Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Ιστορικοι Δισκοι ~~~ Heaven and Hell(1980)

Το Heaven and Hell ειναι το 9ο αλμπουμ των Black Sabbath kαι κυκλοφορησε στις 25 Απριλιου του 1980.Ηταν το πρωτο αλμπουμ του γκρουπ με τραγουδιστη τον Ronnie James Dio , o oποιος αντικατεστησε τον αρχικο τραγουδιστη της μπαντας Ozzy Osbourne  το 1979.


     Περιληψη

    Ο τραγουδιστης Ronnie James Dio συναντηθηκε με τον κιθαριστα Tony Iommi  τυχαια στο club The Rainbow στην  Sunset Strip του Los Angeles to 1979. Και οι δυο αντρες ηταν σε παρομοιες καταστασεις καθως ο Dio εψαχνε ενα νεο project και ο Iommi χρειαζοταν ενα νεο τραγουδιστη καθως ο Ozzy ειχε μολις απολυθει απο το γκρουπ. Συναντωντας τον Dio απροσμενα ειπε "Θα πρεπει να ηταν μοιραιο γιατι συνδεθηκαμε ακαριαια". Το ζευγαρι κρατησε επαφη μεσω τηλεφωνου μεχρι που ο Dio εφτασε στο σπιτι του Iommi στο Los Angeles για  ενα χαλαρο,αναγνωριστικο jamming...Σε αυτην την πρωτη μερα η δυαδα εγραψε το τραγουδι "Children of the Sea"..

  Το σχημα του γκρουπ βρισκοταν σε ενα χαος προηγουμενως στις ηχογραφησεις του Heaven and Hell. Ο ντραμερ Bill Ward πολεμουσε προσωπικα ζητηματα τα οποια θα τον εκαναν να αφησει τελικα το γκρουπ. Το γνησιο demo  ηχογραφησεων για το αλμουμ πρω ταγωνιστουσε ο Geoff  Nicholls στο μπασο καθως ο χρονιος μπασιστας Geezer Butler πηγαινε για διαζυγιο και το μελλον του με την μπαντα ηταν ενα ερωτηματικο. Τελικα ο Butler επεστρεψε και ο Nicholls παρεμεινε ως ο ανεπισημος κιμπορντιστας του γκρουπ.  Ο προηγουμενος μπασιστας των Elf και των Rainbow ,Craig Gruber, εκανε προβες με το  γκρουπ κατα τη διαρκεια αυτης της περιοδου.  Ο αληθινος βαθμος εμπλοκης του Gruber ειναι ασαφης,εντουτοις. Σε μια συνεντευξη του 1996,ο Ιommi ισχυριστηκε οτι ο Gruber εκανε προβες με την μπαντα "στο ελαχιστο". Ο Gruber ισχυριστηκε οτι η συνεισφορα του ηταν πιο πολυ ουσιαστικη - ισχυριζεται οτι συνεγραψε τα περισσοτερα τραγουδια κι οτι στην πραγματικοτητα ηταν αυτος κι οχι ο Butler που επαιζε μπασο στο αλμπουμ. Σε πεισμα οτι δεν αναγνωριστικε για τις συνεισφορες του,ο Gruber υποστηριζει οτι "ηρθαμε σε ενα βολικο χρηματοοικονομικο διακανονισμο".

   Ο Dio προτεινε να προσλαβουν τον Martin Birch για παραγωγο του αλμπουμ. O Iommi δηλωσε οτι  η μπαντα ενιωσε οτι "δημιουργουσαν κατι πολυ ιδιαιτερο". Ο τιτλος του αλμπουμ Heaven and Hell επιλεχτηκε απο ενα στιχο που γραφτηκε απο τον Dio που αφορουσε τα πανω και τα κατω με το να σαι μουσικος.

   Ο Ward δηλωσε οτι "δεν εχει μνημη" για τη δημιουργια του αλμπουμ ,το οποιο οφειλοταν σε μεγαλο βαθμο στον αλκοολισμο του. Η συμπεριφορα του  εγινε ιδιαιτερα εκκεντρικη, οταν η μπαντα αρχισε να περιοδευει για υποστηριξη του αλμπουμ,ο Ward αρχισε να υπαγορευεται σε μακρα και φλυαρα χαζολογηματα στις ανακοινωσεις τυπου που δινοταν απο τις δημοσιες σχεσεις του γκρουπ μετα απο καθε show,. Τα προσωπικα ζητηματα του Ward ,που περιελαμβαναν και το θανατο και των δυο γονιων του,συντομα θα τον αναγκαζαν να εγκατελειπε τη μπαντα. O Dio συμφωνα με την αναφορα,απαντησε ενα πρωι στο τηλεφωνο στο δωματιο του ξενοδοχειου του καταμεσης της περιοδειας για να ακουσει τον Ward να του λεει "Τελειωσα Ron" στο οποιο ο Dio απαντησε "Αυτο ειναι ωραιο Bill, που πηγαινεις?"."Οχι συντροφε.Ειμαι στο αεροδρομιο τωρα...",ενδεικτικο οτι ηταν ανικανος να ολοκληρωσει την περιοδεια με το συγκροτημα..Ο Αμερικανος ντραμερ Vinnie Appice ηρθε γρηγορα για να τον αναπληρωσει.

            

    Αποδοχη 

   Το αλμουμ υπηρξε επιτυχημενο,γινοντας το υψηλοτερο αλμπουμ στη κορυφη των charts(Νο9 στο Ηνωμενο Βασιλειο,Νο 28 στις ΗΠΑ) απο την εποχη του Sabotage to 1975 και το τριτο υψηλοτερο στις πωλησεις αμπουμ των Black Sabbath πισω απο το Paranoid και το Master of Reality,αντιστοιχα..

  Στο Ηνωμενο Βασιλειο εγινε το τριτο στουντιο αλμπουν των Sabbath που πετυχε να αργυρη πιστοποιηση(60 χιλιαδες αντιγραφα πουληθηκαν) απο την British Phonographic Industry, πετυχαινοντας το αυτο τον Νοεμβριο του 1980.Διαδοχικα κατορθωσε να πετυχει χρυση πιστοποιηση (100 χιλιαδες αντιγραφα πουληθηκαν) τον Απριλη του 1982.,το μονο στουντιο αλμπουμ των Sabbath που το πετυχαινει.

    Καλλιτεχνικη εργασια

   Το εξωφυλλο του αλμπουμ παρθηκε απο εναν πινακα του καλλιτεχνη Lynn Curlee, Smoking Angels, εμπνευσμενος απο μια φωτογραφια του 1928 που δειχνει γυναικες ντυμενες σαν αγγελοι να καπνιζουν μυστικα κατα τη διαρκεια ενος διαλειμματος σε μια σκηνικη παρελαση κολλεγιου..Ο Curlee επιφορτιστηκε επισης να κανει εξωφυλλα αλμπουμ για τους Blue Oyster Cult απο τον Sandy Pearlman,ο οποιος μανατζαρε και τα δυο συγκροτηματα
   Το οπισθοφυλλο του αλμπουμ ζωγραφιστηκε απο τον καλλιτεχνη Harry Carmean.


 

Track listing

All music by Ronnie James Dio, Tony Iommi, Bill Ward and Geezer Butler; lyrics by Ronnie James Dio (credited to Black Sabbath).[13]
Side one
No. Title Length
1. "Neon nights " 3:53
2. "Children of the sea""   5:34
3. "Lady Evil"   4:26
4.  "Heaven and hell  6:59
Side two
No. Title Length
1. "Wishing Well"   4:07
2. " Die Young"
4:45
3. "Walk Away"   4:25
4. "Lonely Is the Word"   5:51

Personnel

Black Sabbath
Additional performer
Production

 

     

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου