Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Ιστορικοι Δισκοι ~~~ Paranoid (1970)

           Aποτελεσε το δευτερο αλμπουμ του γκρουπ και κυκλοφορησε στις 18 Σεπτεμβριου 1970 ενω ηχογραφηθηκε απο τις 16 -21 Ιουνιου 1970 στα Regent Sound Studios και Island studios του Λονδινου.
Ηταν το μονο αλμπουμ που ηταν το περισσοτερο καιρο στη κορυφη των  UK Albums chart μεχρι την εκδοση του 13  το 2013.Ειναι κοινα αναγνωρισμενο ως το μεγιστο εργο τους. Το Paranoid περιεχει μερικα απο τα πιο αναγνωρισιμα τραγουδια του γκρουπ,συμπεριλαμβανομενων  των "Iron Man","War Pigs",και το ομωνυμο του δισκου.Για να εξαργυρωσουν την επιτυχια τους στα charts των ΗΠΑ ,το γκρουπ γυρισε στα στουντιο τον Ιουνιο του 1970 μολις 4 μηνες μετα την κυκλοφορια του Black Sabbath.  Το αλμπουμ αρχικα ηταν να ονομαστει War Pigs  ,το οποιο κριτικαρε τον πολεμο στο Βιετναμ,εντουτοις η Warner  αλλαξε τον τιτλο του σε Paranoid οταν ηταν να γινει το ομωνυμο σαν το πρωτο single ,το οποιο γραφτηκε την τελευταια στιγμη στο στουντιο. Οπως εξηγει ο Bill Ward '"Δεν ειχαμε αρκετα τραγουδια για τον δισκο και οταν ο Tony επαιξε το κιθαριστικο μερος ειπαμε αυτο ειναι.Πηρε 20-25 λεπτα απο την αρχη ως το τελος". Το τραγουδι "Iron Man" ειχε αρχικα τιτλοφορηθει ως "Iron Bloke".Επ'αυτου ακουγοντας το κιθαριστικο ριφ για πρωτη φορα,ο Ozzy Osbourne σημειωσε οτι ακουγοταν "ως ενας μεγαλος,σιδερενιος αντρας να περιφερεται".
   Το single κυκλοφορησε τον Σεπτεμβρη του '70 κι εφτασε στο #4 των UK charts,παραμενοντας το μοναδικο top ten hit  του συγκροτηματος. Το αλμουμ ακολουθησε τον Οκτωβρη στο Ηνωμενο Βασιλειο,το οποιο,ωθημενο απο την επιτυχια του Paranoid εγινε #1 στα charts.Το αλμπουμ εχει πανω απο 10 εκατομμυρια κοπιες παγκοσμιως.





                                                    Σ χ ε τ ι κ α

   Η εκδοση των ΗΠΑ  κρατησε ως τον Ιανουαριο του '71 καθως το αλμπουμ Black Sabbath ηταν ακομη στα charts την εποχη κυκλοφοριας του single Paranoid.Tο αλμπουμ εφτασε στο #12 στις ΗΠΑ τον Μαρτη του '71 και επροκειτο να πουλησει 4 εκατομμυρια αντιτυπα στις ΗΠΑ με κατ'ουσια αποχης απο τα ραδιοφωνα. Οπως για το Black Sabbath  ετσι κι γι αυτο  οι κριτκοι της εποχης εξεφρασαν αρνητικη αποψη αλλα οι σημερινοι κριτικοι οπως ο Steve Huey του Allmusic εγκωμιαζει το Paranoid ως "ενα απο τα μεγαλυτερα και διαδραστικοτερα αλμπουμ heavy metal album ολων των εποχων".,το οποιο "το οποιο καθορισε τον ηχο και το στυλ του heavy metal περισσοτερο απο καθε αλλο δισκο στην ιστορια της ροκ".Το αλμπουμ ταυτοχρονα σκαρφαλωσε στο #131 της λιστας του περιοδικου Rolling Stone "Τα 500 μεγαλυτερα αλμπουμ ολων των εποχων".Την επιτυχια του Paranoid ακολουθησε μια περιοδεια στις ΗΠΑ για πρωτη φορα τον Οκτωβρη του '70 η οποια προκαλεσε την εκδοση του δευτερου single "Ιron Man"...Αν και το single απετυχε να φτασει στο Top40 ,παραμενει ενα απο τα πιο διασημα του γκρουπ ως επισης και το υψηλοτερο που εφτασε στα charts των ΗΠΑ. Ο δισκος ειναι ο πιο επιτυχημενος του γκρουπ πουλωντας πανω απο 4 εκατομμυρια στις ΗΠΑ  ως το1995 και 1.6 εκατομμυρια στην  Αμερικη απο το ξεκινημα της Soumdscan εποχης ως το 2011.

  
  
      
                    Τιτλος δισκου και artwork   

   To αλμπουμ τιτλοφορηθηκε αρχικα ως War Pigs αλλα με προσποιηση η δισκογραφικη εταιρεια το αλλαξε σε Paranoid, φοβουμενη τη ξαφνικη,βιαιη αντιδραση των υποστηρικτων του πολεμου του Βιετναμ.Εκεινη τη στιγμη, το συγκροτημα ενιωσε εκπληξη οτι το τραγουδι που δημιουργησαν σε τοσο συντομη διαρκεια θα γινοταν το ομωνυμο του δισκου,αν και αποδεχτηκαν οτι εκανε τη διαφορα στο να γινει single. Επιπλεον το επιπεδο του γκρουπ ενιωσε  οτι  το ομωνυμο ηταν πιο καταλληλο για πωλησεις.Ο Ozzy Osbourne ισχυριζεται στο I Am Ozzy οτι η αλλαγη του ονοματος δεν ειχε καμια σχεση με τον πολεμο του Βιετναμ και εντελως οφειλομενοι στην εταιρεια αποφασιστηκε οτι το αλμπουν θα ηταν ευκολοτερο να πουλησει αν τιτλοφορουνταν μετα το single το οποιο ειχε ηδη σπουδαια επιτυχια τη στιγμη που κυκλοφορησε ο δισκος,φτανοντας στο #4 των charts του Ηνωμενου Βασιλειου.
   Η αρχικη εκδοση βινυλιου του Ηνωμενου Βασιλειου ηταν σε ενθετο πτυσσομενο εξωφυλλο.Το εσωτερικο του ενθετου ειχε μια ασπρομαυρη φωτο του γκρουπ,το οποιο ποζαρε υπαιθρια σε ενα χορταριασμενο λοφο κα ηταν η πρωτη τους παρουσια σε καλλιτεχνικη εργασια αλμπουμ.Ανοιγοντας τη φωτο του ενθετου,ο Ozzy Osbourne ηταν χωρια απο το υπολοιπο γκρουπ κ ενα τμημα του γρασιδιου ειχε κοπει και ριχτει μεσα στο ανοιγμα.Το εξωφυλλο του αλμπουμ παρουσιαζει εναν αντρα στα κοκκινα με ενα ξιφος.


               Εκδοση ,αποδοχη και κληρονομια

    ''Πολλες λεξεις στα τραγουδια-πολλα συναισθηματα των τραγουδιων-ειναι επιθετικα γνωστοποιει ο Iommi."Ειδικα στις πρωιμες μερες -Σατανικοι,αν θελετε.Ετσι νιωσαμε ,ετσι τα παιξαμε.Αλλα ξεφυγε απο το χερι μας.Με το Paranoid στην Αγγλια για παραδειγμα.Υπηρξε ενα κοριτσι που βρεθηκε νεκρο-μια νοσοκομα ηταν νεκρη στο δωματιο της με το αλμπουμ μας να στριφογυριζει στο πικαπ.Πηγε στα δικαστηρια λεγοντας οτι οφειλοταν στο αλμπουμ οτι ηταν μελαγχολικη κι αυτοκτονησε,το οοποιο ηταν απολυτα γελοιο,νομιζω".

   Στις δεκαετιες που ακολουθησαν,το αλμπουμ αναγνωριστηκε απο πολλους ως το καλυτερο τους κι απο μερικους ως το καλυτερο heavy album ολων των εποχων.Το single "Paranoid",κυκλοφορησε πριν το αλμπουμ,φτανοντας στο #4 στο Ηνωμενο Βασιλειο.Σαν τον προκατοχο του το αλμπουμ θαφτηκε απο τους κριτικους της εποχης,με τον Robert Christgau  να το χει βαθμολογησει με ενα C-,αν και παραδεχτηκε οτι η μπαντα "ηταν αφανταστα βαρια-των ακρων".Εν τουτοις,οι κριτικοι του σημερα ειναι ευνοικοτεροι προς το αλμπουμ απο κεινους του τοτε.Ο Ben Mitchell του Blender  το ονομασε "ως το μεγαλυτερο heavy metal album ολων των εποχων".

   -Το 1989,το Kerrang το βαλε #39  στη λιστα αναμεσα στα "100 μεγαλυτερα heavy metal ολων των εποχων".

   -Το 1999,το Q (12/99) το συμπεριελαβε στη λιστα του "Τα καλυτερα Γκοθικ αλμπουμ ολων των εποχων",γραφοντας "οι Black Sabbath σφραγισαν το στομφωδη και φορτωμενο θανατο αποτυπωμα τους στο Βρετανικο ροκ για παντα".

   -Το 1999,το Vibe (12/99) το συμπεριελαβε στη λιστα του με τα "100 θεμελιωδη αλμπουμτου 20ου αιωνα"...

   -Το 2003 το αλμπουμ σκαρφαλωσε στο #130 του Rolling Stone της λιστας με τα "500 καλυτερα αλμπουμ ολων των εποχων".

   -Το 2006 σκαρφαλωσε στο #6 του Guitar World  με τα "100 μεγαλυτερα κιθαριστικα αλμπουμ ολων των εποχων".

   Το 2010,το Paranoid καλυφτηκε ως μερος της τηλεοπτικης σειρας  Classic Albums η οποια εξεταζε αλμπουμ "σεβομενοι τα καλυτερα η διακριτικοτερα μιας αναγνωρισμενης μπαντας η μουσικων"

                                                      Track Listing

Side one

  1."War Pigs"                                                   7.57

   2."Paranoid'                                                    2.53

  3."Planet Caravan"                                           4.32

  4. "Iron Man"                                                   6.00

Side Two 

5."Electric Funeral"                                          4.53

6. "Hand of  Doom"                                         7.08

7. "Rat Salad" (instrumental)                             2.30

8. "Fairies wear Boots"                               6.15

                                                   Personnel



                                     Additional personnel