Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Τεκιλα ~~~Αφιερωμα

   Ορεκτικη βομβα με ασημι φυτιλι η χρυσαφιες περγαμηνες ευγενειας?Com limony sal η σκετη σε sniffer του κονιακ? Ονειρεμενες Margarita και μια φλογερη γευσιγνωσια. Αυστηρως ακαταλληλο για "μη μου απτου" ουρανισκους......





   Η γευση της δε θυμιζει τιποτα αλλο. Η τεκιλα ξεφευγει  απο τις προδιαγραφες των δυτικων ποτων. Με τι μοιαζει? Πειτε πως βουτατε στη θαλασσα ωριμα κιτρα,τα πασπαλιζετε κατοπιν με πικαντικη.πιπερατη σκονη και τα αφηνετε να στεγνωσουν σε φορτωμενο αλμυρα αερα. Αυτο το ασυνηθιστο ανακατεμα εντελως απροσμενων,γευστικων αρωματων,κανει την τεκιλα να ξεχωριζει με κλειστα ματια. Μη νομιζετε,βεβαια,οτι οι Μεξικανοι αναμυγνυουν τα προηγουμενα "υλικα" για να φτιαξουν το περιφημο ποτο.
   Η τεκιλα ειναι απο τα ελαχιστα αλκοολουχα με ονομασια προελευσης ποτα και φτιαχνεται στη μεξικανικη επαρχια Jalisco  ,κατ' αποκλειστικοτητα απο το φυτο blue agave-ενα φυτο,που συγγενευει στενα με τους δικους μας "αθανατους". Moνo που η καρδια του κρυβει μεσα της τη γευση της mexi  υγρης φλογας.Η αποσταξη του χυμου του blue agave βγαζει στο προσκηνιο αρωματα,που εχουν κατι απο τη σπιρταδα και το μυριστικο πλουτο του κιτρου,νοτισμενα απο θαλασσινη αψαδα και μια διακριτικη,πικαντικη χροια. Με τετοια γευστικη προικα δεν ειναι, ισως,περιεργο ποσο απιθανα ταιριαζει η τεκιλα με το τελετουργικο του limon y sal. Αυτη η μια σταλια αλατι,που γλειφει η γλωσσα απο το χερι,αποκτα μια φοβερα τραγανη υφη, μολις την ντυσουν οι γουλιες της τεκιλα. Μια σεμνη δαγκωματια στη φετα του λεμονιου αρκει μετα,για να τιναξει στα υψη την ορεκτικη διαθεση....


   Aν χρησιμοποιησουμε,λοιπον, το λεμονι και το αλατι ως κριτηριο προσεγγισης της τεκιλα,θα ισχυριστουμε με κατηγορηματικοτητα οτι μονο η ασημια πληρει τους γευστικους ορους. Αυτη που μπαινει στο μπουκαλι,μολις βγει απο τους αμβυκες της αποσταξης.
   Οι χρυσαφιες δεν κολλανε στο limon y sal.Αυτες παιζουν σε αλλο ταμπλο,η γευστικη σφραγιδα της ασημιας υπαρχει παντα στο σωμα τους,νοικιαζοντας,ομως,"δωματιο" σε βαρελια,αρχιζουν να αλλαζουν τροπους. Δε θα γινουν ποτε τρυφερες γαλαζοαιματες ,θα αποκτησουν,ομως,την πατινα του ηλιοκαμενου,σκληροτραχηλου ευγενη απο τις αποικιες.
   Η  reposado  θα ωριμασει για 2-6 μηνες σε μεγαλα βαρελια και θα αρχισει να απλωνει μελι στο αρωμα και στη γευση της.Ο ατιθασος χαρακτηρας της  ασημιας εχει γλυκανει,παραχωρωντας εδαφος στο ευγενες κυρος του παλαιωμενου αποσταγματος.Τα πραγματα γινονται ακομη πιο συνθετα σε μια anejo ,η οποια πρεπει να γινει μονιμος "θαμωνας" του βαρελιου,για ενα ως τρια χρονια. Οταν βγει ,θα φοραει αρωμα βανιλιας (η σφραγιδα της παλαιωσης) και θα εχει ραφιναρει σε υπερθετκο βαθμο τις καμπυλες του κορμιου της. Το σωμα της,ομως, θα ειναι παντα μεστο και γεροδεμενο.Και, οπως ειναι φυσικο,τα κοσμηματα 14 και 18 καρατιων δε χωρουν σε caballito (σφηνακι). Χρειαζεται ποτηρι του κονιακ που θα μαζεψει,σε μια μοσχοβολα καταιγιδα,τα αυθεντικα,ολο ευγενεια και δυναμη αρωματα τους και θα τα αφησει ελευθερα στην "εξυπνη" μυτη που θα τα μυρισει.





                                                    Εl Gusto Tequila

Silverado

   Jose Cuervo   Αιχμηρο αρωμα κιτρων και "θαλασσας".Γευση πικαντικη,εκφραστικη, αρωματικη. Πολυ καλη τεκιλα.
   Herradura    Πρωτοτυπο,πρασινοκιτρινο χρωμα,ασυνηθιστα φρουτωδης και καπως γλυκερη αισθηση στην αρχη ,συνεχεια μεστη και ελαφρα πικαντικη.
   Mariachi    Γευστικος και αρωματικος συνδυασμος δυναμισμου και φινετσας.Στρωτη,απαλη με το κιτρο να κυριαρχει στη γευση της.
   Matador   Στο στυλ της Cuervo αλλα πολυ πιο ηπια.
   Olmeca   Εξαιρετικα μαλακη,ευχαριστη γευση και το χαρακτηριστικο αρωμα του blue agave "πεταγεται" διακριτικα στη μυτη.
   Parranda   Το χαρακτηριστικο αρωμα της τεκιλα μεσα απο μια εντονη φυτικη μυρωδια.Δυναμικη "ρουστικ" γευση....
   Sauza   Κομψο αρωμα κιτρων με νοτες "θαλασσινες". Στο στομα,αιχμηρη αρχη,βελουτε, γλυκοπιοτη συνεχεια....









