diamond Head ~ Livin' On A Borrowed Time
3)  Iron Maiden ~ The Number of the Beast
4)  Judas Priest ~ Screaming For Vengeance
5)  Scorpions ~ Blackout
6)  Manowar ~ Battle Hymns
7)  M.S.G.~ Assault Attack
8)  Twisted Sister ~ Under The Blade
9)  Venom ~ Black Metal
10) Whitesnake ~ Saints and Sinners


11) Demon ~ The Unexpected Guest
12) Dokken ~ Breakin' the Chains
13) Hanoi Rocks ~ Self Destruction Blues
14) Heavy Load ~ Death Of Glory
15) Kiss ~ Creatures of the Night
16) Gary Moore ~ Corridors of Power
17) Raven ~ Wiped Out 
18) Talas ~ Sink Your Teeth Into That
19) Witchfinder General ~ Death Penalty
20) Y & T ~ Black Tiger

 

Metal '80s ~~~Αφιερωμα





                                                               1 9 8 1

                      Και εγενετο ---> G l a m     M e t a l

   Σας δινουν ενα shaker και σου λενε να βαλεις μεσα και να ανακατεψεις ολα τα απαραιτητα στοιχεια,ωστε να δημιουργησεις την καταλληλη μουσικη σκηνη που να διακατεχεται απο διαθεση για παρτυ και αφθονο χαβαλε,τα τραγουδια να μιλανε για ομορφα κοριτσια ,αγριες κραιπαλες και γρηγορα αμαξια,το image να ειναι οτι πιο τρελο και παλαβο μπορει να υπαρξει τη δεδομενη στιγμη (make up και παρδαλα ρουχα)και γενικα,οι πρωταγωνιστες αυτης της σκηνης να ζουν το λεγομενο "Rock'n'roll lifestyle" ως εκει που δεν παει αλλο. Εσυ τι κανεις? Κατ'αρχην παιρνεις το shaker .Ριχνεις μεσα μια γερη δοση απο Kiss,μια γερη δοση απο Aerosmith,μια τριτη γερη δοση απο New York Dolls και Ramones και ολιγον απο Rolling Stones.Υστερα,για να νοστιμισει το "φαγητο" ,βαζεις δοσεις απο νεανικη αφελεια και ενθουσιασμο,μπολικη διαθεση για parties και γαρνιρεται με μεγαλες ποσοτητες ναρκωτικων (γιατι απλα,χωρις αυτες δεν μπορει να υπαρξει το ''lifestyle" που λεγαμε και πιο πανω).
   Καπως ετσι γινανε τα πραγματα,εκει στις αρχες της δεκαετιας για την οποια συζηταμε. Μια ολοκαινουρια γενια απο μουσικους που ειχαν μεγαλωσει κατω απο τους ηχους των αγαπημενων τους συγκροτηματων,ηταν ετοιμη να ξεπεταχτει και να παρει τη διαδοχη κατασταση στα χερια τους.Ηδη στη χρονια  που συζηταμε , τα πραγματα δεν ηταν και πολυ καλα για πολλα απο τα συγκροτηματα που ειχαν οριοθετησει,αυτη τη σκηνη.Οι New York Dolls διαλυμενοι,οι Aerosmith σε πληρη αποσυνθεση, οι Kiss να εχουν βαλτωσει συνθετικα.Ομως, στα clubs του Los Angeles αλλα και σε ολοκληρη την Αμερικη τα πραγματα ηταν πολυ ζωντανα.Υπηρχαν "αγνωστα'" σχηματα οπως οι Motley Crue,οι Ratt,οι WASP,οι Twisted Sister που αρχιζουν σιγα σιγα να γινονται γνωστοι και να απασχολουν ολο και περισσοτερο τα media ,τοσο με τις μουσικες τους ικανοτητες και την ακραια σκηνικη τους παρουσια οσο και με τις σπουδαιες επιδοσεις τους στην καταναλωση αλκοολ και ναρκωτικων..Αυτο που τη μια στιγμη θεωρουνταν underground και απασχολουσε τους λιγους πιστους,μεσα σε λιγο καιρο εγινε mainstream,αρχισε να προβαλλεται απο το MTV και αρχισε να ενδιαφερει ολο και περισσοτερο κοσμο,ειτε αυτος ερχοταν απο τη σκοπια του οπαδου ειτε ηταν πολυεθνικες εταιρειες που εβλεπαν οτι υπηρχε μπολικο παραδακι και προσπαθουσαν να "αρπαξουν" οσα περισσοτερα μπορουσαν. Anyway...
Το θεμα ειναι οτι η σκηνη μεγαλωσε και περισσοτερα συγκροτηματα ξεπηδησαν. Ηρθαν οι Poison,οι Winger,οι Warrant,οι CFinderella,οι Faster Pussycat,οι White Lion,οι Guns'n'Roses(με πιο αλητικο image),οι Kix και τοσα αλλα σχηματα που προσπαθουσαν να παρουν και αυτοι καποιο κομματι απο τη πιτα που ειχε φτιαχτει...




   H αληθεια ειναι οτι το συγκεκριμενο μουσικο κινημα εγινε πληρως αποδεκτο μονο στο maistream κοινο της Αμερικης.Ειναι λιγα τα συγκροτηματα που καταφεραν να γνωρισουν την αποδοχη απο το metal κοινο της Ευρωπης.Δεν ειναι τοσο η μουσικη που δεν "καθησε' καλα στους Ευρωπαιους.Ειναι περισσοτερο το "περιεργο" image,το make-up που δεν μπορουσε να χωνεψει με τιποτα ο τυπικος metalhead. Οσοι εχουμε ζησει τη συγκεκρμενη δεκαετια,θα θυμομαστε οτι τοτε υπηρχαν δυο εμφυλιοι πολεμοι μεσα στο metal. Ενας απο αυτους ηταν και ολοι εναντιον του λεγομενου pop-metal.Εναντια στουςφλωρους που "μολυναν" τη σημαια του metal.Η ιστορια,ομως, γραφεται και δεν μπορει να αλλαξει.Και η ιστορια εδειξε οτι το κινημα του glam metal ηταν πολυ σημαντικο κι επαιξε το δικο του σπουδαιο ρολο στην παντοκρατορια του metal μεσα στη συγκεκριμενη δεκαετια..


                                              Σημαντικα  γεγονοτα 

  - Ενα απο τα καλυτερα live albums ολων των εποχων,το "No sleep 'til Hammersmith" κυκλοφορει απο τους Motorhead και φτανει μαλλον ευκολα στο # 1 στη Βρετανια! Το αστειο ειναι πως οι Motorhead ηταν αρχικα καθετα αντιθετοι στην κυκλοφορια του δισκου.
   - Δευτερη εξοχη δουλεια απο τον Ozzy και το συγκροτημα του, με τιτλο "Diary of a Madman".Κατα τη διαρκεια της περιοδειας για την προωθηση του δισκου,ο κιθαριστας του Ozzy, Randy Rhoads, σκοτωνεται σε αεροπορικο δυστυχημα.Το metal θρηνει εναν απο τους καλυτερους κιθαριστες του και ο Ozzy τον καλυτερο του φιλο.
   - Εμφανιζεται στη Φινλανδια,ενα απο τα πιο επιδραστικα,στ συνεχεια,σχηματα του glam/sleaze hard rock.Ειναι οι Hanoi Rocks με τον εντυπωσιακο frontman Mike Monroe,ο οποιος στο μελλον θα αποτελεσει τη βασικοτερη επιρροη του Axl Rose.Το πρωτο τους αλμπουμ λεγεται "Bangkok Shocks,Saigon Shakes,Hanoi Rocks" και μετα απο αυτο οι Φινλανδοι μετακομιζουν στην Αγγλια για να απογειωσουν την καριερα τους.
   - Οι Rainbow κυκλοφορουν νεα δουλεια ,το "Difficult to Cure",με τον Joe Lynn Turner στα φωνητικα. Αξιοσημειωτη ειναι η διασκευη του Blackmore στην 9η Συμφωνια του Μπετοβεν και το super-hit, συνθεση του Russ Ballard, "I Surrender".
   - Απο τα βαθη της Κολασεως ξεπηδα το πιο βλασφημο τριο της ιστοριας του μεταλικου ηχου.Η πυλη απο την οποια ξεπηδησαν,βρισκοταν κοντα στο Newcastleκαι το κακο ειχε πλεον τρια νεα προσωπα ....Cronos,Mantas,Abaddon.Οι θρυλικοι Venom ντεμπουταρουν με το "Welcome to Hell" και αθελα τους αλλαζουν το ρου της ιστοριας της μουσικης.
  - Oi Rush παραδιδουν μαθηματα μουσικης μεσα απο το εξαιρετικο αλμπουμ "Moving Pictures" στο οποιο χρησιμοποιουν με εξαιρετικο τροπο την τοτε στουντιακη τεχνολογια.Την ιδια χρονια επιβεβαιωνουν την μουσικη τους κυριαρχια κυκλοφορωντας το εκπληκτικο live album "Exit..Stage Left"
   - Η Joan Jett καρφωνεται στο #1 των αμερικανικων charts με το "I Love rock'n'roll" και μενει εκει για αρκετο καιρο,βαζοντας για πρωτη φορα υο heavy metal στα parties και τις χοροεσπεριδες των λυκειων της εποχης.




    - Oi πολυπλατινενιοι Kiss κυκλοφορουν το "Music from the Elder" βαζοντας την καριερα τους σε σοβαρο κινδυνο,αφου το αλμπουμ εμπορικα κυριολεκτκα πατωσε.Γιατι αυτο? Γιατι στο αλμπουμ συμμετειχε ορχηστρα,χορωδια ενω αρκετες απο τις συνθεσεις δεν ειχαν την σπιρταδα των Kiss. Παρ'ολα αυτα, αν παραβλεψουμε πως το "Elder" ειναι δισκος των Kiss ,δεν μπορουμε παρα να παραδεχτουμε πως ειναι μια ιδιαιτερα αξιολογη προσπαθεια.
   - Στη χωρα του ανατελλοντος ηλιου εμφανιζεται ενα απο τα πιο εντυπωσιακα metal σχηματα της  δεκαετιας.Ειναι οι Loudness,των οποιων ο πρωτος δισκος "The birthday eye" περιεχει στιχους γραμμενους τοσο στα αγγλικα οσο και στη μητρικη τους γλωσσα.Ο κιθαριστας τους ,Akira Takasaki, ξεχωριζει οχι μονο για τη βιρτουοζιτε του αλλα και για τα πραγματικα εκπληκτικα του riffs.
   - Ο Michael Schenker μετονομαζει την μπαντα του για συντομια σε "MSG"  και κυκλοφορει το αλμπουμ "MSG" .
  - Oi Γερμανοι Accept ξεφευγουν ακομη περισσοτερο απο το Judas Priest meets AC/DC υφος κι εχοντας πλεον την ολοδικη τους μουσικη ταυτοτητα κυκλοφορουν το 3ο τους αλμπουμ με τιτλο "Breaker". Η λογοκρισια τους αναγκαζει να μην τυπωσουν τους στιχους του τραγουδιου ''Son of a Bitch" στο ενθετο του δισκου οπως και να ηχογραφησουν και μια εναλλακτικη,περισσοτερο κοσμια εκδοση του τραγουδιου.
   - Οι Black Sabbath εχουν ακομη μια αλλαγη στη συνθεση τους.Ο αρχικος τους drummer Bill Ward φευγει απο το γκρουπ και αντικαθισταται απο τον Vinnie Appice.Η τετραδα Iommi/Butler/Dio/Appice δημιουργει ενα ακομα εξαιρετικο δισκο,χρησιμοποιωντας την ιδια μαγικη συνταγη του ''Heaven and Hell". Τιτλος του αλμπουμ ''Mob Rules"...
   - Οι εντυπωσιακοι Blue Oyster Cult  κυκλοφορουν ενα απο τα καλυτερα αλμπουμ της καριερας τους ,το "Fire of Unknown Origin", σε παραγωγη Martin Birch.Το ονομα της Patty Smith υπαρχει για μια ακομη φορα αναμεσα σε αυτα των υπολοιπων συνθετων....

   - O Kαναδος κιθαριστας Frank Marino,μετα τη διαλυση των Mahogany Rush,ξαναχτυπα με το πρωτο του προοσωπικο δισκο "The Power of  Rock'n'Roll" .Τον κατηγορουν,ως συνηθως,για κοπιαρισμα του Jimi Hendrix ,αλλα η αληθεια ειναι πως ο Marino ειναι κιθαριστας με εντονο το προσωπικο στοιχειο.
   - Δευτερο προσωπικο αλμπουμ για τον πρωην κιθαριστα των UFO και Whitesnake ,Bernie Marsden. Τιτλος "Look at me now"..
   - Οι Βρετανοι Dark Star,παρα την εμφανη τους αξια,δεν μπορεσαν να ξεφυγουν απο τα στενα ορια του NWOBHM,αν και στο ομωνυμο πρωτο τους αλμπουμ παρουσιασαν ορισμενες εξαιρετικες ιδεες.
   - Οι AC/DC,μετα το υπερεπετυχημενο ''Back in Black" επανερχονται με το "For those about to rock" με το θρυλικο κανονι στο εξωφυλλο.Δυστυχως,ομως, το αλμπουμ(εκτος απο τη καταπληκτικη ομωνυμη συνθεση,η οποια μεχρι και σημερα κλεινει τις εμφανισεις τους αποτειοντας φορο τιμης στους οπαδους) ,απογοητευει. Παρ'ολα αυτα,ομως,οι πωλησεις του ειναι ιδιαιτερα ενθαρρυντικες.
   - Οι Judas Priest κυκλοφορουν το πρωτο μετριο δισκο τους.Το ''Point of Entry" στερειται εμπνευσης και δυναμης.Απ' ολοκληρο το δισκο ξεχωριζει το καταπληκτικο ''Desert Plains" και το "Heading Out to the Highway".Το αλμπουμ κυκλοφορει με διαφορετικο εξωφυλλο σε Αμερικη και Ευρωπη...
   - Οι UFO δεν λενε να καταλαβουν πως δεν υπαρχει ζωη μετα τον Michael Schenker και κυκλοφορουν  το αλμπουμ-ΟΥΦΟ "The Wild,The Willing and the Innocent".
   - Οι παλαι ποτε glam gurus,Slade, ξενερωνουν το κοσμο με το βαρετο "" 'Til Deaf Do Us Part".
   - Οι Thin Lizzy στο νεο τους αλμπουμ "Renegade" απογοητευουν αφου παρουσιαζονται μουδιασμενοι και χωρις δυναμη.Μετα βιας ξεχωριζει το "Angel of Death"...To "Renegade" ειναι ισως το χειροτερο αλμπουμ του σχηματος.
   - Μια μπαντα-οδηγος για το glam metal της δεκαετιας,οι Motley Crue κυκλοφορουν το ντεμπουτο τους με δικα τους χρηματα απο τη δικη τους Leathur Records.Τιτλος του ''Too Fast for Love". Ο δισκος θα επανακυκλοφορησει λιγο καιρο αργοτερα απο την πολυεθνικη Electra Records ,με ελαφρως διαφορετικο εξωφυλλο.





   - Oι Gaskin ταραζουν τα νερα του NWOBHM με το επικο "End of the world"..
   - Η σκηνη του Gothenburg δεν εμφανιστηκε το 1990. Οι EF Band απο τη συγκεκριμενη πολη κυκλοφορησαν το επηρεασμενο απο τα δρωμενα στην αγγλικη σκηνη ,''Last Laugh Is On You" .Σε αυτους,πριν την κυκλοφορια του δισκου τους,επαιζε και ο μελλοντικος drummer των Angelwitch, Dave Dufford.
   - Οι Αμερικανοι Airraid εντυπωσιαζουν με το AOR τους ,στο μοναδικο τους ομωνυμο αλμπουμ.
   - ''Stage Fright" λέγεται η νεα δουλεια των Αγγλων Witchfynde..
   - Οι Σκωτσεζοι Holocaust ηχογραφουν το μνημειωδες πρωτο τους αλμπουμ "The Nightcomers",στο οποιο περιλαμβανεται και ο "εθνικος υμνος" των ανα κοσμο Metalheads , "Heavy Meatl Mania".....
   - Ο Kix παρφουμαριζουν το τζιν γιλεκο των AC/DC, του βαζουν κι ενα παρδαλο φουλαρι και ντεμπουταρουν με το"Atomic Bomb''...
   - Στο Newcastle της Αγγλιας,τα αδερφια Gallagher και η μπαντα τους που φερνει το ονομα Raven, κυκλοφορουν τον πρωτο τους δισκο με τον τιτλο "Rock until you drop"και γινονται με τη σειρα τους ενα εκ των πρωτοπορων συγκροτηματων του NWOBHM,οντας μαλιστα απο τα πιο επιθετικα σχηματα της γενιας τους.
   - Οι Whitesnake εμφανιζονται με ενα ακιομη αριστουργημα το ''Come and get it".
   - O κιθαριστας των Aerosmith ,Brad Whitford, συνεργαζεται με τον τραγουδιστη του Ted Nugent ,Derek St.Holmes και κυκλοφορουν το "Whitford -St.Holmes".
   - Οι Wild Horses των Brian Robertson & Jimmy Bain κυκλοφορουν το δευτερο και τελευταιο τους δισκο με τιτλο "Stand your Ground".
   - Οι Ιταλοι Death SS (ενα απο τα πιο ακραια και εκκεντρικα σχηματα που γεννησε και θα γεννησει ποτε αυτη η μουσικη) υπο την ηγεσια του τραγουδιστη και frontman Steve Sylvester και του κιθαριστα Paul Chain, κανουν την πρωτη τους εμφανιση στην ιταλικη συλλογη ''Gathered" με το τραγουδι "Ηοrror"..
   - ''El Loco" λεγεται το νεο αλμπουμ των Τεξανων ZZ Top.
   - Ενα ιρλανδεζικο τριο που αποτελειται απο τρια αδερφια,τους Pat,John και Tommy McManus,δινει το δικο του hard rock στιγμα με το ονομα Mama's Boys και τον πρωτο τους αυτοχρηματοδοτουμενο δισκο με τιτλο "Official Bootleg" που διανεμουν οι ιδιοι στις συναυλιες τους.
   - Οι Yesterday and Today,μετα την κυκλοφορια δυο δισκων,μετανομαζονται σε Υ&Τ και κυκλοφορουν το "Earthshaker".
   - Ενα ακομη σχημα του NWOBHM δινει τα πολυ καλα του διαπιστευτηρια.Προκειται για τους More που κυκλοφορουν το ενδιαφερον "Warhead"...




   - Oι πατερες του Ολλανδικου heavy metal ,Picture, κυκλοφορουν το δευτερο δισκο τους,το πολυ καλο ''Heavy Metal Ears" και η φημη τους αρχιζει να διογκωνεται.
   - Οι Αγγλοι Handsome Beasts κυκλοφορουν το Judas Priest-ικο και μερικως φαλλοκρατικο στιχουργικα ''Bestiality"..
    - Οι Καναδοι Triumph παρουσιαζουν τον καλυτερο δισκο της καριερας τους,το λυρικο ''Allied Forces"..
    - Οι εκ Γαλλιας Trust παραμενουν στασιμοι με το νεο τους αλμπουμ ''Marche Ou Creve"..
    - Με τον John Sykes στη συνθεση τους ,οι Tygers of Pan Tangκυκλοφορουν ενα απο τα καλυτερα αλμπουμ της καριερας τους και του NWOBHM,το ''Spellbound",και βαζουν την καριερα τους σε τροχια επιτυχιας.
   - Το NWOBHM δεν εχει σταματημο.Εμφανιζονται οι Demon και το πρωτο τους αλμπουμ ''Night of the Demon" φανερωνει μια ωριμη μπαντα με σκληρο ηχο που βασιζεται στα '70s.
   - Οι Killer απο το Βελγιο εμφανιζονται με το ''Ready for Hell".Οσο εμπνευσμενο ηταν το ονομα τους αλλο τοσο ηταν και η μουσικη τους.
   - Εμφανιζεται μια απο τις πλεον cult μπαντες που εχει να επιδειξει αυτη η μουσικη. Οι Cirith Ungol δανειζονται το ονομα τους απο τα γραπα του Tolkien και στο ντεμπουτο τους ''Frost and Fire" ακουγονται σαν μια μιξη πρωιμων Sabbath και πρωιμων Rush,παιγμενη απο γραμμοφωνο του οποιου η βελονα εχει πιασει αρκετους τονους πουρι...
   - Μια απο τις καλυτερες μπαντες του NWOBHM,οι Praying Mantis που εχουν σαν κεντρικο τους πυρηνα τους αδερφους Troy,κυκλοφορουν τον πρωτο τους στουντιο δισκο με το ονομα "Time tells no lies" και καταπληκτικο εξωφυλλο απο τον Rodney Matthews..
   - Oι Lips απο τον Καναδα αλλαζουν το ονομα τους εξαιτιας της υπαρξης μιας ντισκο μπαντας που λεγοταν Lips Ιnc.Μετονομαζονται σε Anvil και κυκλοφορουν τον πρωτο τους δισκο με τιτλο "Hard 'n'Heavy"..
   - Ο μετεπειτα τραγουδιστης των Annihilator ,Randy Rampage,κανει την πρωτη δισκογραφικη εμφανιση με το σχημα των DOA οι οποιοι επιδιδονται σε hardcore πρωτογονισμους.Το αλμπουμ τους ονομαζεται απλως "Hardcore".....
   - To σχημα του πρωην τραγουδιστη των Bachman Turner Overdrive,Randy Bachman, οι Iron Horse κυκλοφορουν το δευτερο και τελευταιο τους δισκο,''Everything is Grey" πριν μετονομαστουν σε Union.




   - Oι Αμερικανοι Riot κυκλοφορουν τον 3ο τους δισκο,το θρυλικο πλεον "Fire Down Under"..
   - Δυο δουλειες μεσα στη χρονια για τους Nazareth. Κυκλοφορησαν το μαλλον μετριο ''Fool Circle", ακολουθουμενο απο το αξιολογο διπλο αλμπουμ ''Snaz".
   - Ο Marvin Lee Aday,γνωστοτερος ως Meatloaf,ηχογραφει το δευτερο δισκο του με τιτλο ''Dead Ringer For Love".
   - Live album για τον Ted Nugent ,με τον τιτλο-λογοπαιγνιο ''Intensities In Ten Cities".
   - Νεα δουλεια και για τους Foghat με τιτλο "Girls to chat, Boys to bounce"..
   - Οι Vardis κυκλοφορουν το ''The World's Insane",χωρις ομως να καταφερουν να τρελανουν τον κοσμο.
   - Οι pomp-progsters Styx καταφερνουν ακομη να κεντριζουν το ενδιαφερον με το ''Paradise Theater".
   - Τεταρτο αλμπουμ για τους Van Halen με τιτλο ''Fair Warning" και ο κοσμος βρισκεται ηδη στα ποδια τους.
   - Οι Status -Quo ,μονιμοι κατοικοι του πλανητη boogie ,κυκλοφορουν το ''Never too late".
   - Δευτερος δισκος για τους Αυστραλους Rose Tattoo , με τον τιτλο "Assault and Battery".Ο τιτλος των πνευματικων αδερφων των AC/DC που κουβαλανε ,δικαιωνεται κι εδω.
   - Δευτερη προσωπικη δουλεια για τον αδικοχαμενο μαγο των drums ,Cozy Powell.Προκειται για το αρκετα ενδιαφερον 'Tilt"..
   - Oι The Rods κυκλοφορουν το "The Rods" στην Arista Records,με τον Gary Bordonaro στο μπασο. Προκειται ουσιαστικα για το ντεμπουτο αλμπουμ τους,ξαναμιξαρισμενο και με καποιες αλλαγες στα κομματια.
   - Οι Rossington Collins Band κυκλοφορουν το δευτερο,πολυ καλο αλμπουμ τους ''This isThe Way". Δυστυχως ,οι συνεχεις συγκρισεις με τους Skynyrd δεν τους αφησαν να αναδειχτουν.
   - ''Take No Prisoners" ειναι ο νεος δισκος των Molly Hatchet.
   - Δευτερη και πιο μεταλλικη δουλεια για τους Plasmatics ,το ''Beyond the valley of 1984".
   - Οι Blackfoot,σε δημιουργικο οργασμο,κυκλοφορουν το καλυτερο δισκο της καριερας τους,το ''Marauder" στο οποιο ο συνδυασμος southern ηχου και πραγματικα σκληρων κιθαρων απογειωνεται.




   - Oι Ιαπωνες Bow Vow συνεχιζουν το σερι των καλων δισκων που βρισκουν,ομως, ανταποκριση μονο στη χωρα τους.Ο δισκος τους γι αυτη τη χρονια λεγεται "Hard Dog"...
   - ''Nightflight" λεγεται το αλμπουμ των Budgie.
   - Oι Faithful Breath συνεχιζουν να υψωνουν τα σπαθια και να πινουν παγωμενη μπυρα μεσα απο κερατα,στο αλμπουμ "Rock Lions"...
   - Οι Καναδοι Fist επανερχονται με το δευτερο δισκο της καριερας τους ,το ''Fleet Street".
   - Οι Saxon με το τεταρτο αλμπουμ τους επισημοποιουν τη φορεσια μας, τη στολη του καθε metalhead,ονομαζοντας το νεο τους διαμαντι ''Denim and Leather"..
   - ''Live at the target" λεγεται η νεα δουλεια των Twelfth Night.
   - Οι Def Leppard κυκλοφορουν το δευτερο αλμπουμ τους της καριερας τους με τιτλο "High'n'Dry", κανοντας ακομα πιο αισθητη τη ταση τους να γραψουν δυνατες μελωδιες.Η Αμερικη τους καλωσοριζει..
   - Ο Ian Gillan κυκλοφορει το καλυτερο αλμπουμ της προσωπικης τους καριερας,το δυναμικο "Future Shock".
   - Τα κοριτσια απο το νησι,οι Girlschool,συνεχιζουν να κανουν επιδειξη δυναμης με το δευτερο αλμπουμ τους, ''Hit and Run".
   - Οι Σουηδοι Ηeavy Load ξαναζωντανευουν τις εποχες των Vikings στη δευτερη δουλεια τους ,στο ''Metal Conquest".
   - Οι Αμερικανοι Helix πιανουν,εικαστικα τουλαχιστον,το νοημα και δημιουργουν  φαντασιωσεις στο "White Lace and Black Leather".
   - Οι Sarcofagus εξακολουθουν να παραμενουν αδφιαφοροι στο ''Envoy of Death".
   - Το ιδιο και οι Καναδοι Saga οι οποιοι δεν λενε να καταλαβουν πως δεν προκειται να γινουν Rush στη θεση των Rush.Το αλμπουμ τους για τη συγκεκριμμενη χρονια λεγεται "World Apart"..
   - Ο πρωην τραγουδιστης των Uriah Heep, David Byron, με την Byron Band του κυκλοφορει το ''On the Rocks".
   - Ο Bruce Bruce κανει καταπληκτικες ερμηνειες σ'εναν απο τους ακλυτερους δισκους των Samson, το ''Shock Tactics".Μετα απο αυτο,ο Paul Samson εψαχνε για τραγουδιστη και ο Bruce Dickinson αποθεωνοταν σαν τραγουδιστης των Iron Maiden....


                                                       F e s t i v a l s

Donington ---AC/DC,Whitesnake, Blue Oyster Cult,Blackfoot,Slade
Heavy Metal Holocaust (Αγγλια) -----Motorhead,Ozzy Osbourne,Frank Marino,Triumph,Riot,Vardis







                                          20 Albums You Must Have


 1)  Accept ~ Breaker 
 2)  Black Sabbath ~Mob Rules
 3)  Blue Oyster Cult ~ Fire of Unknown Origin
 4)  Iron Maiden ~ Killers
 5)  Motorhead ~ No sleep 'til Hammersmith
 6)  Ozzy Osbourne ~Diary of a Madman
 7)  Rainbow ~  Difficult To Cure
 8)  Rush ~ Moving Pictures
 9)  Saxon ~ Denim and Leather
10) Venom ~Welcome to Hell





11) Blackfoot ~ Marauder
12) Cirith Ungol ~ Frost and Fire
13) Holocaust ~ The Nigtcomers
14) Praying Mantis ~ Time tells no lies
15) Raven ~ Rock until you drop
16) Riot ~ Fire down under
17) The Rods ~ The Rods
18) Samson ~ Shock Tactics
19) Triumph ~ Allied Forces
20) Tygers of Pan Tang ~ Spellbound