El Dorado

   Cuervo Especial (reposado)   Το αρωμα του agave  εξευγενισμενο,"βουτηγμενο" μεσα στο μελι και στη βανιλια.Γευση φινα ,μελενια,συνθετη με αρωματικα χαδια βοτανων.
   Cuervo 1800 (anejo)  Υποδειγματικη παλαιωση.Το χαρακτηριστικο αρωμα του agave πλουτιζεται με μελενιες,βανιλε και κακαο ευωδιες. Εξαιρετικη μελενια,βανιλε γευση με αιχμηρα "τσιμπηματα" κιτρου και πικαντικων μπαχαρικων.
   El Grande Matador (reposado)  Ευχαριστο,δυναμικο,πικαντικο αρωμα.Γευση στιβαρη με "χρωμα" κιτρου.
   Herradura (gold)  Η ιδιορρυθμη μυρωδια της ασημιας,ντυμενη με βανιλια και μελι. Ισορροπημενη, μεστη,πικαντικη γευση,με καποιους γλυκερους τονους.
   Mariachi (Oto Especial)  Το χαρακτηριστικο αρωμα του κιτρου ειναι "μελωμενο" και ντυμενο με βανιλια και γλυκα μπαχαρικα.Απαλη,γευστικη αρχη,γεματη κανελα και γαριφαλο και δυναμικη συνεχεια με νοστιμες "προεξοχες" που θυμιζουν κιτρο..
   Olmeca (anejo)  Διακριτικο πικαντικο αρωμα, ισορροπημενη γευση,ευχαριστο γευστικο "χρωμα" agave ,ομορφα ενσωματωμενο αλκοολ.
   Sauza (reposado)  Εκρηκτικο,πρωτοτυπο αρωμα γαριφαλου (μπαχαρικο),μελιου και βανιλιας.Στομα απαλο και σθεναρο,φορτωμενο με το ιδιο εκρηκτικο αρωμα.
   Sierra (reposado)  Πληθωρικη,πολυπλοκη "μυτη",που θυμιζει σαμιωτικο κρασι (ξερο βερικοκο,τραιανταφυλλο),με βοτανα. Συν τω χρονω,εμφανιζονται και τα τυπικα αρωματα της τεκιλα.Σαφεστατα τα ατου βρισκονται στο αρωμα,παρα στη γευση....






                                                       Margarita's  I.D

   "Mπαμπας της"   Ο Carlos Herrera ,εμπειρος μπαρμαν,με γρηγορες,δημιουργικες αντιδρασεις. Γλεντησε τη ζωη του κανοντας 8 γαμους!!!!Αφησε -στα 92 του- το Γκροσμοντ της Καλιφορνια για τον ....ουρανο ,το 1992.....

   Για ποιαν την  εφτιαξε  Ολα συνεβησαν πανω απο μισο αιωνα πριν, οταν στο στουλ του μπαρ Rancho La Gloria,στην Τιχουανα,καθισε η ηθοποιος Marjorie King. Τεκιλα σκετη δεν ηθελε. Ο Herrera  την κοιταξε  στα ματια και της "χτυπησε" μια Margarita. Ποιος θυμαται σημερα την Marjorie? Ολοι λατρευουν την Margarita.

   Style   Τσαχπινικο απεριτιφ..Απο τη μια,νευρικο και ατιθασο (τεκιλα-λεμονι) ,απο την αλλη,με γλυκοπιοτη σπιρταδα (Cointreau)..Και αυτα τα "χειλη" ,τα πασπαλισμενα με αλατι.Αλλο πραγμα,καθως σμιγει τοσο τελεια με τη γευση της τεκιλα.

   Ιδανικες αναλογιες   1 μερος τεκιλα,1 μερος λεμονι ,1/2 μερος κουαντρο. Μονο τοτε ειναι τελειος ο συνδυασμος τεκιλα-λεμονι και το αλατι προβαλει τραγανοτατα και μεγαλειωδως,καθως το μαζευουν τα χειλη απο την περιφερεια του ποτηριου. Το Cointreau ,σε αυτην την ποσοτητα,κανει πιο γλυκες τις ορεκτικες τσιμπιες του κοκτειλ...Οι αναλογιες της Διεθνους Ενωσης Μπαρμεν (6 μερη τεκιλα,1 μερος λεμονι,3 μερη Cointreau) δινουν μια Margarita πολυ μελο και ελαχιστα ορεκτικη.

   Μοιραια λαθη   Να βαλεις ζαχαρη αντι για αλατι στα χειλη του ποτηριου (γλυκαναλατη)...Να την σερβιρεις με τριμμενο παγο στο ποτηρι -μολις λιωσει, η Margarita γινεται ξενερωτη.

   Λαθος κινηση   Να χρησιμοποιησεις καποιο μετριο triple-sec ,αντι γα Cointreau- χανεις σε φινετσα.

   Ασημια η χρυση?   Η απεριτιφ δυναμη της ασημιας ειναι ασυγκριτη.......

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου